Όταν δεν συμπαθείς την κοπέλα του κολλητού σου
Οδηγός επιβίωσης για να μην χαλάσουν φιλίες χρόνων.
- 1 ΙΟΥΝ 2015
Ας μιλήσουμε για κάτι άβολο, που σίγουρα δεν σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα και δημιουργεί δεκάδες αφορμές για αμήχανες συζητήσεις και ακόμη περισσότερες αμήχανες σιωπές.
Όμως δυστυχώς, είναι κάτι που έχει συμβεί σε όλους μας. Ήρθε λοιπόν η ώρα να απαντηθεί το θεμελιώδες ερώτημα: Τι κάνεις όταν δεν συμπαθείς την κοπέλα του κολλητού σου;
Σενάριο 1: Φόβος απιστίας
Υπάρχουν πολλοί λόγοι οι οποίοι είναι ικανοί να σε κάνουν να αντιπαθήσεις το κορίτσι του κολλητού σου. Το βασικότερο casus belli όλων όμως, έρχεται όταν έχεις διαπιστώσει πως δεν πρόκειται για άτομο εμπιστοσύνης. Ειδικά όταν κάποιος που την γνώριζε από πριν σε έχει προειδοποιήσει για το αμαρτωλό παρελθόν της. Ναι, καλά κατάλαβες, αναφέρομαι στην απιστία.
Σε αυτή την περίπτωση, ο σωστός δρόμος είναι να μιλήσεις ανοιχτά στον κολλητό σου. Δεν είναι εύκολο, είναι όμως επιβεβλημένο. Καλύτερα να γνωρίζει από την αρχή, παρά να του έρθει η κεραμίδα όταν η σχέση θα έχει προχωρήσει κι εσύ να αισθάνεσαι τύψεις που γνώριζες και δεν μίλησες. Φυσικά, λόγω του αρχικού ενθουσιασμού υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο κολλητός σου να σε αγνοήσει, ωστόσο εσύ θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο πως έκανες το χρέος σου, ενώ κι αυτός στο βάθος του μυαλού του θα έχει πάντα μια μικρή αμφιβολία που θα τον κάνει επιφυλακτικό και διπλά προσεκτικό.
Win – win δηλαδή.
Σενάριο 2: Τον «τρέχει»
Εξίσου σοβαρός λόγος αντιπάθειας είναι όταν διαπιστώσεις πως η κοπέλα δεν συμπεριφέρεται σωστά στον κολλητό σου. Κι αυτό δεν είναι ανάγκη να μεταφράζεται μόνο σε απιστία όπως στο προηγούμενο σενάριο. Υπάρχει πάντα η διαρκής γκρίνια, η καταπίεση, η διαπίστωση πως γίνεται πάντα το δικό της. Εκεί που βλέπεις ότι ο φίλος σου υποφέρει αλλά για κάποιο άγνωστο λόγο παραμένει στη σχέση. Ή μάλλον καθόλου άγνωστος δεν είναι ο λόγος, έρωτα τον λένε και συχνά τυφλώνει.
Σε αυτό το σενάριο, ο δρόμος είναι ένας. Προσπαθείς να κάνεις λιγάκι υπομονή, περιμένοντας να δεις αν ο κολλητός σου θα αντιδράσει από μόνος του, όταν ο αρχικός έρωτας υποχωρήσει. Αν δεις ότι η λάθος συμπεριφορά συνεχίζεται, τότε και πάλι, η λύση είναι να του μιλήσεις. Δεν θα είναι ευχάριστο, αποκλείεται να συμφωνήσει σε πρώτη φάση μαζί σου, αλλά το βράδυ, όταν ξαπλώσει δίπλα της και την κοιτάξει, λίγο πριν κοιμηθεί θα σκεφτεί «Ρε, λες;». Και η δουλειά τότε θα έχει γίνει.
Σενάριο 3: Τον κρατάει μακριά σου
Δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οι ευθύνες δεν είναι της κοπέλας αλλά του κολλητού σου. Αν ξαφνικά αυτός χαθεί, αν νιώθεις ότι τον βλέπεις λιγότερο, αν απομακρύνεται, ακόμη κι αν ξέρεις ότι μπορεί να οφείλεται σε πίεση από την πλευρά της κοπέλας, η ευθύνη είναι 100% δική του.
Γιατί καμία κοπέλα δεν μπορεί να απομακρύνει με το ζόρι τον κολλητό σου, αν κι εκείνος δεν είναι δεκτικός σε κάτι τέτοιο. Επιβάλλεται να του μιλήσεις και να εκφράσεις τα παράπονά σου, αλλά ας είμαστε δίκαιοι. Αυτό το σενάριο δεν αποτελεί αιτία να αντιπαθήσεις την κοπέλα του αλλά να επαναξιολογήσεις τη φιλία σου.
Σκληρά λόγια αλλά κάποιος πρέπει να τα πει.
Σενάριο 4: Απλά δεν την «πας»
Είναι αγενής. Δεν έχει χιούμορ. Ακούει STAN. Είναι βαρετή. Μιλάει συνέχεια. Φωνάζει. Οι αιτίες για να αντιπαθήσεις την κοπέλα του κολλητού σου ακόμη κι αν αυτή είναι το καλύτερο παιδί του κόσμου, μπορεί να είναι αρκετές.
Εδώ φίλε μου, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Δεν λες τίποτα. Εφόσον ο κολλητός σου είναι ευτυχισμένος μαζί της κι εκείνη του φέρεται καλά, το αν εσένα δεν σου ταιριάζει είναι δικό σου πρόβλημα. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε είναι δική του κοπέλα κι όχι δική σου. Κάνεις υπομονή, φοράς το καλύτερο σου poker face και απλά προσπαθείς να μην μείνεις ποτέ μόνος σου μαζί της.
Το βασικό ζητούμενο
Εφόσον η σχέση του κολλητού σου προχωράει και αντέχει στο χρόνο, ακόμη κι αν εσύ έχεις εκφράσεις τις ενστάσεις σου, ο δρόμος είναι ένας: Διπλωματία. Να είσαι κύριος απέναντι στην κοπέλα του και αν τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά ώστε δεν αντέχεις καν την παρουσία της, τότε να επιδιώκεις τις τετ α τετ συναντήσεις με τον κολλητό σου.
Άλλωστε καλοδεχούμενες οι σχέσεις και οι έρωτες, ωστόσο αυτοί που ήταν, είναι και ελπίζω θα είναι για πάντα δίπλα μας είναι οι κολλητοί μας και μερικά «αράγματα» χωρίς την παρουσία του έτερου μας ήμισυ είναι απαραίτητα. Μακριά από εμάς οι περιπτώσεις ανθρώπων που δεν πάνε μόνοι τους ούτε μέχρι την τουαλέτα.
Επειδή όμως είναι αδύνατον να αποφύγεις εντελώς τη συνύπαρξη, καλό θα ήταν να μην εξωτερικεύεις την αντιπάθειά σου με κανέναν τρόπο. Χάνεις το δίκιο σου, γίνεσαι εσύ ο κακός και το βασικότερο: φέρνεις σε δύσκολη θέση τον κολλητό σου.
Όταν έρθει ο χωρισμός
Όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου και ο κολλητός σου χωρίσει, μην βιαστείς να πανηγυρίσεις, ξεστομίζοντας φράσεις όπως «Επιτέλους, δεν άντεχα ούτε να τη βλέπω» και «Στον αγύριστο να πάει» γιατί παίζει πάντοτε ο κίνδυνος της επανασύνδεσης και τέτοιες κουβέντες δεν είναι εύκολο να τις πάρεις πίσω.
Δείξε εγκράτεια και προσπάθησε να πανηγυρίσεις από μέσα σου, πίστεψε με η χαρά σου δεν θα μετριαστεί. Με αυτόν τον τρόπο μάλιστα αποφεύγεις και τον κίνδυνο ο κολλητός σου να τα ξαναβρεί με την κοπέλα και να ντραπεί να στο πει, οδηγώντας σε μεγαλύτερο σχίσμα τη δική σας σχέση, όσο εσύ θα αναρωτιέσαι γιατί σε αποφεύγει.
Αν μάλιστα ο φίλος σου έχει πέσει στα πατώματα, θα διαπιστώσεις κάτι που τώρα μπορεί να σου φαίνεται αδιανόητο: Όχι απλά δεν θα χαρείς αλλά θα ευχηθείς να τα ξαναβρούνε, προκειμένου να τον δεις ξανά ευτυχισμένο.
Το συμπέρασμα
Για να καταλήξω κάπου, η στρατηγική κλειδί είναι μία: Κράτα τις ισορροπίες. Αν νιώθεις ότι χρειάζεται, εξέφρασε τις αντιρρήσεις σου στον κολλητό σου κι αν δεν συντρέχει λόγος, κράτα τις για σένα.
Σε κάθε περίπτωση όμως βρες τη χρυσή τομή. Φρόντισε να βλέπεις τον κολλητό σου χωρίς την παρουσία της, μάθε όσο μπορείς να κρύβεις την ξινίλα σου και επικεντρώσου στον στόχο: Να μην χαθεί μια πολύτιμη φιλία.