20 tips για να χτίσεις όγκο και δύναμη σε ελάχιστο χρόνο
Γιατί το broscience δεν μπορεί να σε πάει μακριά και ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που παραλείπεις όταν μπαίνεις σε πρόγραμμα για χτίσιμο.
- 14 ΝΟΕ 2022
Καταρχάς, το broscience έχει βγει για κάποιο λόγο. Ένα πολύ βασικό θέμα είναι η πληροφορία που κάνει κύκλους στα γυμναστήρια από στόμα σε στόμα και ότι πολλοί πηδάνε από πρόγραμμα σε πρόγραμμα και από άσκηση σε άσκηση επειδή ακούνε τους γύρω-γύρω και όχι το γυμναστή τους.
Ίσως, είναι έλλειψη εμπιστοσύνης, ίσως είναι το κοινωνικό του πράγματος αλλά κάποια στιγμή σταματάει το “bro” και να αρχίσει το “science”. Ειδικά αν θες αποτελέσματα. Να στο πω κι αλλιώς επαναλήψεις, προγράμματα, φορτία και διαλείμματα δε γίνεται. Όλοι μπορούν να το παίξουν προπονητές και αρκετοί serious lifters έχουν πολύ σοβαρή εμπειρία (φαίνεται άλλωστε). Αλλά το θέμα είναι τι κάνεις με αυτή την εμπειρία και πως τη διαχειρίζεσαι σε κάθε περίπτωση.
Όλοι θέλουμε ένα αθλητικό σώμα αλλά δεν έχουμε όλοι το ίδιο δυνατή μέση ή το ίδιο δυνατούς πήχες ή το ίδιο ανεπτυγμένους δελτοειδείς. Μπορείς να έχεις κάνει τένις μικρός, μπορεί να έχεις κάνει κολύμβηση, μπορεί ποδήλατο. Αποκλείεται να έχεις τις χρειάζεσαι το ίδιο πρόγραμμα και τις ίδιες ασκήσεις με κάποιον άλλο.
Οπότε συμβουλές που δεν είναι sur mesure δεν είναι συμβουλές. Γι’ αυτό εδώ θα μείνουμε στα tips. Αυτά που συνήθως ξεχνάς, αυτά που δεν έχεις σκεφτεί όταν μπαίνεις στο γυμναστήριο, αυτά που θα σε βοηθήσουν να χτίσεις όγκο και δύναμη σε χρόνο dt.
Δυνατά στην αρχή, πιο χαλαρά στο τέλος. Δεν μπορεί να είναι όλες οι εβδομάδες οι ίδιες. Για 4-6 εβδομάδες κατέβα στις 5 επαναλήψεις. Μετά για 4-6 εβδομάδες πάλι ανέβα στις 10-12. Σε αυτή τη δεύτερη περίοδο η βελτίωση θα είναι σημαντική (αλλά θα οφείλεται στην προηγούμενη).
Ο οργανισμός σου χρειάζεται κάλιο. Και χρειάζεται νάτριο. Οι μπανάνες είναι οι καλύτερη πηγή και το μηδέν αλάτι στο φαγητό δεν κάνει καλό. Βάλε λίγο.
Ξέχνα τα μηχανήματα. Σαν την μπάρα και τον αλτήρα δεν υπάρχει τίποτα.
Κατέβα στις 4-6 επαναλήψεις. Αν δεν ανέβουν τα φορτία δεν πρόκειται να δεις τίποτα. Αυτά είναι απλά μαθηματικά.
Ανακάτεψε τα. Σε ένα μεικτό πρόγραμμα, δοκίμασε να μπερδέψεις τον οργανισμό σου κάνοντας τα πράγματα ανάποδα. Να κάνεις πρώτα τις σύνθετες και μετά τις ασκήσεις απομόνωσης ( π.χ. πιέσεις στήθους, κάμψεις δικεφάλων).
Τα γεύματα σου δεν μπορεί να είναι σκέτη πρωτεΐνη ή σκέτοι υδατάνθρακες. Πάντα κάποιος συνδυασμός είναι και πάντα οι υδατάνθρακες είναι περισσότεροι (όχι λιγότερο από 2,5:1 συνήθως 3,5:1) για να αποκτήσεις όγκο και δύναμη.
Η ποικιλία είναι κλειδί. Το λέμε εδώ, το λένε οι προπονητές, αλλά σοβαρά τώρα το εφαρμόζεις; Κάνε μια μία προπόνηση με εκρηκτικές εκτελέσεις, βγες έξω και κάνε σκάλες ή ανηφόρες αντί για εκτάσεις/κάμψεις στο μηχάνημα, πήγαινε σε ένα crossfit workout και πάρε μερικές ιδέες. Κάνε γιόγκα. Κάνε κάτι διαφορετικό τέλος πάντων από αυτό που κάνεις συνήθως.
Μη βάζεις υπερβολικούς όγκους προπόνησης ακόμα και αν γυμνάζεσαι για να εκτονωθείς. Κράτα μία δυνατή και δύο τρεις χαλαρές προπονήσεις την εβδομάδα. Το ζήτημα είναι να δυναμώσεις και όχι να καείς.
Πιο εύκολα ανοίγεις πάνω. Είναι πιο εύκολο να ανοίξουν τα φτερά από τα να μαζευτεί το λίπος στην κοιλιά. Αλλά πόσοι διαβάζουν τα άρθρα για κοιλιακούς και πόσοι για δελτοειδείς. Σε κάθε περίπτωση μη μένεις στις βασικές ασκήσεις δελτοειδών, χτύπα τους από οποιαδήποτε γωνία είναι δυνατόν (αυτό ισχύει για όλους τους μυς αλλά που να βρω το δίκιο μου τώρα).
Έλξεις-βυθίσεις. Κάνε δύο τρία σετάκια (ακόμα και της μίας έλξης) το πρωί για ξύπνημα. Το μεσημέρι πηγαίνοντας για τουαλέτα άλλο ένα. Και το βράδυ ένα δύο ακόμα. Αν μπορείς να κάνεις και βυθίσεις ακόμα καλύτερα.
Δεν έχει μεγάλη σημασία αν θα κάνεις πυραμίδες, ανάποδες πυραμίδες ή κανονικά σετ με τον ίδιο αριθμό επαναλήψεων. Η συνέπεια και η αποφυγή τραυματισμών θα καθορίσουν τι θα πετύχεις.
Χακεριές στη διατροφή. Ανέβασε τις θερμίδες αν δεις ότι το πρόγραμμα δε βγαίνει, πεινάς, δεν νιώθεις δύναμη, ευεξία, δεν μπορείς να λειτουργήσεις τέλος πάντων. Αλλά ανέβασε τις έξυπνα, με σταφίδες, καρύδια, συνδυασμούς από όσπρια και γαλακτοκομικά, “καθαρά κρέατα”, υγιεινά σνακ.
Χακεριές στη διατροφή #2. Πρωτεΐνη με πολύ προσοχή. Καλύτερα μόνο μετά την προπόνηση για άμεση απορρόφηση και τίποτα άλλο. Γιατί αν οργανισμός σου μείνει από θρεπτικά στοιχεία τζάμπα θα πάει και η πρωτεΐνη
Κράτα ημερολόγιο. Ελάχιστοι το κάνουν. Ακόμα λιγότεροι το δείχνουν στον γυμναστή τους για feedback. Εσύ κάνε τη διαφορά.
Η προπόνηση είναι τέχνη και επιστήμη μαζί. Αλλοι ξέρουν την τέχνη και άλλοι την επιστήμη. Ο γυμναστής σου ξέρει και τα δύο. Αυτός θα σου πει τι και πως, πόσο, πόσες επαναλήψεις πότε να ανεβάσεις, πότε να κατεβάσεις. Δεν υπάρχει τυφλοσούρτης.
Φάε και κοιμήσου καλά. Και μετά ακόμα καλύτερα. Το φαγητό και ο ύπνος θα καθορίσουν τα οφέλη της άσκησης και όχι η ίδια η άσκηση. Μην τσιγκουνευτείς τίποτα. Μίνιμουμ οκτάωρο ύπνο και πολλά μικρά γεύματα κάθε δύο – τρεις ώρες. Το πρώτο γεύμα μετά την προπόνηση είναι το πιο σημαντικό – όχι μόνο για να χτίσεις όγκο και δύναμη, αλλά γενικά.
Άκου το σώμα σου. Αντί για 4 σετ των 6 κάνε οποιοδήποτε συνδυασμό θα σου δώσει σύνολο 24. Προφανώς, αυτός θα είναι διαφορετικός αριθμός σετ για διαφορετικές ασκήσεις (λογικά οι πρώτες θα σου βγουν σε λιγότερα σετ) και πήγαινε ακούγοντας το σώμα σου. Η τεχνική σου θα είναι καλύτερη. Η προπόνηση θα βγει πιο ομαλά.
Μία μπάρα και ένα μονόζυγο. Αυτά μόνο χρειάζεσαι. Αλλά πρέπει πρώτα να περάσεις κάποια χρόνια στο γυμναστήριο.
Οι πολυαρθρικές ασκήσεις είναι το άλφα και το ωμέγα. Το squat, οι άρσεις, οι πιέσεις στον πάγκο και οι πιέσεις των ώμων είναι οι καλύτερες ασκήσεις. Με αυτή τη σειρά. Οι έλξεις, οι βυθίσεις και οι κωπηλατικές έρχονται μετά. Κατέβα όσο χρειάζεται σε κιλά (ειδικά αν προέρχεσαι από μηχανήματα και ντρέπεσαι), μάθε καλά την τέχνη και μετά ανέβα σιγά-σιγά. Κάποια μέρα θα μας ευχαριστείς.
Μην αντιγράφεις ασκήσεις και split από προχωρημένους ασκούμενους. Δε χρειάζεται, δεν πρόκειται να τους φτάσεις σύντομα σε όγκο και δύναμη.