12 τρόποι να μεταμορφώσεις το σώμα σου
Aυτή και η επόμενη είναι οι εβδομάδες των αποφάσεων. Είπαμε να βάλουμε ένα χεράκι
- 26 ΑΥΓ 2014
Δεν ξέρω ποιος λαμπρός νους μας έχει βάλει να γιορτάζουμε τη νέα χρονιά Ιανουάριο όταν τα πάντα τα ξεκινάμε Σεπτέμβριο. Τα περισσότερα meeting δεν γίνονται μετά τις διακοπές του καλοκαιριού; Η περισσότερη πίεση, τώρα δεν πέφτει;Τα σχολεία δεν ξεκινάνε σε λίγο; Τα πανεπιστήμια δεν κάνουν εγγραφές το Σεπτέμβριο; Τα γυμναστήρια δεν στέλνουν τα περισσότερα μηνύματα για προσφορές σε ετήσια; Το θέμα είναι ότι από το σχολείο μάθαμε να ξεκινάμε τώρα τη σεζόν. Τώρα είναι τα πραγματικά resolutions. Οπότε είπαμε να βάλουμε ένα χεράκι.
Αυτά που θα διαβάσεις παρακάτω τα έχουμε ξανασυζητήσει αναλυτικά. Αν κάτι σου κάνει κλικ πατάς το λινκ. Εδώ είναι απλά ένα πιο ελεύθερα διατυπωμένο γιατί, η προσωπική μας άποψη για μερικά πράγματα που έχουμε δοκιμάσει και έχουμε άποψη. Όλα, πάντως, είναι στόχοι που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα βάλουν το σώμα σου να δουλέψει βελτιώνοντας διαφορετικά χαρακτηριστικά. Δύναμη, όγκο, αντοχή, φυσική κατάσταση, ευλυγισία, αντανακλαστικά, ταχύτητα. Υπάρχουν πολλά.
Ποια είναι η παγίδα; Να επιχειρήσεις δύο ή τρία συγχρόνως. Π.χ. μυικός όγκος σημαίνει διάφορα πράγματα. Είσαι γενικά skinny και θέλεις να γεμίσεις για αισθητικούς λόγους. Οκ αλλά αυτό σημαίνει ότι θα χάσεις από την ευλυγισία σου. Είσαι skinny ή regular σωματότυπος και θέλεις να αυξήσεις το μυϊκό μου όγκο όσο γίνεται. Ok αλλά οι κάμψεις σου (νούμερο) μάλλον θα μειωθούν. Και η κινητικότητα σου αν κάνεις π.χ. τένις. Δεν είναι ακριβώς ότι το ένα αποκλείει το άλλο αλλά κάποια δυσκολεύουν πολύ κάποια άλλα.
Τα 42 χιλιόμετρα του μαραθωνίου. Φέτος δεν προλαβαίνεις. Αλλά μπορείς να ξεκινήσεις ή να συνεχίσεις. Γύρω στην άνοιξη θα μπορείς να πάρεις μέρος σε αγώνες, στον ήμιμαραθώνιο και αν όλα κυλήσουν χωρίς τραυματισμούς του χρόνου τέτοια εποχή ναι να τρέξεις κι εσύ. Δες και έναν ακόμη καλό λόγο να αρχίσεις να τρέχεις οργανωμένα.
Η καφέ ζώνη σε μια πολεμική τέχνη. Είναι κυρίως θέμα τεχνικής. Και ευλιγισίας. Δηλαδή όχι τόσο φυσικής κατάστασης αν και θα κάνεις πολύ φυσική κατάσταση στην πορεία. Τη μπλε ζώνη στο kick boxing για παράδειγμα μπορείς να την πάρεις μέσα σε ένα χρόνο αν ακούς το δάσκαλο σου, είσαι συνεπής και “μελετηρός”. Και η καφέ για του χρόνου τέτοια εποχή είναι στα πλαίσια του εφικτού. Για να σε δω.
Οι 100 κάμψεις. Είναι το απόλυτο τεστ φυσικής κατάστασης. Υπάρχουν διάφορα progression αλλά όλα έχουν την ίδια λογική. Αρνητικές κάμψεις (ελεγχόμενη κάθοδος) μέχρι να πάρεις μπρος και μετά ανεβάζεις λίγο κάθε βδομάδα την ώρα που προσπαθείς να “ασφαλίσεις” το νούμερο σου. Είναι υπόθεση πάντως δύο τριών μηνών.
Οι 20 έλξεις. Πολλοί μιλάνε για πενήντα αλλά ο καλύτερος που έχω δει είναι γύρω στα 22 deadhangs αν θυμάμαι καλά. Τα χερια του ήταν όσο τα πόδια μου και τα πόδια του όσο τα χέρια μου αν καταλαβαίνεις τι λέω. Πάντως είναι η καλύτερη άσκηση για τον άνω κορμό.
Squash. Ένα νέο άθλημα γενικά. Σαν ONEMAN λέμε Squash γιατί είμαστε τρελοί. Θέλει αρκετό χρόνο μέχρι να συγχρονιστείς με τη μπάλα (ας πούμε τρεις μήνες) και να μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για φυσική κατάσταση. Αλλά όταν το κάνεις δεν υπάρχει καλύτερο.
Fitness, το άθλημα. Εδώ έχουμε να πούμε πολλά. Προς το παρόν, για το cross training έχω ακούσει δύο κατηγορίες. Ότι είναι μπρανταρισμένο κάτι το οποίο φυσικά δεν μας ενδιαφέρει. Αν κάνει καλό στο σώμα σου, τι σε νοιάζει δηλαδή; Το άλλο είναι ότι οι κάμψεις και οι έλξεις είναι ψεύτικες γιατί όλοι θέλουν να repάρουν (να αυξήσουν τις επαναλήψεις). Πρώτο,, δεν σε υποχρεώνει κανένας να “κλέψεις” στο εύρος της κίνησης και δεύτερο τα πολλά reps είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μαθαίνει την κίνηση και την κάνει αυτόματα και σωστά. Ο τρόπος με τον οποίο ο Federer έγινε αυτό που είναι. Με τη διαφορά ότι αυτός ξεκίνησε μικρός και είχε όλο το χρόνο μπροστά του ενώ εσύ ξεκινάς τώρα. Τι να κάνουμε έτσι είναι η ζωή. Η ουσία είναι ότι αυτό το πράγμα σου κάνει καλό από όλες τις απόψεις. Υπάρχουν τόσα circuits που μπορείς να κάνεις τα πάντα. Εγώ θα σου πω το εξής. Όλοι οι αθλητές ρακέτας στη φυσική τους κατάσταση βάζουν ένα mixed circuit από ασκήσεις με τυχαία σειρά που τις εκτελούν για χρόνο ή για επαναλήψεις. Σκέψου το.
Fitness, το χύμα. Αν και το ίδιο πράγμα μπορείς να το κάνεις στα γυμναστήρια cross, το συνηθισμένο γυμναστήριο της γειτονιάς έχει πολύ καλές επιλογές. Το μόνο είναι ότι τα υποτιμούμε ή νομίζουμε ότι είναι μόνο για γυναίκες. Προσωπικά έχω δει “κοινό θνητό” γυμναστή να κάνει πολύ καλύτερη προπόνηση σε τάξη αερόβιου με κινήσεις kick από τον προπονητή του kick που ήταν μαυροζωνάς αλλά δεν ήξερε και πολλά από γυμναστική. Μερικά παραδείγματα. Ο “κοινός θνητός” σε έβαζε να κάνεις και τις συμμετρικές κινήσεις (με αντίθετο χέρι-πόδι όπως γίνεται όταν κάνεις για μαύρη), σου έδινε παραγγέλματα των 8-10 κινήσεων πάνω στην κούραση, κρατούσε τις στροφές ψηλά όταν ο άλλος τις είχε μονίμως χαμηλά. Το ηθικό δίδαγμα είναι δοκίμασε τα ομαδικά και διάλεξε ένα που να παρακολουθείς ανελλιπώς. Ακόμα και για τρέξιμο να προπονείσαι κάθε δεύτερη μέρα είναι fitness training οπότε κολλάει.
Real Ryder. Αυτά που λέγαμε για το fitness. Η δυνατή προπόνηση της εβδομάδας. Μιας και είναι εξειδικευμένο παράδειγμα ας δούμε κάποια πλεονεκτήματα. Γυμνάζει μικρούς μυς που δεν ξέρεις καν αλλά κάνουν πολύ μεγάλη διαφορά στην κίνηση σου. Γυμνάζει τα πνευμόνια όσο τίποτα άλλο.
Κολύμβηση. Δύσκολο λόγω εγκαταστάσεων αλλά αν έχεις κολυμβητήριο κοντά σου μπορείς να μπεις σε συστηματικό πρόγραμμα. Είναι το άθλημα που τα βελτιώνει όλα ισορροπημένα και δεν προκαλεί τραυματισμούς. Η βασική τεχνική μαθαίνεται σχετικά γρήγορα προκειμένου να το αξιοποιήσεις σαν μέθοδο προπόνησης.
Μυικός όγκος. Τι να πούμε. Όλη τη χρονιά τα λέμε.
Fitness το προσωπικό. Αν πάρεις personal, κανονικό και όχι εντός γυμναστηρίου, θα ησυχάσει το κεφάλι σου. Θα σταματήσεις να σκέφτεσαι και η προπόνηση θα είναι πιο διασκεδαστική. Καιαποτελεσματική.
5χ5. Για δύναμη μιλάμε. Αυτό που θα σε βοηθήσει να ανέβεις επίπεδο. Η βασική ιδέα είναι να μειώσεις τις επαναλήψεις σε κάθε σετ. Δες τα 5χ5