FITNESS

Health Bulletin: Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της ιατρικής

Οι εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου και τα σημαντικότερα νέα από τον κόσμο της ιατρικής και ιατρικής τεχνολογίας

Στροφή στην έρευνα για τον καρκίνο

 



 



Ο εντοπισμός και η καταστροφή των βλαστοκυττάρων του εντέρου μπορεί να γίνει η θεραπεία του καρκίνου του εντέρου στα πρώτα στάδια ανάπτυξης της πάθησης. Ο Καθηγητής Μάλκομ Αλισον από το Barts and London School of Medicine που ειδικεύεται στην ανάπτυξη και διασπορά όγκων στο έντερο, αναφέρει ότι «ολοένα και περισσότερα δεδομένα ενισχύουν την άποψη ότι η ανάπτυξη καρκίνου στο έντερο οφείλεται σε ελαττωματικά βλαστοκύτταρα».



Τα βλαστοκύτταρα είναι ανώριμα κύτταρα που έχουν τη δυνατότητα παραγωγής επιπλέον κυττάρων για την αναγέννηση των ιστών. Αν και δεν είναι γνωστό ποια ακριβώς κύτταρα στο έντερο εξελίσσονται σε καρκινικά, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχουν κεντρικό ρόλο στη δημιουργία όγκων. «Όταν εντοπιστούν αυτά τα κύτταρα θα είναι δυνατή η καταστροφή τους πριν την ανάπτυξη όγκων» δηλώνει ο Καθηγητής Άλισον αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της πρώιμης θεραπείας μετά από τις σχετικές κλινικές δοκιμές.



Η ατμοσφαιρική μόλυνση “γεννάει” μικρότερα παιδιά

 



Η έκθεση στην ατμοσφαιρική μόλυνση που προκαλείται από τα αυτοκίνητα επηρεάζει την ομαλή ανάπτυξη των εμβρύων κατά την κύηση. Αυτό υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Epidemiology and Community Health.



Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Οδοντιατρικής στο Νιου Τζέρσει μελέτησαν 336 χιλιάδες γεννήσεις μεταξύ 1999 και 2003 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση των γονέων σε δύο συγκεκριμένους παράγοντες, τα μικροσκοπικά σωματίδια αιθάλης και το διοξείδιο του αζώτου, σχετίζεται με το μειωμένο βάρος των νεογνών.



Σύμφωνα με τους ερευνητές «οι γυναίκες που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο είναι αυτές που βρίσκονται στην αρχή ή στο τέλος της κύησης.»



Τα μπρόκολο “σκοτώνει” το έλκος

Μια μερίδα ανθών μπρόκολου στην καθημερινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της ανάπτυξης του ελικοβακτηρίου του πυλωρού που ευθύνεται για την ανάπτυξη στομαχικού έλκους και καρκίνων. Την άποψη αυτή ενισχύει έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Prevention Research.



Ο Δρ Τζεντ Φαχέι, από το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς που υπογράφει την έρευνα, μελέτησε 50 ανθρώπους από την Ιαπωνία που έτρωγαν καθημερινά και επί δύο μήνες 70 γραμμάρια ανθών μπρόκολου.



«Η μείωση των επιπέδων φλεγμονής και λοίμωξης από το βακτήριο υποδηλώνει ότι η πιθανότητα ανάπτυξης γαστρίτιδας, έλκους και καρκίνου μειώνεται επίσης» δήλωσε ο Δρ Φαχέι που ανακάλυψε στην αρχή της δεκαετίας τις ευεργετικές δραστηριότητες των μπρόκολων και της σουλφοραφάνης που είναι το δραστικό τους συστατικό.



Ανοίγει ο δρόμος για τη θεραπεία της κώφωσης

 



Ανθρώπινα κοχλιακά κύτταρα δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στο εργαστήριο από καλλιέργειες βλαστοκυττάρων ανοίγοντας το δρόμο για την καλύτερη κατανόηση της ακοής και τη θεραπεία της κώφωσης.



Ο Μαρτσέλο Ριβόλτα από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ που ηγείται της ερευνητικής ομάδας που ανέπτυξε τα κοχλιακά κύτταρα παρουσίασε τα αποτελέσματα της σε συνέδριο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και δηλώνει ότι ο λόγος για τον οποίο η κώφωση είναι μόνιμη είναι η έλλειψη βλαστοκυττάρων που αναγεννούν τα κατεστραμμένα κύτταρα στο αυτί.



«Αν και είμαστε αρκετά χρόνια μακριά από τη θεραπεία, η έρευνα αυτή είναι ιδιαίτερα υποσχόμενη δημιουργώντας νέα δεδομένα» δήλωσε στο New Scientist ο Ραλφ Χομ, διευθυντής της βιο-ιατρικής έρευνας στο Βασιλικό Ινστιτούτο Κωφών της Βρετανίας ενισχύοντας τις αισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον.



Τέτοιες προσπάθειες έχουν στεφθεί με επιτυχία στο παρελθόν σε ποντίκια είναι η πρώτη φορά που έγινε κατορθωτό σε ανθρώπινα κύτταρα. Η ομάδα του Μαρτσέλο Ριβόλτα ανέπτυξε τα κοχλιακά κύτταρα από βλαστοκύτταρα εμβρύων μετά από αποβολές και με τη συγκατάθεση των γυναικών που εμπλέκονταν.



Τα video-games θεραπεύουν την αμβλυωπία

 



Πριν από έξι χρόνια η Δάφνη Μπαβελιέρ από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ κατέρριψε το μύθο ότι τα video-games κάνουν κακό στην όραση αποδεικνύοντας ότι όσοι παίζουν παιχνίδια έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ οπτικών δεξιοτήτων. Πρόσφατα, όμως, απέδειξε ότι τα video-games μπορούν να βελτιώσουν την όραση όσων πάσχουν από αμβλυοπία, μια πάθηση που σχετίζεται με την αντίληψη της αντίθεσης.



Η μελέτη της Δρ Μπαβελιέρ δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience και είναι η πρώτη που υποστηρίζει ότι η αμβλυωπία μπορεί να διορθωθεί χωρίς χειρουργική επέμβαση ή φακούς. Παράλληλα ο Ντένις Λέβι και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια που εξειδικεύονται στη συγκεκριμένη πάθηση ανακοίνωσαν την έναρξη κλινικών δοκιμών για την ανάπτυξη θεραπείας.



Η πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου

Ένας κορυφαίος γάλλος χειρουργός διεξήγαγε με επιτυχία την πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου.



Σε μια πολύωρη επέμβαση το προηγούμενο σαββατοκύριακο, ο Καθηγητής Λορέν Λαντιερί, μεταμόσχευσε ολόκληρο το άνω πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων του τριχωτού της κεφαλής, του μετώπου, της μύτης, των αυτιών και των βλεφάρων, σε ένα 30χρονο άντρα που είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα σε ατύχημα το 2004.



Ο Καθηγητής Λαντιερί έχει στο παρελθόν συμμετάσχει στις τρεις από τις έξι επιτυχημένες μερικές μεταμοσχεύσεις προσώπου στον κόσμο και θεωρείται η αυθεντία του είδους.



Πηγές: ScienceNow, Nature, PNAS, Reuters, BBC