ORIGINALS

Χωρίς προφυλακτικό

Η συντακτική ομάδα του Oneman συζητά εκείνη την απόφαση που παίρνει ένας άντρας να κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις.

Σήμερα, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι η Διεθνής Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού. Τουλάχιστον έτσι ανακαλύψαμε διαβάζοντας ένα Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή” σχετικά με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούν σήμερα με κεντρικό μήνυμα “Τα προφυλακτικά δεν είναι είδος πολυτελείας”. Ένας από τους ελάχιστους Συλλόγους στην Ελλάδα με ουσιαστικότατη δράση και αντίκτυπο στην κοινωνία.

Και θα μπορούσαμε εύκολα ως Oneman να κάνουμε ένα δίλημμα “με ή χωρίς προφυλακτικό” και να το χαβαλεδιάσουμε ως συνήθως. Αλλά όχι. Η χρήση ή μη προφυλακτικού σε χαρακτηρίζει ως άνθρωπο. Και προσδιορίζει πολλές φορές την συμπεριφορά σου σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Δεν θεωρούμε ότι είναι πολλοί εκείνοι εκεί έξω που δεν έχουν δοκιμάσει έστω μία φορά στη ζωή τους χωρίς προφυλακτικό. Ούτε πιστεύουμε ότι υπάρχει έστω ένας εκεί έξω που να μην έχει ανησυχήσει έστω φευγαλέα μια φορά ότι μπορεί και να έχει κολλήσει κάτι. Το να μην χρησιμοποιείς προφυλακτικό είναι καθαρά θέμα επιλογής.

Με προφυλακτικό ο Πάνος Κοκκίνης

Είναι ακριβώς σαν την φάση με το κράνος στην μοτοσικλέτα. Αν δεν φοράς, όσο έμπειρος ή ταλαντούχος οδηγός και αν είσαι, αργά ή γρήγορα, θα το φας το κεφάλι σου. Το πάνω ή το κάτω, δεν έχει σημασία. Και όχι, δεν αξίζει να περάσεις ένα τρίμηνο στο ΚΑΤ (ή, ακόμη χειρότερα, στο πρώτο νεκροταφείο) επειδή λατρεύεις την αίσθηση ελευθερίας. Επειδή είσαι εθισμένος στο να νιώθεις τον αέρα να κάνει τα μαλλιά σου να ανεμίζουν. Και πάλι, πάνω ή κάτω, δεν έχει σημασία. Οπότε το χωρίς προφυλακτικό και τις YOLO αηδίες άσε τις για μετά το γάμο. Και πάλι μόνο αν είσαι σίγουρος ότι ούτε εσύ ούτε η σύζυγος κουβαλάτε ανεπιθύμητα ‘σουβενίρ’ από την άγρια νιότη σας. Επίσης μόνο αν έχετε την βεβαιότητα ότι έχετε τα προσόντα να κάνετε παιδί. Αλλιώς, όπως είπε εύστοχα η Βίκυ Παπαδοπούλου στον Χριστόφορο στο πρώτο επεισόδιο του Δυο Μέρες Μόνο, ‘Όχι μέσα μου’. Ποτέ μέσα. Ποτέ χωρίς.

Η άποψή μου για το προφυλακτικό δεν είναι η καλύτερη, λέει ο Ηλίας Αναστασιάδης

Μπορεί να μοιάζει ατυχές και πονηρό το παράδειγμα, αλλά δεν πειράζει. Μπορεί να υπάρχουν επτακόσιοι λόγοι που το να τρως τη μπανάνα με τη φλούδα είναι καλύτερο για τον οργανισμό σου, αλλά χωρίς τη φλούδα είναι πιο νόστιμη (και βασικά μόνο έτσι τρώγεται). Έτσι και με το προφυλακτικό. Αν η μοίρα τα έφερνε έτσι ώστε να μην έκανες ποτέ σεξ χωρίς προφυλακτικό, δεν θα ήξερες. Θα έχανες το 97% της απόλαυσης, αλλά δεν θα σε ένοιαζε, κατάλαβες; Άπαξ όμως και έφαγες από το απαγορευμένο δέντρο, δεν υπάρχει γυρισμός. Ξέρω ότι χιλιάδες ανήσυχες μαμάδες (και η δική μου εννοείται) έχουν αρπάξει ήδη το σκουπόξυλο και κινούνται απειλητικά προς το Παγκράτι, αλλά ξέρω κι ότι έχω την ψυχή σου με το μέρος μου. Θα το παίξω λοιπόν πακέτο με τσιγάρα και θα κλείσω το κείμενό μου με την επιγραφή “Το σεξ χωρίς προφυλακτικό είναι επικίνδυνο για την υγεία”. Εντάξει τώρα;

Αναγκαίο καλό για τον Χρήστο Χατζηιωάννου

Η σχέση μου με το προφυλακτικό είναι σαν την σχέση μου με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Πάνο Καμμένο. Δεν το θέλω στη ζωή μου, δεν το θέλω στη Βουλή μου, κάνε τη ρίμα μόνος σου. Το προφυλακτικό είναι το αναγκαίο καλό σε μία σεξουαλική επαφή. Μπορεί να σου προξενήσει δεκαπέντε προβλήματα. Από το να αγχωθείς για να το βάλεις μέχρι να μην μπαίνει καλά και να ξενερώσετε μέχρι να γίνει ο λόγος που δεν θα κάνεις σεξ απόψε γιατί απλά δεν το έχεις μαζί σου. Αλλά όπως χωρίς τον Καμμένο δεν θα είχαμε κυβέρνηση τώρα, όσο κι αν δεν το γουστάρεις, όσο κι αν σου γυρίζει τ’ άντερα, το προφυλακτικό έχει κάτσει στην καρέκλα του (ΟΧΙ-ΔΕΝ-ΘΑ-ΤΟ-ΠΕΙ) Υπουργού Εθνικής Αμύνης του πέους σου. Και σε φυλάει. Όχι από το AIDS, μην κοροϊδευόμαστε τώρα, είναι το λιγότερο που σκέφτεσαι (μάλλον γιατί δεν αντέχεις σαν κι εμένα να το σκέφτεσαι). Σε φυλάει από τα 7000 αφροδίσια που κάνουν party κάθε βράδυ στην πόλη. Συμφωνώ με τον Ηλία Αναστασιάδη ότι η πρώτη φορά που έκανες sex χωρίς προφυλακτικό σε έστειλε στη γη της επαγγελίας και σε ξενέρωσε μια για πάντα για τη χρήση του. Αλλά από τη στιγμή που κάποιοι αποφάσισαν ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να είσαι καλά, το υπομένεις. Και φροντίζεις να βρεις εκείνο που ταιριάζει σε εσένα και σου προσφέρει maximum ικανοποίηση.

Κουστουμάκι οπωσδήποτε για τον Θανάση Κρεκούκια

Δεν παίζουν με αυτά τα πράγματα φίλε μου. Θα μου πεις, μιλάω εκ του ασφαλούς, αφού όταν ξεκίνησα εγώ τα σφεντάν, δεν ήταν απαραίτητο το προφυλακτικό, τουλάχιστον κόζαρες τη λεγάμενη και καταλάβαινες πάνω κάτω αν κινδυνεύεις να κολλήσεις κάτι ή όχι. Τότε το βασικό θέμα ήταν να μην κάνεις τη μαλακία και αφήσεις τη σύντροφό σου σε ενδιαφέρουσα. Μετά όμως ήρθε το AIDS και αλλάξανε τα κόζια. Εντάξει, δεν το συζητάμε, χωρίς είναι μαγεία, με είναι διαφορετικό. Αλλά έτσι κι αλλιώς, αν μάθεις τις απαραίτητες κινήσεις και το κουλαντρίσεις και καπάκι συνειδητοποιήσεις ότι δεν είναι επιλογή αλλά υποχρέωση απέναντι σε σένα και την φίλη σου, η μαγεία θα επανέλθει. Σε τελική ανάλυση, το σεξ είναι και σωματικό και εγκεφαλικό. Και αν γουστάρεις να το κάνεις και γουστάρει και η άλλη, δεν θα σας ξενερώσει ένα λαστιχάκι. Όμως το κουστουμάκι, κουστουμάκι. Και διπλό αν χρειαστεί, Και με καπελάκι. Αλλά κουστουμάκι μαν. Για να κοιμάσαι ήσυχος. Και για να απολαμβάνεις χωρίς ρίσκο. Όπου στην προκειμένη, μιλάμε για τη ζωή σου. Και τη ζωή της άλλης. Το είπαμε και στην αρχή. Με αυτά δεν παίζεις. Δεν τίθεται καν δίλημμα. Προφυλακτικό. Με το Π κεφαλαίο. Και καλά σφεντάν!

Σκουφάκι για τα κρύα ο Δημήτρης Κουπριτζιώτης

Ξέρεις, είναι αυτές οι άβολες συζητήσεις που κάνεις με τους γονείς σου όταν είσαι στην εφηβεία και δεν τις μπορείς καθόλου αλλά λίγο πριν κοιμηθείς καταλαβαίνεις ότι είχαν απόλυτο δίκιο. Σε μια συζήτηση μου είχαν πει “Να σέβεσαι τον εαυτό σου και την κάθε κοπέλα που είσαι μαζί”. Χαμπάρι δεν είχα πάρει τότε. Αργότερα κατάλαβα ότι το “να σέβομαι” σημαίνει “να βάζω προφυλακτικό”. Γιατί στην ουσία αυτό ακριβώς είναι. Σεβασμός στον εαυτό σου και την υγεία σου. Σεβασμός απέναντι στο έτερον ήμισυ που δεν φταίει σε τίποτα αν εσύ πηγαίνεις για εξετάσεις και βγαίνεις με δύο σελίδες πόρισμα (ούτε εσύ θα ήθελες να στο κάνουν). Σεβασμός στο ανεπιθύμητο. Συμφωνώ, όπως όλοι, πως  χωρίς προφυλακτικό είναι διαφορετικά, είναι περισσότερο στην ανθρώπινη σου φύση και στο ένστικτό σου. Ίσως το επικίνδυνο της φάσης να δημιουργεί περισσότερο αδρεναλίνη και ένταση αλλά στην τελική είναι μονάχα μια στιγμή. Και στην ζωή μας ζούμε για τις στιγμές και κουβαλάμε τις συνέπειες τους. Φρόντισε να είναι στιγμές που θα υπάρχει “σεβασμός” και όχι ανεπιθύμητες συνέπειες. Γιαυτό βάζεις σκουφάκι όταν κάνει κρύο. Για να μην κρυώσεις. 

Προφυλακτικό γιατί κυκλοφορούν (και) υιοί, λέει ο Μάνος Μίχαλος

Το θέμα είναι να τη βρεις που λέει και το τραγούδι. Όχι τη γυναίκα, αλλά την κα#$τα. Μην με παρεξηγείς που δεν γράφω ελεύθερα τη λέξη “καπότα”, αλλά είναι μία από τις χειρότερες που διαθέτει το γεμάτο ελληνικό λεξικό (μεγάλη μάχη για την πρωτιά δίνει με την κιλότα, αλλά τώρα ξεφύγαμε πάρα πολύ). Πάμε πάλι: Το θέμα είναι να το βρεις τέλος πάντων το σωστό προφυλακτικό (εγώ το βρήκα πριν μερικά χρόνια), αυτό που σου ταιριάζει, αυτό που σου κάθεται καλύτερα, αυτό που το φοράς και όχι απλά πετάς, αλλά απογειώνεσαι χωρίς κενά αέρος (ξενερώματα δηλαδή). Οπότε, με το σωστό προφυλακτικό έρχεται και η σωστή χρήση του, γιατί είναι γνωστό ότι το ελεύθερο σεξ είναι καλύτερο, αλλά εκτός από τα δεκάδες σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά νοσήματα, υπάρχουν και τα αυτεπάγγελτα παιδιά που αν δεν είσαι έτοιμος να τα υποδεχθείς, σου αλλάζει η ζωή και μετά λες “εγώ για ένα γρήγορο πήγα και παντρεύτηκα. Τώρα πληρώνω διατροφή και βλέπω το παιδί κάθε δυο σαββατοκύριακα”. Στη δική μου περίπτωση δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω, οπότε ως χαλαρός (=cool) πατέρας (=daddy), θα ήθελα να πιστεύω ότι το ΟΝΕΜΑΝ το διαβάζουν άντρες με το μυαλό μέσα στο πάνω κεφάλι τους, οπότε να θεωρείται αυτονόητο το “πρέπει να φοράμε προφυλακτικό’. Θα ήταν πολύ καλύτερη η ερωτική ζωή μας, αν δεν έπρεπε πάνω στο καλύτερο να κάνεις ολόκληρη μικροχειρουργική για να το φορέσεις, αλλά σκέψου ότι οι γυναίκες βάζουν σπιράλ. Βάζουν. Σπιράλ.

Και έτσι και αλλιώς ο Στέλιος Αρτεμάκης

Δυστυχώς σε αυτό το θέμα δεν υπάρχουν κανόνες. Έχει τύχει και έτσι, έχει τύχει και αλλιώς, παλιότερα περισσότερο έτσι, πρόσφατα περισσότερο αλλιώς, το σίγουρο είναι ότι σαν άνθρωπος που έχει ένα πτυχίο σε βιολογική επιστήμη μπορώ να διαβεβαιώσω ότι το καλύτερο για την υγεία σου είναι πάντα με προφυλάκτικό. Είτε έχεις σταθερή σχέση, είτε τριγυρνάς, δεν κινδυνεύει η ζωή σου από τις ασθένειες. Κινδυνεύει η ποιότητα της ζωή σου. Όχι δεν πεθαίνεις ούτε με το AIDS. Το αν θα πηγαίνεις για εξετάσεις κάθε εξάμηνο, όμως, είναι διαφορετικό από το αν θα πηγαίνεις για εξετάσεις κάθε δύο χρόνια. Το αν θα παίρνεις μια συνταγή έξι χαπιών ημερησίως είναι διαφορετικό από το να μην παίρνεις καθόλου, το να υποχρεώνονται οι φίλοι σου να προσπεράσουν την προκατάληψη τους είναι διαφορετικό από το να σε κάνουν παρέα γιατί απλά σε γουστάρουν. Και το να είσαι ένας χαμογελαστός άνθρωπος είναι διαφορετικό από το να είσαι άλλες φορές έτσι και άλλες αλλιώς. Από αυτό κινδυνεύεις χωρίς προφυλακτικό.