Οι ρόλοι σε μια ανδρική παρέα
Αν μια παρέα είχε πέντε ηγέτες, δεν θα ήταν παρέα. Χωρίζουμε ρόλους και υποχρεώσεις σε μια κλασική ανδροπαρέα.
- 28 ΦΕΒ 2013
Όσες ταινίες κι αν γυριστούν, όσα βιβλία κι αν γραφτούν, όση μελάνη κι αν χυθεί , πάντα θα υπάρχει κάτι που θα μπορείς να προσθέσεις γύρω από το μείζον θέμα της αντροπαρέας. Να, πάρε για παράδειγμα τους ρόλους.
Όπως ισχύει και σε κάθε σωστή (ή και όχι σωστή) ομάδα, έτσι και στην ανδρική παρέα, οι ρόλοι είναι σαφείς και διαχωρισμένοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι τηρούνται κατά γράμμα. Συνήθως, όσο πιο ξεχωριστοί είναι οι ρόλοι στην παρέα, τόσο περισσότερο πλησιάζουμε το γενικευμένο μπάχαλο.
Το καλό με την παρέα σου είναι ότι αυτά τα μπάχαλα είναι ευπρόσδεκτα και απαραίτητα. Έτσι κι αλλιώς, οι φίλοι θα παραμείνουν δίπλα σου, όσους ρόλους κι αν γκρεμίσεις. Ποιος είπε ότι ο κατεδαφιστής δεν είναι ένας βασικός ρόλος από μόνος του;
Μετά από αυτό το τσαχπίνικο twist, ας περάσουμε να δούμε και τους υπόλοιπους ρόλους:
Ο χαβαλές
Η ψυχή της παρέας. Ο άνθρωπος που έχει την πρωτοκαθεδρία στο να λέει τόσο κακά αστεία, που τελικά είναι καλά. Αυτός που ακόμη και 15 χρόνια μετά το σχολείο, έχει την όρεξη να κάνει φάρσες, να πειράζει τους υπόλοιπους και να μη λέει να σοβαρευτεί με τίποτα. Αυτός που όλοι οι σοβαροφανείς θα θέλαμε να είμαστε κατά βάθος.
Τι δίνει στην παρέα: Γέλιο. Και μια απευθείας σύνδεση με τα σχολικά μας χρόνια. Δωρεάν όλα αυτά.
Σπουδαιότητα ρόλου: 93%. Δεν είμαστε η λέσχη φίλων Ντοστογέφσκι. Να γελάσουμε θέλουμε με τους κολλητούς μας.
Ο αισθηματίας
Δεν μας νοιάζει αν ‘πονάει’ με Arcade Fire ή Παντελίδη. Μας νοιάζει ότι πονάει και οφείλουμε να είμαστε δίπλα του κάθε φορά που ερωτεύεται το λάθος κορίτσι, αλλά και κάθε φορά που εξαφανίζεται για ενάμιση μήνα από την παρέα για χάρη της.
Τι δίνει στην παρέα: Ψυχούλα και συζητήσεις που θα ανακαλείτε για τα επόμενα 50 χρόνια και θα κλαίτε από τα γέλια. Βέβαια, την πρώτη φορά έκλαιγε μόνο αυτός. Και όχι από τα γέλια.
Σπουδαιότητα ρόλου: 81%, γιατί τι είμαστε αν όχι αισθηματίες;
Ο wingman
(ωχ, αυτός λέει κάτι για μας)
Είναι εκεί δίπλα σου στα μπαρ-ς για να αναχαιτίσει την παρέα αυτής που σου αρέσει, ώστε να μιλήσεις σε αυτήν που σου αρέσει. Σου κάνει σκριν, μιλώντας συχνά για εξωφρενικά πράγματα που κρατάνε το ενδιαφέρον, όπως το ένατο επεισόδιο του ‘How To Get Away with Murder’ ή για τον κίνδυνο αφανισμού της αρκούδας στην Πίνδο. Η τεχνική του wingman πρέπει να διδάσκεται σε ημερίδες φλερτ κατά μήκος της Κολοκοτρώνη.
Τι δίνει στην παρέα: Την αυτοθυσία. Την αυταπάρνηση να μιλήσει με κάποια που δεν του αρέσει για χάρη του φίλου. Αδερφός.
Σπουδαιότητα ρόλου: 88%. Εξαρτάται πώς θα τα πας εσύ, αφού πάρεις το σκριν.
Ο ωραίος γκόμενος
Μπράβο στο παιδί που είναι ωραίο, του ευχόμαστε κάθε επιτυχία, αλλά ο βασικός τους ρόλος είναι να δρα σαν πολιορκητικός κριός για τους υπόλοιπους που δεν είναι τόσο ωραίοι γκόμενοι. Συνήθως, έχουμε πάρει το μήνυμα για τον συγκεκριμένο από πολύ νωρίς. Από τότε που οι ξαδέρφες μας τον έβλεπαν στα πάρτι και έλεγαν ‘Μα τι ωραίο παιδί αυτός ο Αριστοτέλης’. (‘Και τι ωραίο όνομα’).
Τι δίνει στην παρέα: Την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις φίλες κάθε καινούργιας του σχέσης (που διαρκεί το πολύ δυο μήνες, οπότε κανένα παράπονο, πολλές γνωριμίες κάθε χρόνο).
Σπουδαιότητα ρόλου: 79%.
Αυτός με τα πολλά κονέ
Θέλεις να πάτε μπουζούκια μια φορά το χρόνο; Θα κανονίσει αυτός. Είδες τα ζωάκια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και θες μια πρόσκληση; Θα τον πάρεις τηλέφωνο. Απολύθηκε ένας φίλος σου από τον στρατό και ψάχνει μια δουλειά για να μείνει μόνος; Θα τον ρωτήσεις γιατί κάτι θα ‘χει ακούσει.
Τι δίνει στην παρέα: Πρόσβαση σε μέρη (γήπεδα, πίστες, συναυλίες, δουλειές, γραφεία, σπίτια) που δεν θα μπορούσες να έχεις χωρίς αυτόν.
Σπουδαιότητα ρόλου: 83%. Θα ζήσεις στιγμές χάρη σ’ αυτόν.
Ο επί του φαγητού
Αν μια αντρική παρέα δεν έχει ως φάρο, οδηγό και κοινή αναφορά το φαγητό, κάτι πηγαίνει πολύ λάθος. Εννοώ δεν υπάρχουν βάσεις, πώς θα συνεχίσετε έτσι; Σκέψου φευγαλέα. Ποιο πρωί σου δένει κόμπο το στομάχι από την ανυπομονησία; Το πρωί της Τσικνοπέμπτης ή το πρωί της Κυριακής των Αποκριών; Ε, ο επί του φαγητού μπορεί να κατέβει στους δρόμους για την καλύτερη οργάνωση της Τσικνοπέμπτης στη χώρα.
Τι δίνει στην παρέα: Συνήθως ξέρει να ψήνει, άρα δίνει φανταστικά παϊδάκια, μοιράζεται σπουδαίες γνώσεις για τις ταβέρνες της Αττικής και όχι μόνο, ξέρει από πού πρέπει να παραγγείλετε χωρίς καν να του πεις τι τραβάει η όρεξή σου.
Σπουδαιότητα ρόλου: Αγγίζει το 92%.
Ο πιο άβγαλτος με τα κορίτσια
Ακούει και στο ‘αυτός που πειράζουμε κάθε μέρα τα τελευταία εκατό χρόνια’. Είναι η αδυναμία της παρέας, κυρίως λόγω της συγκεκριμένης αδυναμίας. Είναι το αντίστοιχο του κοριτσιού που περιμένει τον ιππότη (μην είσαι πνεύμα αντιλογίας, υπάρχουν ακόμα τέτοια).
Τι δίνει στην παρέα: Αφορμή να γελάσουμε. Και αθωότητα. Άντε, γιατί παραγίναμε κυνικοί απ’ τα 30.
Σπουδαιότητα ρόλου: 85%. Το κρατάει αληθινό.
Αυτός που κανονίζει τις διακοπές
Θυμάσαι εκείνο το επικό τριήμερο στην Τζια; Θυμάσαι τις χαζομάρες που κάνατε στο Λονδίνο; Το πρώτο σας Primavera στην Βαρκελώνη; Δε θέλω να σε ταράξω, αλλά αν δεν ήταν αυτός, στην καλύτερη θα είχες περάσει ένα βράδυ τρώγοντας κρουασάν από τα Ciao. Στο Παγκράτι. Στην Αθήνα. Το καλοκαίρι. Ξεφάντωμα.
Τι δίνει στην παρέα: Τις διακοπές της. Εισιτήρια, καράβια, αεροπλάνα, ξενοδοχεία, χόστελ, αυτός. Οι άλλοι νιώθουμε λίγοι μπροστά του.
Σπουδαιότητα ρόλου: 90%. Στρογγυλό.
Ο αθλητικός/γηπεδικός
Όλοι ήμασταν τρελαμένοι με τις ομάδες μας στο σχολείο. Κάποιοι το κρατήσαμε και λίγα χρόνια μετά, γιατί πήγαμε λίγο γήπεδο παραπάνω, αλλά ήρθαν και στιγμές που κάναμε πίσω. Προτιμήσαμε ένα ραντεβού παρά ένα ματς της αποκλεισμένης απ’ τη συνέχεια ΑΕΚ για το Europa League (ένοχος, ναι). Αυτός ο φίλος μας όμως, συνεχίζει να αρρωσταίνει για κάθε άδικο οφσάιντ, για κάθε επιβολή του κατεστημένου, για κάθε γκάφα του γκολκίπερ του στην Τρίπολη.
Τι δίνει στην παρέα: Αφορμή να γελάσουμε #2. Ένταση, κουβέντα για μπάλα, για το πόσο αλλάξαμε εμείς οι πιο χαλαροί και συγκλονιστικά παπουτσέλια στιγμιότυπα από τα παιδικά μας χρόνια.
Σπουδαιότητα ρόλου: 70%. Είπαμε, μας πέρασε το οπαδιλίκι.
Αυτός που έχει άποψη/ανάλυση για όλα
Δεν είναι απαραίτητα ταξιτζής, αλλά μπορεί να σταθεί σε πραγματικά οποιαδήποτε κουβέντα ανοίξει τριγύρω του. Ναι, υπάρχουν φορές που απλά λέει χαζομάρες και εκτίθεται. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν μπορείς να τον σταματήσεις. Θα πει και για την κυβέρνηση, θα πει και για τον Τσίπρα, θα αναλύσει τη δουλειά του Κατσικάρη στην εθνική, θα υποσχεθεί να στείλει με μέιλ τη συνταγή της γιαγιάς του για τη γαλατόπιτα και στο τέλος, θα αφήσει υπονοούμενα ότι ξέρει τι θα γίνει στην Εκδρομή του ΑΝΤ1.
Τι δίνει στην παρέα: Θέαμα.
Σπουδαιότητα ρόλου: 77%. Κάθεσαι αναπαυτικά, τον ακούς να αγορεύει και το διασκεδάζεις. Καμιά φορά, μαθαίνεις και τίποτα από σπόντα.