Τρίγωνα, κάλαντα (χωρίς τα κάλαντα)
Τα κάλαντα πάει, πέρασαν, σου τα είπανε χθες. Τα τρίγωνα όμως, και δη τα ερωτικά, μπορεί να σου χτυπήσουν την πόρτα όλο το χρόνο. Έσω προετοιμασμένος.
- 25 ΔΕΚ 2012
Η έννοια “ερωτικό τρίγωνο” είναι παρεξηγημένη. Αν κάνεις ένα πρόχειρο γκάλοπ στους φίλους σου θα διαπιστώσεις πως στο άκουσμα της φράσης οι περισσότεροι συνειρμικά σκέφτονται είτε σεξουαλικά πάρτι για τρεις είτε κάτι σχετικό με τον Παπακαλιάτη. Στους πιο λαίμαργους, το μυαλό τους μπορεί να πάει και μέχρι τα τρίγωνα Πανοράματος – αν τα γουστάρουν τόσο που η σχέση μπορεί να χαρακτηριστεί ερωτική – ενώ για τους μουσικόφιλους μπορεί να σημαίνει και αυτή την αξεπέραστη 80’sίλα:
Στην πραγματικότητα, όποτε αναφερόμαστε σε ερωτικό τρίγωνο εννοούμε μια σχέση που εκτυλίσσεται ανάμεσα σε τρία πρόσωπα – οπότε κερδίζει αυτός που σκέφτηκε πρώτος τον Παπακαλιάτη, χωρίς βέβαια το ρεαλιστικό σενάριο να συμπεριλαμβάνει απαραιτήτως μαμάδες, μπαμπάδες, αδέρφια, θείους και σκύλους που τους λένε Μοναξιά, δηλαδή βασικά συστατικά για να δέσει η συνταγή του Χριστόφορου. Το ερωτικό τρίγωνο είναι μια ερωτική περιπέτεια για τρεις – έντονη, αναζωογονητική αλλά και με αμφίβολο τέλος, όπως κάθε περιπέτεια.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως όταν μιλάμε για ερωτικά τρίγωνα δεν μιλάμε απλά για μια απιστία. Η κατάσταση είναι πολύ πιο πολύπλοκη, για την ακρίβεια είναι αυτό που στην άπταιστη φεϊσμπουκική αποκαλούμε “It’s Complicated”. Και μπορεί αυτό να συμβαίνει είτε εσύ είσαι στο επίκεντρο, ταλανιζόμενος από το γνωστό προαιώνιο δίλημμα “Απ’ την Κική και την Κοκό ποια να διαλέξω”, είτε σε κάποια από τις δυο γωνίες, γιατί η γυναίκα που είναι ο λόγος να ξυπνάς κάθε πρωί, έχει δύο εναλλακτικές για να κοιμάται κάθε βράδυ. Κάπως εμετικό δεν ακούγεται αν βάλεις τον εαυτό σου στη θέση εκείνου που περιμένει να επιλεγεί, αντί για εκείνου που καλείται να επιλέξει; Είναι. Και αν έχεις παίξει ποτέ έναν από αυτούς τους ρόλους, ξέρεις πως κατά τη διάρκεια που εκτυλίσσεται ένα ερωτικό τρίγωνο η εναλλαγή από τις πεταλούδες στο στομάχι στον αφόρητο κόμπο στο στομάχι είναι καθημερινότητα.
Όλα είναι θέμα γεωμετρίας. Προϋπόθεση για να ξεκινήσει ένα τρίγωνο είναι να σπάσει ένας κύκλος. Αυτός είναι ο κύκλος της σχέσης του ζευγαριού, το οποίο δεν έχει σημασία αν είναι μαζί μέρες ή μήνες ή χρόνια – σημασία έχει πως κάπου στην πορεία ο ένας από τους δύο επέτρεψε σε έναν τρίτο να εισβάλλει στον κύκλο. Όποιος είναι απ’ έξω από τον κύκλο – συμπεριλαμβανομένου και του τρίτου προσώπου- διερωτάται με χαρακτηριστική αφέλεια γιατί το ζευγάρι δεν χωρίζει. Γιατί το ζευγάρι πιθανόν να φοβάται ή να βαριέται ή να μην νιώθει έτοιμο να χωρίσει, αλλά από την άλλη δεν προτίθεται να αφιερώσει και τον χρόνο, τη διάθεση και την ενέργεια που απαιτείται για να σωθεί η σχέση. Και ας μην πεταχτεί κανένας έξυπνος (ή αφόρητα ρομαντικός ή απλά ερωτικά άπειρος) να πει πως το να θέλεις να είσαι με κάποιον και να τον αγαπάς έρχεται αβίαστα: ναι, αυτό είναι το ιδανικό σενάριο, αλλά για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων οι σχέσεις για να συντηρηθούν θέλουν κόπο και προσπάθεια – και αυτή είναι και η ομορφιά τους.
Αν πρέπει οπωσδήποτε να στρέψουμε το δάχτυλο σε έναν υπαίτιο για το ερωτικό τουρλουμπούκι από το οποίο σίγουρα κάποια στιγμή θα θρηνήσουμε θύματα, αυτός είναι εκείνος που έπαψε να προσπαθεί. Το κορίτσι που έπαψε να προσπαθεί να είναι ελκυστική για το αγόρι της ή το αγόρι που έπαψε να γουστάρει το κορίτσι του, αλλά κάπου στην πορεία ξέχασε να την ενημερώσει, και το αντίστροφο. Σίγουρα πάντως δεν φταίει το τρίτο πρόσωπο – όσο και αν θα ήθελε αυτός που μένει πίσω να πείσει τον εαυτό του. Ο outsider είτε θα γίνει μοιραία το θύμα της υπόθεσης, εφόσον το ζευγάρι αποφασίσει τελικά να αφήσει τα τρίγωνα και να επιστρέψει στην ασφάλεια του κύκλου, είτε θα γίνει ο σωτήρας της κατάστασης τραβώντας την πρίζα σε μια κλινικά νεκρή σχέση.
Στον δυτικό κόσμο οι σχέσεις δημιουργούνται από δύο – όχι από τρεις, ούτε από δεκατρείς, ούτε Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής. Και έτσι όπως φτιάχνονται από δύο, έτσι από δύο πρέπει και να διαλύονται ή να επουλώνονται, και μάλιστα όσο το δυνατόν συντομότερα ώστε το damage limitation να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο. Αν είσαι ο outsider ή ο απατημένος, δεν υπάρχουν και πολλά που μπορείς να κάνεις, παρά μόνον να θέσεις τα χρονικά σου περιθώρια, κάνοντάς τα σαφή και στην μπερδεμένη δεσποσύνη από την οποία περιμένεις να αποφασίσει.
Αν πάλι είσαι εκείνος που μοιράζει την τράπουλα, μοίρασέ τη δίκαια και διάλεξε, αργά η γρήγορα (κατά προτίμηση γρήγορα) τον συμπαίκτη σου. Φυσικά, υπάρχει και τρόπος να απατήσεις κατ’ εξακολούθηση μια γυναίκα και να μην πιαστείς (έχουμε γράψει και αναλυτικές οδηγίες), όμως η εμπειρία έχει δείξει πως αυτές οι καταστάσεις στην πλειοψηφία τους γυρίζουν μπούμερανγκ (και επίσης karma is a bitch – αλλά θα μιλήσουμε κάποια άλλη στιγμή για αυτό). Θέλεις να χωρίσεις με την βασική; Κάντο γρήγορα, σαν τσιρότο που πρέπει να βγει, χωρίς δεύτερες σκέψεις μήπως το μετανιώσεις και χωρίς δικαιολογίες πως το καθυστερείς γιατί δεν θέλεις να την πληγώσεις (λες και με αυτό το χάλι που έχεις δημιουργήσει την προστατεύεις). Θέλεις να παραμείνεις στην αρχική σου σχέση; Απομακρύνσου από τη δεύτερη γυναίκα, κόψε μαχαίρι τις συναντήσεις σας, σταμάτα τα μηνύματα, άλλαξε και κινητό. Πάντως μην αφήνεις τον χρόνο σου να περνάει, διότι τα τρίγωνα έχουν μια τάση να τον ροκανίζουν, καθότι είναι διασκεδαστικά. Από ισόπλευρα γίνονται ισοσκελή, από ισοσκελή σκαληνά, και το σχήμα τους κρύβει πάντοτε πολύ περισσότερες εκπλήξεις από έναν πληκτικό κύκλο. Τα τρίγωνα έχουν πλάκα, κάποιος όμως σίγουρα θα πληγωθεί στις αιχμηρές γωνίες τους.