Το ρολόι κάνει τον άντρα
Ο γυμνός αριστερός καρπός μου, όλα αυτά τα χρόνια, δεν είναι σε καμία περίπτωση ένδειξη αρνητικής διάθεσης απέναντι στα ρολόγια. Αντιπροσωπεύει, αντιθέτως, τον μέγα θαυμασμό μου για αυτά και όλα όσα αντιπροσωπεύουν.
- 28 ΜΑΙ 2012
Η φετινή συλλεκτική συσκευασία του Chivas Regal, αποτέλεσμα της πρόσφατης συνεργασίας ανάμεσα στο Chivas Regal και τη Bremont, που περιελάμβανε το περιορισμένης έκδοσης μεταλλικό κουτί-δώρο Chivas 12 – Made for Gentlemen by Bremont και 12 συλλεκτικά ‘Chivalry’ ρολόγια (διατέθηκαν σε δημοπρασία μέσω του www.chivas.com/bremont, με τα έσοδα να πηγαίνουν στο πρόγραμμα Prince’s Trust) μου επιβεβαίωσε αυτό που είχα στο μυαλό μου εδώ και χρόνια. Ότι δηλαδή ευτυχώς που έχω κάνει κόρη και όχι αγόρι.
Τι εννοώ; Ότι, αν είχα κάνει αγόρι, θα αισθανόμουν πραγματικά πολύ περίεργα όταν έφτανε στα 20 του και δεν θα είχα να του δώσω/κληροδοτήσω ένα συλλεκτικό ρολόι κειμήλιο. Κάτι που να περνάει από πατέρα σε γιο. Κάτι που να αντιπροσωπεύει ότι πλέον είναι άντρας. Το αντίστοιχο, στο μυαλό μου, των τελετών ενηλικίωσης που είχαν οι πρόγονοί μας (ή που βλέπουμε στις ταινίες) με τον έφηβο γιο να πηγαίνει στο βουνό για να αναμετρηθεί με ότι άγριο ζώο βρει στο διάβα του. Συμπεριλαμβανομένου του εαυτού του.
Για την ακρίβεια θα αισθανόμουν χάλια κυρίως επειδή ο δικός μου πατέρας μου, αν και απλός ‘μεροκαματιάρης’ μηχανικός, μου είχε δώσει δυο. Συγκεκριμένα ένα ατσαλένιο χρονογράφο που ήταν αδιάβροχος στα 200 μέτρα και που αποτελούσε το μοναδικό ‘ακριβό’ πράγμα που καταδέχθηκε ποτέ να πάρει στη ζωή του για τον εαυτό του.
Συν ένα customized ολόχρυσο ρολόι που του είχε κάνει δώρο ένας μουσάτος Σαουδάραβας σεΐχης (το πρόσωπο του οποίου ήταν χαραγμένο φαρδιά πλατιά στο καντράν) την δεκαετία του 1970, για να τον ευχαριστήσει για την βοήθεια του στο να επισκευάσει το γιοτ του.
Το πρώτο μου το έδωσε όταν έγινα 18. Και το δεύτερο, μερικά χρόνια πριν, λίγο πριν πεθάνει. Δυστυχώς και στις δυο περιπτώσεις δεν στάθηκα άξιος των περιστάσεων. Δεν είχε ακόμη το μυαλό μου ‘πήξει’, όπως του άρεσε να μου λέει. Δεν καταλάβαινα την αξία και τη σημασία του δώρου του.
Εν μέρει γιατί, ως κολλημένος με την τεχνολογία, ήμουν οπαδός της -τώρα το αναγνωρίζω, ηλίθιας- άποψης ότι, στην εποχή των κινητών, το ρολόι δεν είναι απαραίτητο. Και όντως δεν είναι απαραίτητο για να σου λέει την ώρα. Συνεχίζει, ωστόσο, να είναι το μοναδικό ‘κόσμημα’ (άντε, μαζί με τη βέρα) που είναι επιτρεπτό να φοράει ένας άντρας.
Ένα έργο τέχνης που φανερώνει αμέσως και απερίφραστα στους γύρω σου το ποιος είναι ο χαρακτήρας σου. Καθώς επίσης και το τι είδος άντρας είσαι. Ευτελής και ‘μοδάτος’, ματαιόδοξος και ‘λουσάτος’ ή διαχρονικός.
Όπως και να έχει το ένα από τα ρολόγια του πατέρα μου βρίσκεται κάπου στο βυθό των Κυκλάδων (μου έπεσε μέσα από τα χέρια καθώς το έδινα, πάνω στο πλοίο της γραμμής για Αστυπάλαια, σε ένα φίλο μου για να το δοκιμάσει) και το δεύτερο, επειδή δεν μου άρεσε αισθητικά, το πούλησα κάποια στιγμή προκειμένου να αγοράσω εισιτήρια για Λονδίνο.
Και από τότε ο καρπός μου παραμένει γυμνός. Μέχρι δηλαδή να καταφέρω να αγοράσω για τον εαυτό μου ένα ρολόι που να αξίζει πραγματικά να είναι στην οικογένειά μου τις επόμενες γενιές. Ένα ρολόι με ψυχή. Όπως π.χ. κάποιο από τα μοντέλα της Bremont, μιας βρετανικής εταιρείας, δημιούργημα των αδερφών English, με μια πραγματικά μυθιστορηματική ιστορία.
Μιας εταιρείας που έφτιαξαν τα δυο αδέλφια ως φόρο τιμής στον πατέρα τους. Αυτό που φιλοδοξώ ουσιαστικά να κάνω και εγώ αγοράζοντας ένα ρολόι που να κουβαλάει πάνω και μέσα του το πάθος των δημιουργών του για τις μηχανές, αεροσκαφών και μη. Το ίδιο πάθος για τις μηχανές που είχε και ο δικός μου, μονίμως γεμάτος μουτζούρες (ακόμη και μετά τη σύνταξή του), πατέρας.
Όλα αυτά, λοιπόν, μου ήρθαν στο μυαλό βλέποντας τα 12 συλλεκτικά Chivalry ρολόγια που δημιουργήθηκαν φέτος στα πλαίσια της συνεργασίας του Chivas Regal και της Bremont και τα οποία αποτελούν και αυτά πολύτιμα κομμάτια της συλλογής.
Κυρίως γιατί τα Chivalry, με το γυαλισμένο ατσάλι και το λουρί αλιγάτορα, που φέρουν ένα κομμάτι από δρύινο βαρέλι από αυτά που χρησιμοποιούνται για την ωρίμανση του Chivas Regal, την υπογραφή των James και John Chivas χαραγμένη στον ρότορά τους και το οικόσημο του Chivas διακριτικά χαραγμένο στο καντράν, αντιπροσωπεύουν το ιδεώδες του -κατ’εμε- ιδανικού αντρικού ρολογιού.
Είναι στιβαρά και ταυτόχρονα κομψά, μοντέρνα και ταυτόχρονα διαχρονικά και, πάνω από όλα, ικανά να αντέξουν ότι σου πετάξει το διάβα σου αυτή η ζωή. Άσε που, 50 χρόνια μετά, με όλες τις χαρακιές και τα βαθουλώματα που νομοτελειακά θα κουβαλούν πάνω τους, είμαι σίγουρος ότι θα είναι ακόμη πιο γοητευτικά. Γιατί έχουν φτιαχτεί για να φοριούνται καθημερινά.
Σκέφτεσαι κάποιο άλλο έργο τέχνης για το οποίο θα μπορούσες να το πεις αυτό;
Τα συγκεκριμένα έχουν ήδη δημοπρατηθεί. Η συλλεκτική συσκευασία Chivas 12 – Made for Gentlemen by Bremont όμως, καθώς και τα υπόλοιπα κομμάτια της συλλογής της Bremont, παραμένουν διαθέσιμα. Ρίξε τους μια ματιά. Αφού πρώτα διαβάσεις την ιστορία τους. Αφού πρώτα σκεφτείς αν είσαι σε αυτούς που βλέπουν ένα ρολόι ως μια συσκευή που λέει την ώρα ή ως ένα καθρέφτη του από τι υλικά είναι φτιαγμένοι και οι ίδιοι.