Οι σαμπάνιες που έμειναν στην κάβα θα γίνουν κοκτέιλ
Μην τις αφήσεις να περιμένουν το επόμενο ρεβεγιόν. Υπάρχουν τόσα ωραία κοκτέιλ σαμπάνιας για να δοκιμάσεις.
- 2 ΙΑΝ 2013
Είναι κλασικό φαινόμενο των εορτών να δέχεσαι ποτά στο σπίτι που μένουν ερμητικά κλειστά. Κρασιά, whisky αλλά και σαμπάνιες. Πόση σαμπάνια να καταναλώσεις πια για να γιορτάσεις την πρωτοχρονιά; Σιγά τη γιορτή θα συμπλήρωνα. Αλλά οι σαμπάνιες – που σου προτείναμε πριν λίγες ημέρες να αγοράσεις – μένουν. Και το να τις κρατήσεις στο ντουλάπι για την επόμενη χρονιά ή με την προσμονή να βρεις αφορμή να τις ανοίξεις είναι τουλάχιστον στενάχωρο.
Το ΟΝΕΜΑΝ σού δίνει μερικές ιδέες για να αξιοποιήσεις τις σαμπάνιες σε cocktail. Όλα είναι πολύ εύκολα σε δημιουργία και δεν απαιτούν καν shaker, μιας και η σαμπάνια θέλει πολύ προσεκτική μεταχείριση και δεν επιδέχεται πολλές προσμίξεις.
Bellini
2 ώριμα ροδάκινα
Σαμπάνια
Καθαρίζεις καλά τα ροδάκινα από την φλούδα αλλά και τον πυρήνα τους, προσέχοντας να μην μείνουν σκληρά κομμάτια ή ίνες. Τοποθετείς τα καθαρά κομμάτια σε ένα blender ή ένα masher και πολτοποιείς τα ροδάκινα. Παίρνεις δύο παγωμένα ποτήρια και μοιράζεις τον πουρέ στα ποτήρια. Γεμίζεις με σαμπάνια και προσφέρεις. Μπορείς αντί για πουρέ ροδάκινου να χρησιμοποιήσεις χυμό. Αλλά δεν είναι το ίδιο.
Kir Royale
90 ml σαμπάνια
10 ml crème de cassis
Cocktail το οποίο φτιάχνεται και με απλό λευκό κρασί και ονομάζεται Kir. Το royalness το προσθέτει η σαμπάνια. Στον πάτο ενός ποτηριού προσθέτεις την κρέμα του φραγκοστάφυλλου. Συμπληρώνεις με παγωμένη σαμπάνια μέχρι να γεμίσει το ποτήρι. Πανεύκολο αλλά πολύ αρωματικό κοκτέιλ.
Champagne cocktail
1 κύβο ζάχαρης
Λίγες σταγόνες Angostura bitters
Σαμπάνια
Ονομάζεται έτσι μιας και είναι από τα πρώτα κοκτέιλ που συνδέθηκαν με την σαμπάνια. Σε ένα ποτήρι για σαμπάνια προσθέτεις έναν κύβο ζάχαρης και τον ποτίζεις με μερικές σταγόνες bitters. Γεμίζεις το ποτήρι με παγωμένη σαμπάνια, γαρνίρεις με zest λεμονιού και σερβίρεις.
Mimosa
Χυμό πορτοκάλι
Σαμπάνια
Όσο χυμό πορτοκάλι βάζεις στο ποτήρι άλλη τόση σαμπάνια πρέπει να προσθέσεις. Πολλοί θέλουν να δώσουν και λίγο χρώμα προσθέτοντας γρεναδίνη ή λίγο λικέρ από μαρασκίνο. Δοκίμασε την κλασική συνταγή κι αν δεν ικανοποιηθείς, πειραματίσου.
Black Velvet
Ένα pint μαύρη μπίρα
Σαμπάνια
Γεμίζεις μισό ποτήρι Collins με μαύρη μπίρα. Συμπληρώνεις το υπόλοιπο με παγωμένη σαμπάνια. Περίεργη ανάμειξη μπίρας και κρασιού (λες και δεν έχεις πιει βέβαια κρασί μετά από μπίρα σε ταβέρνα) αλλά η γεύση είναι πολύ ευχάριστη.
Barbotage
10 ml χυμό λεμόνι
20 ml χυμό πορτοκάλι
15 ml κονιάκ
5 ml Grand Marnier
Σαμπάνια
Σε ένα ποτήρι για σαπάνια ρίχνεις τα ποτά με την σειρά και ανακατεύεις ελαφρά με ένα bar spoon. Τόσο απλό, τόσο γευστικό.
Rossini
6 φράουλες
Σαμπάνια
Όπως και στο Bellini, αρκεί να πολτοποιήσεις τις φράουλες, να τις μοιράσεις στα δύο ποτήρια και να γεμίσεις με παγωμένη σαμπάνια. Πολύ ωραία εναλλαγή από το Bellini που είναι πολύ κλασικό.