ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η ταραχώδης καριέρα του Robert Downey, Jr.

Μην κοιτάς τώρα που τον θεωρούμε δεδομένα σούπερ-σταρ. Είναι κάτι δεκαετίες τώρα που το παλεύει το θέμα.

Την προηγούμενη βδομάδα οι “Εκδικητές” άνοιξαν στην Ελλάδα κάνοντας το 2ο καλύτερο σύνολο εισιτηρίων για το 2012 ως τώρα. Το πρώτο; Ο δεύτερος “Σέρλοκ Χολμς” από την πρώτη βδομάδα του χρόνου. Το κοινό των δύο ταινιών; Ο Robert Downey, Jr. στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Θα λέγαμε ότι στην Ελλάδα τον αγαπάμε ιδιαίτερα, αλλά σε όλο τον κόσμο τον αγαπάνε ιδιαίτερα. Το τρομερό παιδί του Χόλιγουντ έχει κάνει το παγκόσμιο κοινό να κινείται στους ρυθμούς που επιβάλλουν οι ξεκαρδιστικές εκφράσεις του και οι ρυθμοί των αστείων που εκστομίζει.

Όμως χρειάστηκε καιρός να φτάσει στη κορυφή του κόσμου. (Όντως στην κορυφή: Με τους “Εκδικητές”, πλέον το όνομά του φιγουράρει πάνω από το μεγαλύτερο άνοιγμα τριημέρου στην ιστορία του αμερικάνικου box office.)

Ας θυμηθούμε το τρελό πάνω-κάτω της καριέρας ενός από τους χαρισματικότερους κινηματογραφικούς σταρ όλων των εποχών.

1970, “Pound”

Spoiler alert: O Robert Downey, Jr. είναι. Σε ηλικία 5 χρονών.

1984, Sarah Jessica Parker

Ντάξει, πραγματικά, μη γελάς τουλάχιστον. Χάλια. Αλλά από την άλλη, έχει πει στο People πως τότε ήταν όλο μες στα ναρκωτικά και το αλκοόλ κι εκείνη έκανε ό,τι μπορούσε για να τον βοηθήσει αλλά φευ.

1985, “Saturday Night Live”

Εντάξει, τίμιο. Πήγε για SNL ο άνθρωπος, αλλά δεν έκατσε. Σίγουρα όχι επειδή του έλειπε η κωμική φλέβα. Είπαμε, η αυτοκαταστροφή είχε ήδη ξεκινήσει για τα καλά.

1986, “Weird Science”

Weird indeed.

1987, “Less Than Zero”

OK, εδώ αρχίζει το καλό. Η ταινία, βασισμένη σε σπουδαίο βιβλίο του Bret Easton Ellis, ήθελε τον RDJ να ερμηνεύει έναν κοκάκια νεόπλουτο της παρηκμασμένης σκηνής του Λος Άντζελες. Ο Downey φέρνοντας, όπως δυστυχώς διαπιστώσαμε στην πορεία, κομμάτια του εαυτού του στο ρόλο, ανέβασε την ερμηνευτική ένταση στο 11 και για πρώτη φορά υποχρέωσε το Χόλιγουντ να τον προσέξει στα σοβαρά. Οι συνειρμοί πάντως κάνουν τη θέαση λίγο άβολη. (Ή απλά το ότι η ταινία δεν έχει γεράσει πολύ καλά.)

1990, “Air America”

Έτσι όμως δεν εξαργυρώνεις τις καλλιτεχνικές επιτυχίες ρε Rob.

1992, “Chaplin”

Πρωταγωνιστώντας στη βιογραφία του Charlie Chaplin, δίνει την απαραίτητη ακαδημαϊκά αποδεκτή/αναγνωρισμένη ερμηνεία της καριέρας του (και υποθέτω μια από τις 5-6 καλύτερές του, αλλά όχι παραπάνω, μη τρελαθούμε δηλαδή), κερδίζει υποψηφιότητα για Όσκαρ, και γενικώς Φτάνει Εκεί Ψηλά. Και τι έρχεται μετά το Εκεί Ψηλά;

1996, Τα Χαμηλά

 

Ας πούμε πως είναι ένα καλοκαίρι που δε θα ήθελες να το έχεις ζήσει. Ή να το έχει ζήσει κάποιος που ξέρεις. Γενικότερα, μακριά από μας.

Τον Ιούνιο τον σταματάνε αστυνομικοί και βρίσκουν στο αμάξι του όπλα, ναρκωτικά (τριών ειδών κιόλας, όχι μισές δουλειές) και τον ίδιο σε κατάσταση μέθης. Ένα μήνα μετά, κυκλοφορώντας στο Μαλιμπού (τι έχει πια αυτό το Μαλιμπού, όλους τους τρελούς μαζεύει;) απλά μπήκε σε ένα ξένο σπίτι και κοιμήθηκε στο κρεβάτι ενός παιδιού. Κόκαλο. Όχι η ξένη οικογένεια, ο Downey.

Το δικαστήριο του επιβάλλει να πάει σε κέντρο απεξάρτησης, από το οποίο όμως ο ήρωάς μας απέδρασε (!) πριν κλείσει βδομάδα. Όταν συνελήφθη, ο δικαστής του έδωσε ποινή 3 ετών με αναστολή. Όπως θα υπέθετε ο κάθε θεατής οποιασδήποτε δραματικής ταινίας στην ιστορία του σινεμά, αυτό μόνο μια κατάληξη μπορούσε να έχει.

1997, Φυλακή, Μέρος 1

Το Δεκέμβρη, λίγες μέρες μετά την παρουσίαση ενός επεισοδίου “Saturday Night Live” (not so funny), τρώει 6 μήνες φυλάκιση. Δεν ξέρω για τι από όλα τα παραπάνω.

1998, “U.S. Marshals”

Βγήκε από τη φυλακή για να κάνει… αυτή τη βλακεία. “Πιθανώς η χειρότερη περιπέτεια που έχει γυριστεί ποτέ,” είπε ο ίδιος χρόνια αργότερα. Τόσο κακή που τον έβαλαν ξανά στη φυλακή.

1999, Φυλακή, Μέρος 2

2023, Vianney Le Caer/Invision/AP

Όχι, ΟΚ, δεν τον έβαλαν για το “U.S. Marshals” στη στενή. Έφαγε τρία χρόνια για “παραβίαση των όρων της αναστολής του”. Το οποίο δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι σε τι αναφέρεται, αλλά επιλέγουμε να πιστεύουμε πως ο δικαστής εννοούσε, πράγματι, το “U.S. Marshals”.

2000, Ελευθερία

Το καλοκαίρι του 2000 αφήνεται ελεύθερος έχοντας εκτίσει μόνο ένα χρόνο της ποινής του. Πιθανώς επειδή είναι ο Robert Downey, Jr. Suck on that, I’m Tony Stark.

2000, “Wonder Boys”

Απλά ξέρεις τι γίνεται; Μέσα σε όλα τα low points του, προλάβαινε να κάνει πράγματα σαν αυτή τη θαυμάσια δραμεντί και να θυμίζει σε όλους, έστω έτσι, μία στο τόσο, ότι ο άτιμος είναι φανταστικός. Ένας άνθρωπος με προβλήματα, αλλά ένας ηθοποιός με τόση πολλή υπόσχεση μέσα του. Γι’αυτό το λόγο το Χόλιγουντ ποτέ δεν σταμάτησε να ποντάρει πάνω του.

2000, “Ally McBeal”

Όπως κάθε ηθοποιός με ελπίδες ή παρελθόν στο σινεμά (ή στην περίπτωση του RDJ, ένα λαμπρό μέλλον που δεν ήρθε), έτσι κι αυτός καταλήγει στην τηλεόραση. Τότε ακόμα αυτό ήταν πολύ υποτιμητικό, όχι σαν σήμερα. Πήρε έναν κεντρικό ρόλο στο φρικαλέο “Ally McBeal”, αλλά τα συνεχιζόμενα προβλήματά του με τον νόμο (αχέμ, κατοχή κοκαϊνης, αχέμ) τον έκαναν να τον χάσει κι αυτόν. Μια Χρυσή Σφαίρα πάντως την τσίμπησε. Τα διάφορα quirks της σειράς έπαιζαν τέλεια πάνω στο κωμικό του χάρισμα. Τελοσπάντων, όλη αυτή η ευτυχής περίοδος έρχεται σε ένα τέλος όταν η αστυνομία τον βρίσκει να κόβει βόλτες κόκαλο σε κάτι σοκάκια. Rock bottom σε κάθε επίπεδο.

Και όπως έχει πει κι ο Τάιλερ Ντέρνετ, μόνο αφού έχεις χάσει τα πάντα είσαι ελεύθερος να κάνεις οτιδήποτε. Σωστά, Robert;

2003, “Gothika”

Πφιεχ. Άστο. Πες πως δεν είπαμε τίποτα.

2004, “The Futurist”

Και αυτό συνέβη.

2005-2006, Πολύ Καλύτερα

Τα πράγματα αργά αλλά σταθερά αρχίζουν να πηγαίνουν πολύ καλύτερα. Ό,τι κι αν γίνει ποτέ, ο RDJ θα έχει παίξει στο ευφυές “Kiss Kiss Bang Bang”, ένα τρομερό νεο-νουάρ αστυνομικό όπου κλέβει με άνεση την παράσταση στο ρόλο ενός κακιασμένου εγκληματία που έξυπνα αφηγείται όλο το φιλμ στο κοινό. Παίζει και στο “Καληνύχτα και Καλή Τύχη” του Clooney. Κάνει και την παραγωγή στο φανταστικό ντοκιμαντέρ “A Guide to Recognizing Your Saints” που βραβεύτηκε στο Σάντανς. Αλλά κυρίως, για πρώτη φορά στη ζωή του, μπόρεσε να κάνει 3-4 συνεχόμενα καλά πράγματα χωρίς να τα θαλασσώσει στο ενδιάμεσο καταστρέφοντας τον εαυτό του.

2007, “Zodiac”

Και σαν κορύφωση των προηγούμενων ετών, έπαιξε, όχι σε τίποτα σημαντικό μωρέ, αλλά να, σε ένα από τα καλύτερα φιλμ της 25ετίας. Πόσο μάλλον δίνοντας μια σπουδαία, μεστή ερμηνεία στο ρόλο ενός αυτοκαταστροφικού ρεπόρτερ. Είναι λες και ο Downey κλείνει τον κύκλο που άνοιξε πριν ακριβώς 20 χρόνια με το “Less Than Zero”.

2008, Η Κορυφή

To TIME τον συμπεριλαμβάνει στη λίστα των 100 πιο επιδραστικών ανθρώπων του κόσμου και το Entertainment Weekly τον χρίζει Entertainer of the Year. Οι Αμερικάνοι απλά λατρεύουν ένα καλό comeback story, ειδικά αν αυτό έχει σαν πρωταγωνιστή ένα διαχρονικά underperforming πουλέν που όμως όλοι, βαθιά μέσα τους, ήξεραν πως ήταν φτιαγμένο για μεγάλα πράγματα.

2008, Ο Τόνι

Χωρίς πολλά-πολλά. Η πιο ιδιοφυής κίνηση-ματ που έχει κάνει ποτέ στούντιο ή ηθοποιός. Η Marvel βρήκε τον τέλειο άνθρωπο για να παίξει τον αναγεννημένο αλκοολικό Τόνι Σταρκ/Iron Man και ο RDJ βρήκε τον τέλειο ρόλο για να ξεδιπλώσει όλα τα χαρίσματά του ως ηθοποιός και ως περσόνα. Πάνω σε αυτό το ρόλο χτίστηκε το πιο επιτυχημένο υπερηρωικό franchise στην ιστορία, αυτό των “Avengers”. Ο RDJ πλέον, ΕΙΝΑΙ ο Τόνι Σταρκ.

2008, Ο Κερκ

Στο ρόλο του ηθοποιού εν ώρα blackface ερμηνείας, Κερκ Λάζαρους, ο Downey δίνει στο “Tropic Thunder” την πιο πολυεπίπεδη ερμηνεία της ζωής του. Βρέθηκε υποψήφιος για Όσκαρ.

2009, Ο Σέρλοκ

Παράλληλα έβαλε κι άλλη φωτιά στα ταμεία, ως νέος Σέρλοκ Χολμς. Ξαφνικά το σινεμά ήταν ο κόσμος του RDJ κι εμείς απλώς υπήρχαμε για να τον απολαμβάνουμε.

2012, “The Avengers”

Συμπληρώνοντας μια 5ετία στην κορυφή του box office, ο Robert Downey, Jr. έφτασε απλώς στην απόλυτα φυσική εξέλιξη που όλοι θα έπρεπε δει να έρχεται. Είναι πρωταγωνιστής στην ταινία με το μεγαλύτερο εμπορικό άνοιγμα στην ιστορία του box office. Και το κατάφερε παίζοντας, στο ρόλο της ζωής του, κάτι σαν -τελικά- τη ζωή του.

Rock on.