Όσο το Jersey Shore μένει μακριά από την Ελλάδα, είμαστε καλά
Γιατί αυτή η σειρά με τα μαλλιοτραβήγματα είναι ικανή να βγάλει έναν συντάκτη του ΟΝΕΜΑΝ από τα ρούχα του και να πιάσει πληκτρολόγιο
- 11 ΜΑΡ 2015
Δεν θα το κρύψω. Βασική πηγή έμπνευσης αυτού του κειμένου υπήρξε ο εκνευρισμός. Εκνευρισμός που μου προκαλούσαν οι πρωταγωνιστές του Jersey Shore κάθε φορά που το παρακολουθούσα στην τηλεόραση. Εκνευρισμός που πολλαπλαστιάστηκε, όταν συνειδητοποίησα ότι παρακουθώ μια εκπομπή που έχει τελειώσει εδώ και δύο χρόνια. Σαν να κάνεις ληστεία, να διαφεύγεις και δυο χρόνια μετά να αποφασίζεις να παραδοθείς από μόνος σου. Αυτογκόλ με τακουνάκι.
«Αφού σε χαλούσε, γιατί το έβλεπες;» θα με ρωτήσεις και θα έχεις δίκιο. Ας το αφήσουμε όμως αυτό, δεν έχει σημασία, τώρα είναι αργά. Σημασία έχει ότι αφού μια τέτοια εκπομπή γνώρισε επιτυχία στην τηλεόραση, τα πάντα μπορούν.
Πραγματικά τα πάντα όμως. Θες μια εκπομπή όπου οι συμμετέχοντες απλά μαλώνουν για το καλύτερο λάδι μαυρίσματος, θες μια εκπομπή όπου οι πρωταγωνιστές κάθονται δώδεκα ώρες μπροστά στον καθρέφτη και φιλάνε τα μπράτσα τους; Πλέον πιστεύω ότι θα σκίσουν. Άλλωστε εδώ που τα λέμε το Jersey Shore πάνω-κάτω αυτό έκανε.
Εγώ όμως κάπως έπρεπε να αποτυπώσω αυτή τη σπάνια εμπειρία που έζησα παρακολουθώντας τo και παράλληλα να εκτονώσω με κάποιο τρόπο τον εκνευρισμό μου, οπότε αποφάσισα να ξεσπάσω στο πληκτρολόγιο, γράφοντας ένα κείμενο-καταγγελία. Σίγουρα θα είχε ενδιαφέρον μια κοινωνιολογική ανάλυση του φαινομένου Jersey Shore, ωστόσο επειδή δεν είμαι κοινωνιολόγος κι έχω να ασχοληθώ με το αντικείμενο από το Πανεπιστήμιο, θα παραμείνω σε μια ρηχή παράθεση όσων με εκνεύρισαν και με έκαναν να ντραπώ.
Πάω στοίχημα άλλωστε ότι οι στιγμές που έχεις ντραπεί κι εσύ για κάτι που είδες στην ελληνική τηλεόραση δεν είναι λίγες.
Να, ας πούμε τοτε:
Ή τότε:
Ή και τότε:
Είμαι σίγουρος ότι ήδη σκέφτηκες τουλάχιστον άλλες 5 περιπτώσεις που το θέαμα κάποιας ελληνικής τηλεοπτικής εκπομπής σε έχει κάνει να ανατριχιάσεις από ντροπή. Κι όμως, όσο κάποιο ελληνικό κανάλι δεν έχει αντιγράψει το κόνσεπτ του Jersey Shore, είμαστε καλά. Πίστεψε με, μπορούμε να λέμε ότι κρατάμε την ποιότητα ψηλά και να κοιτάζουμε τους Αμερικάνους, του Άγγλους, τους Ισπανούς και όσους δεν ντράπηκαν να αντιγράψουν το κόνσεπτ αφ’υψηλού. Κι αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να πούμε συχνά, όταν αναφερόμαστε στην τηλεόραση.
Τι είναι όμως το Jersey Shore
Σε περίπτωση που είσαι τυχερός και τη γλίτωσες χωρίς να το παρακολουθήσεις, άσε με να σου εξηγήσω (αφού παραδεχτώ ότι σε ζηλεύω). Βασικά πρόκειται για μια εκπομπή ριάλιτι. Ξέρεις, αυτές όπου οι συμμετέχοντες κλείνονται όλοι μαζί σε ένα σπίτι και εμείς παρακολουθούμε την καθημερινότητά τους. Οι συγκεκριμένοι λοιπόν βρίσκονταν στην παραλία του Jersey, δουλεύοντας παράλληλα σε ένα τοπικό μαγαζί που τυπώνει στάμπες σε μπλουζάκια. Σιγά το πράγμα θα μου πεις, που είναι η ντροπή; Μα πολύ απλά, οι υπεύθυνοι της εκπομπής είχαν το μοναδικό ταλέντο να συγκεντρώνουν τους μεγαλύτερους κλαρινογαμπρούς των ΗΠΑ, οι οποίοι έμοιαζαν να έχουν στο μυαλό τους μόνο το ποτό, τη γυμναστική, το μαύρισμα, τους τσακωμούς και το σεξ, χαρίζοντας στο κοινό αρκετές ντροπιαστικές στιγμές, όπως οι παρακάτω:
Αν δεν σας φτάνουν οι τσακωμοί, αρκεί να σας πω ότι από αυτό το ριάλιτι έγινε «γνωστή» η μια και μοναδική Σνούκι. Αν δεν ξέρετε ποια είναι η Σνούκι απολαύστε την για να δείτε τι διαμάντια βγήκαν από το Jersey Shore:
Ακόμα δεν πειστήκατε για το «επίπεδο» του show; Οκ, ίσως οι παρακάτω φωτογραφίες τα καταφέρουν:
Τι έκαναν οι πρωταγωνιστές της σειράς στα 3 χρόνια που κράτησε; Βασικά μεθούσαν διαρκώς, έσπαγαν το σπίτι, τσακωνόντουσαν, έκαναν σεξ μεταξύ τους και με αγνώστους και στο τέλος δεν κατάφερναν να ξυπνήσουν εγκαίρως για να πάνε στη δουλειά τους. Μετά για να συνέλθουν, έπιναν λίγο ακόμα και ξαναέκαναν σεξ μεταξύ τους. Όπως είναι λογικό, η προβολή της προκάλεσε αντιδράσεις καθώς οι πρωταγωνιστές δεν ήταν καν ντόπιοι, δημιουργώντας μια εικόνα για το Jersey που θα σε κάνει να μην θέλεις να περάσεις ούτε απ’ έξω, ενώ προώθησε ρατσιστικά στερεότυπα και εκφράσεις που σε κάνουν να κοκκινίζεις από ντροπή (αν τις καταλάβαινες). Αφού έφτασε να γίνει μέχρι και μάθημα στο πανεπιστήμιο, το Jersey Shore σταμάτησε να προβάλλεται το 2012, αφού πρώτα πρόλαβε να δημιουργήσει σειρές-κλώνους σε ολόκληρο τον κόσμο. Πάντως οι πρωταγωνιστές μια χαρά σταρ έγιναν, βγάζοντας αρκετά εκατομμύρια και αποκτώντας fan base σε ολόκληρο το κόσμο, επειδή, γιατί όχι;
Κι εκεί που λες δεν πάει παρακάτω, να σου και το Geordie Shore
Ξεκίνησε το 2011 και πρωταγωνιστούν νεαροί Άγγλοι. Παρόμοιο κόνσεπτ με το Jersey Shore, και βασικά ό,τι πιο κοντινό στο να δεις τι γίνεται κάθε καλοκαίρι στο Φαληράκι από πρώτο χέρι. (εκτός κι αν έχεις πάει στο Φαληράκι, οπότε πάσο). Ναι ναι, φυσικά το είδα κι αυτό, γιατί αν είναι να βγάλεις τα μάτια σου, βγάλτα εντελώς, μην το αφήσεις στη μέση.
Στην αγγλική εκδοχή του show, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα. Οι άντρες ανταγωνίζονται μεταξύ τους στο ποιος θα γυρίσει κάθε βράδυ με διαφορετική κοπέλα, οι κοπέλες πίνουν και δεν έχουν πρόβλημα να τα κάνουν πάνω τους και ο πιο έξυπνος άνθρωπος του σπιτιού είναι μάλλον αυτός που γνωρίζει ότι το Λονδίνο είναι η πρωτεύουσα της Αγγλίας. Επίσης η δουλειά τους είναι να πραγματοποιούν κατ’ οίκον επισκέψεις για να προσφέρουν σε πελάτες μαύρισμα με σπρέι.
Για να καταλάβετε για τι ανθρώπους μιλάμε, ας δούμε πως συστήνονται κάποιοι από τους πρωταγωνιστές:
«Δεν θα φιλούσα με τίποτα κάποιον που δεν έχει six pack» και «θα έπρεπε να έχω πτυχίο στο να βγάζω κοπέλες». Μιλάμε για τον ορισμό των douchebags.
Φυσικά οι άνθρωποι αυτοί έχουν γίνει φίρμες, βγάζουν λεφτά και έχουν φαν, όντας το απόλυτο τίποτα.
Το απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ:
Οι χειρότεροι τύποι που πέρασαν από τα ριάλιτι
Σνούκι (Jersey Shore)
Ξανά γιατί μια φορά δεν φτάνει. Κατά κόσμον Νικόλ Πολίτσι. Μονίμως μεθυσμένη, την έπεφτε σε όποιον έβλεπε και πρωταγωνίστρια επικών τσακωμών. Όλα αυτά μέχρι που σοβαρεύτηκε και αποφάσισε να κάνει και παιδί. Στην τελευταία σεζόν είχε πια ηρεμήσει καθώς κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ήταν έγκυος. Ευτυχώς.
Μάικ (Jersey Shore)
Για να περιγράψω τι εστί Μάικ «The Situation» αρκεί μια ιστορία. Ο αγαπητός Μάικ συνήθιζε να ντύνεται με ρούχα της εταιρείας Abercronbie & Fitch. Ε, οι υπεύθυνοι της εταιρείας έφτασαν στο σημείο να προσφέρουν στον Μάικ λεφτά για να σταματήσει να φοράει τα ρούχα αυτής της μάρκας, καθώς έκριναν ότι ντροπιάζει το brand. Σου αρκεί αυτό; Αν όχι, ίσως αυτό σε πείσει:
Φυσικά ο Μάικ μόλις τελείωσε το παιχνίδι άνοιξε σαλόν μαυρίσματος και καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή. (δίκαιο)
Πώλι Ντι (Jersey Shore)
Νομίζω πως για να τον περιγράψω αρκεί να δεις το μαλλί του:
Γκάρι (Geordie Shore)
O τύπος που λέει χωρίς ντροπή ότι έχει «πτυχίο» στο να ρίχνει κοπέλες. Μοναδικός του στόχος το να την πέφτει σε κοπέλες, αυτάρεσκος, με μοναδικά του ενδιαφέροντα τη γυμναστική, το μαύρισμα και το φτιάξιμο του μαλλιού του.
Ερωτευμένη με τον παραπάνω τύπο. Αν αυτό δεν σου αρκεί, είναι η κοπέλα που όποτε μεθάει τα κάνει πάνω της, έχοντας κάνει την ανάγκη της ακόμα και στον νιπτήρα της κουζίνας. Stay classy.
O εχθρός μας έχει πλευρίσει
Η μόδα των εκπομπών τύπου Jersey Shore έχει εξαπλωθεί παντού, φτάνοντας μέχρι και τα σύνορά μας, την Ισπανία, με το Gandia Shore, το οποίο ως εκ θαύματος κατάφερα να αποφύγω. Ευτυχώς στην Ελλάδα προς το παρόν το έχουμε γλιτώσει γιατί δεν ξέρω πως θα αντιδράσω αν ένα πρωί δω στην τηλεόραση εκπομπη με τίτλο «Ελευσίνα Shore».
Να φανταστείς ότι τελικά το κείμενο δεν με βοήθησε καθόλου να ξεπεράσω τον εκνευρισμό μου, ίσα ίσα που εκνευρίστηκα περισσότερο. Ίσως χρειαστεί να γραφτώ στο πανεπιστήμιο που προσφέρει μάθημα για το Jersey Shore, κάνοντας πτυχιακή στους λόγους που το απεχθάνομαι. Ελπίζω τουλάχιστον να σε αποθάρρυνα απ’το να κάνεις το ίδιο λάθος με μένα. Όπου βλέπεις τη λέξη Shore μακριά.