ΦΑΓΗΤΟ

Bollywoodιανή υπερπαραγωγή στο Γκάζι

Μέχρι τώρα άκουγες «Bollywood» και σκεφτόσουν Slumdog Millionaire. Από σήμερα μπορείς να σκέφτεσαι το πιο hip ινδικό bar - restaurant της πόλης.

Από το πρώτο ινδικό εστιατόριο που άνοιξε τις σκαλιστές πόρτες του στην Αθήνα, το Jaipur Palace στο Μαρούσι (θυμάμαι ακόμη την απόγνωση όταν πρωτοείδα τον κατάλογό του και τα πιάτα μου φαινόντουσαν εξωγήινα), μέχρι το κρυμμένο σμαράγδι των Νοτίων Προαστίων, το Iskandar, η σχέση μου με την ινδική κουζίνα αντέχει στο χρόνο (και τα καψίματα από παραπανίσιο chili). Πάντα σπεύδω να επισκεφθώ ένα νέο ινδικό εστιατόριο, αλλά πάντα πάω για τη γεύση – όχι για το περιβάλλον. Σε αντίθεση με ένα φρεσκοζυμωμένο garlic naan, όλη αυτή η ανατολίτικη χλιδή δεν με συγκίνησε ποτέ: ψεύτικοι χρυσοί ελέφαντες, κόκκινα βελούδα, χαλιά που μου θυμίζουν μίζερα βράδια που αποβλακώνομαι βλέποντας γκαλερί Μοιραράκη. Τα ινδικά εστιατόρια έχουν κάτι το πολυτελές και παρακμιακό ταυτόχρονα. Εκτός από το Bollywood.

Ξεκίνησε να λειτουργεί πριν λίγο καιρό στο Γκάζι, όχι μέσα στη γνωστή πολυκοσμία της Τριπτολέμου και της Βουτάδων, αλλά στη ραγδαία ανερχόμενη “γειτονιά” στην Κωνσταντινουπόλεως, δίπλα στο Matilde (που μαγεύει ουρανίσκους από πέρσι με τις αυθεντικές ιταλικές πίτσες του) και απέναντι από το Shamone (το νέο θεατράλε μπαρ του Φώτη Σεργουλόπουλου που συγκεντρώνει το πιο πολύχρωμο crowd της πόλης). Οι ιδιοκτήτες του αποφάσισαν να μην απαλλαχθούν τελείως από το φάντασμα της αποθήκης που βρισκόταν παλαιότερα εκεί, και έτσι το βιομηχανικό πάτωμα, οι σωλήνες, οι εξαερισμοί και τα παλιά βαρέλια που πλέον λειτουργούν σαν σκαμπό στο μπαρ, μαρτυρούν το industrial παρελθόν του μαγαζιού.

Και παραδόξως όλα αυτά δένουν ωραία με τους ελέφαντες και τους Βούδες στις κολώνες, τα υπερμεγέθη ινδικά φωτιστικά που κρέμονται από το ταβάνι, τα χαμηλά τραπέζια και τους bohemian καναπέδες. Την ίδια στιγμή, οι τεράστιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες στους τοίχους, που απεικονίζουν τον Gandhi, μια ινδή γριά ή μια καμήλα με φλούο πινελιές, δίνουν ένα εντελώς φρέσκο, pop χαρακτήρα στο χώρο.

Στην ίδια mix & match λογική κινείται και η μουσική, με τον dj να ανεβοκατεβαίνει στα σκαλιστά decks και να βάζει από πακιστανικά χορευτικά κομμάτια μέχρι διασκευές των Beatles, ακούσματα που είναι μια αναζωογονητική αλλαγή από τις βαρετές ακαταλαβίστικες ινδικές μπαλάντες που ακούς συνήθως σε αυτά τα εστιατόρια. Το Bollywood όμως δεν είναι ένα τυπικό ινδικό εστιατόριο. Για την ακρίβεια είναι ένα ατμοσφαιρικό bar restaurant γεμάτο αντιθέσεις και ετερόκλητα στοιχεία.

Τα χρώματα συμπληρώνονται από τα αρώματα που αναδίδει η κουζίνα, με την οποία έχεις οπτική επαφή και έτσι παρακολουθείς εντυπωσιακές φωτιές να ανάβουν όσο τσιμπολογάς τα τραγανά papadums (τηγανιτές λεπτές πίτες με συνοδεία από mango chutney και mint sauce, €2,10) που μόλις σου έφερε ο ντυμένος μαχαραγιάς σερβιτόρος.

Ανίκανοι να αποφασίσουμε ανάμεσα στα ορεκτικά, ζητήσαμε την ποικιλία (€10) που περιλαμβάνει 5 ορεκτικά του καταλόγου, τα δύο samosas (τηγανητά πιτάκια με λαχανικά και με κιμά), τα chicken pakora (τηγανητά κομμάτια κοτόπουλο σε ζύμη από ρεβύθια), τα onion bhaji, που μοιάζουν με spicy ντοματοκεφτές και πεντανόστιμα κεφτεδάκια kebab. Φυσικά δεν σνομπάραμε το ψωμί, καθώς στην ινδική κουζίνα είναι μια κατηγορία από μόνο του. Θα κληθείς να διαλέξεις από μια μεγάλη ποικιλία ψωμιών και σφολιατοειδών, αλλά καλύτερα να προτιμήσεις ένα από τα αφράτα, καλοψημένα naans (€2 – €4): garlic naan (με σκόρδο), keema naan (με κιμά), paneer naan (με τυρί), peshawari naan (γλυκό με ξηρούς καρπούς) – όλα φρεσκοζυμωμένα, όλα ζεστά και λαχταριστά.

Κάνε ένα διάλλειμα για να συνέλθεις από τα παραπάνω, παράγγειλε να πιείς ένα Lassi (παραδοσιακό ποτό με γάλα) ή ένα Indian Flower (κοκτείλ με φρέσκο μάνγκο), και πέρνα στα κυρίως: εδώ σε περιμένουν τα περίφημα tandoori πιάτα (ψημένα σε μεγάλο πήλινο φούρνο με κάρβουνα) αλλά και τα hits της ινδικής κουζίνας, τα curry (όλα κυμαίνονται στα €8 – €10). Το εμβληματικό πιάτο της ινδικής κουζίνας, το Chicken Tikka Masala, εδώ είναι κάπως πιο απαλό απ’ ότι συνήθως, αλλά το (προσωπικό μου αγαπημένο) Chicken Korma είναι μεστό, αρωματικό και βουτυράτο. Όποιο curry κι αν διαλέξεις θα το «σβήσεις» μέσα σε ρύζι basmati, σκέτο, με λαχανικά ή με μανιτάρια (το οποίο βοηθάει και να χορτάσεις, διότι οι μερίδες είναι μέτριου μεγέθους). 

Γλυκά δεν δοκιμάσαμε, αλλά μας άφησε γλυκιά επίγευση ο λογαριασμός καθώς, αν παραγγείλεις νορμάλ αριθμό πιάτων, δεν θα ξεπεράσει τα €25/ άτομο. Και έτσι θα θες να επιστρέψεις στο Bollywood για νέες γευστικές περιπέτειες ή απλά για να πιείς ένα ποτό, καθώς το μέρος προσφέρεται εξίσου και για τα δύο. Εμείς οργανωνόμαστε ήδη για να ξαναπάμε και να ζήσουμε άλλη μια extra spicy βραδιά.

Bollywood, Ελασιδών 26 & Κωνσταντινουπόλεως 44, Γκάζι, τηλ. 210 3450041. Δευτέρες κλειστά.