10 αποφάσεις στιλ για το νέο χρόνο
Καλή χρονιά, χαρούμενη, κομψή πρωτοχρονιά. Την πρώτη μέρα του 2014 καλύτερα να μην προβληματιστείς με τις μεγάλες αποφάσεις της ζωής, αλλά με τις μικρές -μα σημαντικές- του στιλ.
- 1 ΙΑΝ 2014
Μερικές αποφάσεις, όπως, ας πούμε, το να βγεις από την ντουλάπα, θέλουν τον χρόνο τους. Άλλες, όπως το να μπεις στην ντουλάπα και να της κάνεις μια γερή αναβάθμιση, μπορεί να ξεκινήσει από σήμερα – αρκεί να το αποφασίσεις και να το θες. Εμείς σου δίνουμε μια χρυσή δεκάδα από ιδέες και λύσεις ενδυματολογικής φύσεως με τις οποίες μπορείς να ξεκινήσεις από σήμερα κιόλας το στιλιστικό σου upgrade για το 2014.
10 ενδυματολογικές αποφάσεις για το 2014
Διασκέδασε με τα ρούχα σου
Συγχαρητήρια, έχεις πολλά τζιν. Μπράβο, έχεις και πολλά λευκά t-shirt. Το ίδιο και μαύρα πουλόβερ *δυνατό χασμουρητό*. Πάμε στοίχημα πως έχεις πολλά ρούχα, για την ακρίβεια αν ήθελες να περάσεις μια ζωή χωρίς να αγοράσεις ξανά ούτε κάλτσα, μια χαρά θα κατάφερνες να ανταπεξέλθεις ενδυματολογικά χωρίς πρόβλημα (λέμε τώρα καμία χαζομάρα για να ευθυμήσουμε). Το νόημα όμως δεν είναι αυτό – ή, τουλάχιστον, δεν θα έπρεπε να είναι όταν μιλάμε για κάτι τόσο εφήμερο όσο τα ρούχα. Είναι ωραίο που και που να διασκεδάζεις με αυτά που φοράς, να στέκεσαι πάνω από το νέον φούτερ και να μουρμουράς YOLO στον εαυτό σου. Έχει πλάκα να σε ρωτάνε τι είναι αυτό το παράξενο, ιδιαίτερο, ενδιαφέρον πράγμα που φοράς και από που το πήρες. Έχει ενδιαφέρον να δοκιμάζεις ρούχα με τον ίδιο ενθουσιασμό που δοκιμάζεις φαγητά και να ανακαλύπτεις πως κάτι που δεν φανταζόσουν ότι θα σου αρέσει είναι τελικά πολύ του γούστου σου. Στην τελική, ρούχα είναι, όποτε θες τα αλλάζεις. Δεν τα παντρεύεσαι κιόλας.
Διαφοροποιήσου από τους άλλους
Όχι απλώς παίρνοντας κάποια από τα προαναφερθέντα ρίσκα, αλλά κυρίως βρίσκοντας το προσωπικό σου στιλ. Είναι θλιβερό να ντύνεσαι ακριβώς όπως ο διπλανός σου και, όλοι μαζί να ντύνεστε όπως ο τύπος στην διαφήμιση της φτηνής αλυσίδας καταστημάτων. Πώς θα βγεις από το τσουβάλι; Με μικρές αλλά καίριες αλλαγές. Όπου οι άλλοι φοράνε σακάκι, εσύ φόρα ζακέτα. Όταν οι άλλοι φοράνε loafers, εσύ φόρα monk shoes. Άμα οι άλλοι φοράνε συνεχώς καρό, εσύ κάνε trademark σου το ριγέ. Όταν οι άλλοι μοιάζουν με τους πολλούς, εσύ μοιάζε μόνο με σένα.
Κάνε μικρές επενδύσεις
Προφανώς κανείς δεν έχει χρήματα (γενικά αλλά και στην Ελλάδα ειδικά) για να αποκτήσει ταυτόχρονα όλα τα κλασικά, εμβληματικά κομμάτια της αντρικές γκαρνταρόμπας, εκείνα που αν είναι καλής ποιότητας θα τα κληροδοτήσει στα παιδιά του. Ποια είναι αυτά; Το καλό ρολόι. Το μαύρο κοστούμι. Το μάλλινο παλτό. Το δερμάτινο τζάκετ. Η καμπαρντίνα. Τα βραδινά δερμάτινα παπούτσια. Το κασμιρένιο πουλόβερ. Η λίστα μπορεί να συνεχιστεί κι άλλο, αλλά δεν θέλουμε να σε αποθαρρύνουμε με την ποικιλία. Ξεκινά εσύ αποφασίζοντας ποιο “ένα και καλό” θα είναι το “ένα και καλό” σου για φέτος και βάλε στόχο να το αποκτήσεις μέσα στο 2014.
Εκτίμησε τις πρώτες ύλες
Πάντα θα υπάρχει εκείνος που θα πεταχτεί να πει για τις κάλτσες από τη λαϊκή και το πουλόβερ από το σούπερ μάρκετ, όμως οι περισσότεροι άντρες από κάποια ηλικία και έπειτα ξέρουν να ξεχωρίζουν το μάλλινο από το συνθετικό και ξέρουν επίσης πως το μεν θα ζήσει για πάντα – αν του φερθείς με αγάπη -, ενώ το δε θα ξεβάψει πάνω στα t-shirt σου, θα μυρίσει άσχημα όταν ιδρώσεις και στο πλύσιμο θα έρθει στο μέγεθος του Tyrion Lannister. Από κάποια ηλικία και έπειτα, αυτά είναι ρίσκα που δεν είσαι διατεθειμένος να πάρεις.
Βάλε χρώμα
Την επόμενη φορά που θα πάρεις το μετρό, παρατήρησε τι συμβαίνει γύρω σου χρωματικά. Hint: τίποτα. Δυστυχώς, η πλειοψηφία των συμπολιτών μας είναι συντηρητικοί ενδυματολογικά, το οποίο δεν μοιάζει απαραιτήτως κακό, σίγουρα όμως είναι μονότονο. Και είναι βέβαιο πως δεν θες να είσαι μονότονος, διαφορετικά δεν θα διάβαζες αυτό το άρθρο. Αν, ωστόσο, είσαι συντηρητικός, δεν είναι απαραίτητο να βάλεις από αύριο το φούξια, το κίτρινο φλούο ή το πράσινο παπαγαλί στο ενδυματολογικό σου ρεπερτόριο. Μπορείς να ξεκινήσεις εμπλουτίζοντας τη συλλογή σου με “ευκολοχώνευτες” και ευχάριστες στο μάτι χακί, μπορντό, γαλάζιες ή σκούρες πορτοκαλί αποχρώσεις.
Βρες τη σωστή εφαρμογή
Γιατί ο Ιταλός ντύνεται καλύτερα από σένα; Όπως θα δεις κι από τα σχόλια, αυτό ήταν ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα κείμενα της χρονιάς που έφυγε. Κανείς όμως δεν διαφώνησε με την άποψη πως η σωστή εφαρμογή, το σωστό νούμερο στα ρούχα και οι tailor made προσαρμογές των ρούχων στον ράφτη είναι απαραίτητες για μια ευέλικτη και αξιοπρεπή γκαρνταρόμπα. Ο κανόνας είναι απλός: Όσο καλόγουστα, ποιοτικά ή ακριβά και αν είναι τα ρούχα σου, αν δεν σου κάνουν, είναι για πέταμα.
Πόνταρε σε ό,τι κερδίζει
Σκέψου τα ρούχα σαν το νούμερο στη ρουλέτα που, αν σου κάτσει, αφήνεις μια μάρκα εκεί, στη θέση της. Γιατί το κάνεις αυτό; Αφενός για να τιμήσεις τον αριθμό που σε έβγαλε κερδισμένο, αφετέρου γιατί ενδέχεται να σου ξανακαθίσει. Τα ρούχα και τα αξεσουάρ που σε βγάζουν ασπροπρόσωπο και σε ντύνουν κομψά τις περισσότερες μέρες του χρόνου οφείλεις να τα προσέχεις και να τα ανανεώνεις. Βλέπεις πως φοράς συνεχώς γκρι t-shirt; Πάρε μια πεντάδα. Βλέπεις πως το μπεζ παντελόνι που έχεις ξεσκίσει να φοράς κοντεύει να ξεσκιστεί κυριολεκτικά; Αντικατάστησέ το εγκαίρως. Τα βασικά σου ρούχα και αξεσουάρ είναι η αστική πανοπλία σου. Θα πήγαινες στον πόλεμο χωρίς την πανοπλία σου;
Φρόντισε για το μέλλον της γκαρνταρόμπας σου
Καλές κρεμάστρες, καλαπόδια, σωστά απορρυπαντικά είναι μερικοί από τους “γιατρούς” της ντουλάπας σου, οι οποίοι φροντίζουν τα αγαπημένα σου ρούχα να ζήσουν για πολλά, πολλά χρόνια. Μπορεί να σου φαίνονται ακριβά ή και εντελώς περιττά έξοδα τώρα, μακροπρόθεσμα όμως σε γλυτώνουν από άλλες, πολύ μεγαλύτερες σπατάλες.
Ντύσου ανάλογα με την περίσταση
Είχε πλάκα όταν ήσουν μικρός και έγραφες το dresscode στα παλιά σου τα Vans, πλέον όμως μεγάλωσες και ξέρεις πως μόνο τιμητικό είναι για σένα να μπορείς να ντύνεσαι σωστά ανάλογα με την περίσταση και να τιμάς τους οικοδεσπότες σου. Tip: αν δεν είσαι σίγουρος για το πώς πρέπει να ντυθείς ή αν έχεις ανασφάλεια πως θα είσαι ο μόνος επίσημα ντυμένος σε εκείνο το πάρτι, ακολούθα τον χρυσό κανόνα που λέει πως είναι προτιμότερο να είσαι πιο formal ντυμένος από τους άλλους, παρά πιο casual. Τουλάχιστον στην πρώτη περίπτωση όλοι θα νομίζουν πως έχεις κάπου φανταστικά να πας μετά.
Λύσε τα τεχνικά σου προβλήματα
Πραγματικά περιμένεις πως αυτό το ξηλωμένο κουμπί θα ραφτεί μόνο του; Ή πως θα πάρεις ύψος ξαφνικά στα 30 σου και τα μπατζάκια από το παντελόνι του κοστουμιού σου θα σταματήσουν να σέρνονται; Δεν χρειάζεται να κάνεις καθόλου νέες αγορές για να ανανεωθείς και αν είναι να κρατήσεις μια από αυτές τις 10 αποφάσεις της νέας χρονιάς, ας είναι αυτή: κάνε την γκαρνταρόμπα σου πιο λειτουργική, πιο πρακτική, πιο εύκολη. Φτιάξε ό,τι έχει χαλάσει, επιδιόρθωσε ό,τι μπορεί να επιδιορθωθεί. Και εδώ που τα λέμε, αυτή η απόφαση είναι χρήσιμη ακόμα κι όταν δεν μιλάμε για ρούχα.