FOOD & DRINK

Οι μπουρμπουλήθρες της Πρωτοχρονιάς

Κλισέ ή όχι, η σαμπάνια είναι κάτι που θες να έχεις το βράδυ της αλλαγής του χρόνου.

Παρεξηγημένη λόγω της απήχησής της στους εύπορους κάθε γενιάς, δαιμονοποιημένη από πολλούς, ξενέρωτη πολλές φορές λόγω της ελαφριάς της γεύσης, αλλά τόσο μα τόσο ουσιαστική και ιδιαίτερη σε κάθε μπουκάλι που τιμάει. Η σαμπάνια είναι ένα ποτό που απευθύνεται μόνο στους λάτρεις της. Και σε εκείνους που υπηρετούν πιστά τα κλισέ της πρωτοχρονιάς.

Βλέπεις η σαμπάνια έχει συνδεθεί με μεγάλες στιγμές, με νέα ξεκινήματα, με εγκαίνεια και παγκόσμιες πρωτιές. Το εφέ μιας σαμπάνιας που ανοίγει χαραμίζοντας το μισό ποτό σε λευκές φουσκάλες είναι όχι μόνο διάσημο αλλά και δείγμα ανεμελιάς και ευπορίας. Εγώ προσωπικά προτιμώ να σέβομαι την σαμπάνια και τις ιδιαιτερότητές της όπως κάνω και με κάθε ποτό.

Γιατί και η σαμπάνια, όπως και όλα τα ποτά που καταλήγουν κάποια στιγμή σε ένα μπουκάλι, έχουν την δική τους μυσταγωγία και τις δικές τους παραδόσεις που ακολουθούν πιστά εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

 

Η φθηνή εναλλακτική του αφρώδους οίνου

Αν δεν είσαι εξοικειωμένος με τις σαμπάνιες, δεν θα καταλάβεις καν τη διαφορά. Για την ακρίβεια υπάρχουν πολλά καταστήματα που αποκαλούν τους αφρώδεις οίνους σαμπάνιες για να νιώσει ο καταναλωτής ότι το βράδυ στο σπίτι του θα ανοίξει μια σαμπάνια και όχι ένα φθηνότερο υποκατάστατο.

Αυτό που οφείλω να πω είναι ότι παρόλο που αυτά τα ποτά δεν είναι σαμπάνιες, σίγουρα αξίζουν μια θέση στο τραπέζι σου. Ένα Asti Martini δεν χάλασε ποτέ κανένα. Ή ένα Moscato D’ Asti, το οποίο είναι πολύ πιο διαδεδομένο πλέον στην χώρα μας από τόσες και τόσες σαμπάνιες.

Ένεκα της κρίσης, είναι αρκετά τίμιο μάλιστα να κάνεις μία τέτοια επιλογή από το να ξοδέψεις παραπάνω χρήματα για μία σαμπάνια. Αλλά να τα λέμε και όλα. Σαμπάνιες δεν είναι. Οπότε ας περάσουμε στο κυρίως πιάτο. Με σαμπάνιες που μπορείς να βρεις στις ελληνικές κάβες. Ο κόσμος της σαμπάνιας είναι τεράστιος. Αλλά λίγες από αυτές φτάνουν στη χώρα μας.

Μερικές σαμπάνιες για αυτή την πρωτοχρονιά

Η κλασική επιλογή της Moet που φόρεσε τα καλά της

 

Δεν είναι απλά ένα κοστούμι που φόρεσε η φιάλη. Είναι μία συλλεκτική ισοθερμική θήκη Μοët Diamond Suit για να απολαμβάνεις το ποτό σου παγωμένο. Η επαναχρησιμοποιούμενη συσκευασία διατηρεί τη φιάλη της σαμπάνιας Moët&Chandon παγωμένη μέχρι και δύο ώρες, οπότε δεν θα δυσκολευτείς να βγάλεις την σαμπάνια από την κατάψυξη και να την πάρεις μαζί σου όπου κι αν θες να σε βρει ο νέος χρόνος.

Η Mumm ντύθηκε στα κόκκινα

 

Dinner Jacket αποκαλεί την νέα εορταστική της συσκευασία η εταιρεία. Η φιάλη Mumm Cordon Rouge ντύνεται αποκλειστικά για τις γιορτές, εξασφαλίζοντας την ασφαλή άφιξη της φιάλης στον προορισμό της. Η διάσημη «Κόκκινη Κορδέλα» – σήμα κατατεθέν του οίκου για περίπου δύο αιώνες – διατηρεί εξέχουσα θέση μαζί με το άλλο ιστορικό σύμβολό της, τον αετό.

Dom Perignon με την υπογραφή του David Lynch

 

Μια συλλεκτικότατη φιαλή στην οποία έβαλε την υπογραφή του ο σκηνοθέτης David Lynch. Αφού φωτογράφισε τις φιάλες της Dom Pérignon και της Dom Pérignon Rose, ο Lynch, ως δημιουργός, τις επανεφηύρε. Αντλώντας έμπνευση από τις φωτογραφίες του, έδωσε νέο λουκ στις φιάλες για μια περιορισμένη έκδοση, που σχεδιάστηκε και υπογράφηκε από τον ίδιο τον Καλιφορνέζο σκηνοθέτη.

Η μεγάλη κυρία από την Veuve Clicquot

 

Οιαδήποτε φιάλη της Veuve Clicquot αποτελεί εγγύηση ποιότητας και σίγουρα θα σε ικανοποιήσει στο έπακρον. Για το σημερινό αφιέρωμα επέλεξα μία πολύ ιδιαίτερη φιάλη. Με δύο τρίτα Pinot Noir, η “La Grande Dame” ήταν και είναι ένα από τα εξαιρετικά παράγωγα της εταιρείας. Όχι ότι οι φθηνότερες σαμπάνιες της Veuve Cliquot θα σε απογοητεύσουν.

Ο Pol Roger ξέρει από σαμπάνιες

 

Μία σαμπάνια που έχει έρθει πολύ πρόσφατα στη χώρα μας αλλά αποτελεί ήδη επιλογή αρκετών. Το όνομα ξενίζει ενδεχομένως αλλά ο Pol Roger ξεκίνησε με ιδιαίτερη εμμονή στις Brut σαμπάνιες στα μέσα του 19ου αιώνα. Η Pol Roger είναι μία άγνωστη για τον Έλληνα σαμπάνια που ξεκίνησε πολύ γρήγορα την εμπορική επέκτασή της και αποτελεί πλέον αγαπημένο ποτό ανά την υφήλιο.

Don’t try this at home

Κλείνοντας, ήθελα να σας πω για μία μέθοδος ανοίγματος σαμπάνιας. Η μέθοδος λέγεται Sabrage. Και είναι το άνοιγμα μίας σαμπάνιας, κόβοντας τον λαιμό της με ένα ξίφος. Όχι οποιοδήποτε ξίφος. Αποτελεί ακριβό χόμπι μιας και το ξίφος είναι ακριβό και θα χρειαστείς και αρκετές φιάλες για εξάσκηση. Το ξίφος που πρέπει να χρησιμοποιηθεί είναι ειδικό για sabrage.

 

Εντυπωσιακή αλλά και σπάταλη η μέθοδος αυτή μιας και είναι πολύ λίγοι εκείνοι οι somelier που καταφέρνουν και να την ανοίξουν σωστά και να προστατεύσουν το ποτό. Για την ακρίβεια, το να χυθεί ελάχιστη σαμπάνια κατά το άνοιγμα δεν είναι και απόλυτα κακό μιας και φεύγουν μαζί με αυτό το υγρό θραύσματα γυαλιού που εκτοξεύθηκαν κατά το κόψιμο.

Το Sabrage ξεκίνησε ως παράδοση στα χρόνια του Ναπολέοντα. Το “sabre” ήταν το ξίφος των Χουσάρων του Ναπολέοντα και η παράδοση ξεκίνησε όταν οι στρατιώτες του άνοιγαν σαμπάνιες με τα ξίφη τους γιορτάζοντας κάθε στρατιωτική επικράτηση.

Η τεχνική θέλει την φιάλη να κρατιέται σε κλίση 20 μοιρών και το ξίφος να πέφτει κάθετα στον λαιμό της φιάλης. Στο βίντεο θα δείτε δύο ερασιτέχνες να κάνουν sabrage. Άλλα επιτυχημένα, άλλα απλά δαπανηρά.

 

Όπως είπαμε. Αφήστε την τεχνική σε κανέναν somelier.

Καλή πρωτοχρονιά