Τα απαραίτητα extras για να φτιάχνεις cocktail
Δεν αρκούν μόνο τα σκληρά ποτά. Υπάρχουν τόσα λικέρ, σιρόπια και άλλα που ολοκληρώνουν ένα σωστά φτιαγμένο κοκτέιλ.
- 22 ΝΟΕ 2012
Οι πιο πολλοί στέκονται μπροστά σε μία κάβα με δυο-τρία gin μερικές βότκες και πολλά αναψυκτικά και σκέφτονται ότι είναι έτοιμοι για ένα cocktail party. Το σπάνιο είναι να δουν τις συνταγές των cocktail, να καταλάβουν το λάθος και να βγουν για προμήθειες. Το σύνηθες είναι να βλέπουν ότι το cocktail χρειάζεται γρεναδίνη και χυμό grapefruit, να λένε ένα “δεν πειράζει μωρέ με λίγο λεμονάκι θα είναι μια χαρά” και να συνεχίζουν διαλαλώντας ότι φτιάχνουν cocktail.
Σε όλα τα cocktail οφείλει να υπάρχει ισορροπία. Στις γεύσεις, τις οξύτητες, όλα. Σαφώς μπορείς να επιτύχεις την κατάλληλη ισορροπία ή τουλάχιστον μία που να σου αρέσει εσένα με ό,τι ποτό κι αν πειραματιστείς. Όταν όμως προσπαθείς να φτιάξεις το τάδε επώνυμο cocktail και δεν χρησιμοποιείς όλα τα συστατικά που αναγράφει η συνταγή, είσαι καταδικασμένος να αποτύχεις.
Ας δούμε λοιπόν μερικά απαραίτητα extras που πρέπει να έχεις υπ’ όψιν σου.
Τα λικέρ
Μια τεράστια κατηγορία ποτών με την οποία οφείλουμε και θα ασχοληθούμε στο μέλλον εκτενέστερα. Τα λικέρ είναι βασικό στοιχείο σε πάρα πολλά κοκτέιλ. Triple sec, Curaçao, Amaretto, Grand Marnier, βενεδικτίνη, Cointreau, τα crème, τα λικέρ καφέ, τα λικέρ πορτοκαλιού και άλλων εσπεριδοειδών. Πολύ διαδεδομένη στην χώρα μας είναι τώρα τελευταία η σειρά σιροπιών και λικέρ Marie Brizard που είναι αποκλειστικά για cocktail. Πώς θα φτιάξεις Cosmopolitan, Long Island Ice Tea και Mai Tai χωρίς Triple Sec;
Τα bitters
Σημαντικότατη επίσης κατηγορία ποτών που προσδίδουν στην οξύτητα και την πικράδα ενός cocktail για να φέρουν την ισορροπία. Χωρίζονται (μπακαλίστικα) σε Digestive bitters και σε εκείνα που χρησιμοποιούνται στα cocktail. Τα πρώτα καταναλώνονται σκέτα και περιλαμβάνουν τα γνωστά σε όλους Amaro αλλά και το Campari, το Aperol και άλλα γνωστά ποτά. Τα δεύτερα είναι αυτά που είναι απαραίτητα για cocktail. Τα πιο γνωστά είναι τα Angostura bitters που ξεκίνησαν να παρασκευάζονται στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Πώς θα φτιάξεις ένα σωστό Old Fashioned χωρίς bitters;
Οι πουρέδες
Δεν θα μιλήσουμε για τα φρούτα που είναι φυσικά απαραίτητα σε οποιοδήποτε φρουτώδες κοκτέιλ.Θα πούμε για τους πουρέδες οι οποίοι δίνουν τόσο πολλή ουσία σε ένα κοκτέιλ. Είναι ασύγκριτα καλύτερο σε ένα κοκτέιλ που θέλει πουρέ ανανά ή φράουλας να φτιάξεις πράγματι πουρέ από το φρούτο από το να βάλεις έναν αντίστοιχο χυμό ή ένα λικέρ. Πώς θα φτιάξεις ένα πραγματικό Bellini χωρίς πουρέ ροδάκινου;
Τα σιρόπια
Από το σιρόπι ζάχαρης που δένει καλύτερα σε μερικά κοκτέιλ από το να κρατσανάς κόκκους ζάχαρης σε κάθε γουλιά και τα σιρόπια μήλου ή αμυγδάλου μέχρι το σιρόπι της γρεναδίνης που δίνει όχι μόνο χρώμα όπως λένε πολλοί αλλά προσδίδει πολλά στοιχεία σε τόσα (τροπικά κυρίως) cocktail. Πώς θα φτιάξεις ένα Tequila Sunrise ή ένα Bahama Mama χωρίς γρεναδίνη;
Οι γαρνιτούρες
Μπορεί να φαίνονται απλά διακοσμητικά στοιχεία αλλά πάντα οι γαρνιτούρες αποτελούν συστατικό του κοκτέιλ που προσδίδει στην γεύση. Τα zest των εσπεριδοειδών βγάζουν τα έλαια από την φλείδα του κάθε φρούτου. Ενδεικτικό είναι ότι αν πιέσεις πολύ ένα zest λεμονιού σε ένα dry martini ας πούμε, το ποτό θα γίνει πολύ όξινο. Τα maraschino δίνουν μία γλυκύτητα αλλά προσδίδουν και στην εμφάνιση. Και μην μου πεις ότι δεν μετράει η εμφάνιση. Ακόμα και με τα λαχανικά. Με ένα κομμάτι lime θα χαλάσεις την γεύση ενός Hendricks. Αντ’ αυτού δίνει πολύ γεύση το να προσθέσεις ένα κομμάτι αγγουριού. Πώς θα σερβίρεις ένα Cuba Libre χωρίς lime;
Οι χυμοί
Πορτοκάλι και λεμόνι. Αυτά δίνουν όλα τα club, αυτά θα βάλεις λες κι εσύ στο σπίτι σου. Κι όμως υπάρχουν τόσοι φρέσκοι χυμοί εκεί έξω που ταιριάζουν τόσο πολύ περισσότερο στα cocktail. Δεν θα αντικαταστήσεις τον χυμό μισού στυμμένου lime (βασική και αναντικατάστατη δοσολογία σχεδόν όλων των cocktail με ρούμι) με χυμό λεμονιού. Για κανέναν λόγο. Όπως επίσης δεν μπορείς με κανέναν τρόπο να προσπεράσεις τον χυμό cranberry, τον χυμό grapefruit, τον χυμό ανανά. Πώς θα φτιάξεις μία Pina Colada χωρίς χυμό ανανά;
Η διαδικασία του να αποκτήσεις όλα αυτά θα είναι σίγουρα δαπανηρή. Αλλά αν αγαπάς την τέχνη του να φτιάχνεις cocktail το οφείλεις πρώτα στον εαυτό σου και μετά σε εκείνον που θα δοκιμάσεις τις δημιουργίες σου.