Μια μεσογειακή διατροφή θα μας σώσει
Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, τρεις δημοσιογράφοι του ΟΝΕΜΑΝ επισκέφτηκαν το Κέντρο Μεσογειακής Δίαιτας στη Γλυφάδα και έφυγαν σίγουρα σοφότεροι.
- 20 ΦΕΒ 2012
Το πιο σύνηθες είναι να ρίχνουμε όλο το φταίξιμο για τις κυρίως άτακτες διατροφικές μας τακτικές στην καθιστική ζωή, τις αμέτρητες ώρες στο γραφείο και το στρες. Προφανώς μετρήσαμε ήδη τρεις παράγοντες που παίζουν ρόλο στην κακή μας διατροφή, αλλά είναι άδικο να στεκόμαστε μόνο σ’ αυτούς.
Παρέα με τον Χρήστο και τον Κωνσταντίνο -γιατί ή όλοι ή κανείς- βρεθήκαμε στο Κέντρο Μεσογειακής Δίαιτας στη Γλυφάδα και βρήκαμε το μάστορά μας. Την Ευαγγελία Ντεμίρη.
Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
Η Ευαγγελία, σύμβουλος για τη διατροφή και υπεύθυνη του Κέντρου στη Γλυφάδα, μας υποδέχτηκε χαμογελαστή, αλλά σύντομα θα καταλαβαίναμε ότι δεν γελούσε μόνο από ευγένεια, αλλά και με αυτά που έβλεπε (δηλαδή μ’ εμάς). Και με το δίκιο της.
Όλα στην αρχή είναι χαλαρά. Ακόμα και μια επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι χαλαρή στην αρχή. Μπορεί να έχετε ραντεβού για διπλή εξαγωγή, αλλά όσο χαζεύεις του 1998 στο σαλονάκι, τα πράγματα είναι διαχειρίσιμα. Έτσι και με την Ευαγγελία. Πριν στήσουμε τρεις καρέκλες απέναντί της και μάθουμε όντως χρήσιμα πράγματα για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, περιηγηθήκαμε λίγο στο χώρο.
Τα βλέμματα τράβηξε με το καλημέρα η διατροφική πυραμίδα που, μετά από μερικά λεπτά παλιμπαιδισμού και ασόβαρων φωτογραφιών, αναλύθηκε από την ειδικό.
Στη βάση της βρίσκεις το ψωμί και τα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά όλων των ειδών, το ελαιόλαδο και τα γαλακτομικά προϊόντα. Λίγο πιο πάνω, θα βρεις τις πατάτες και τις τροφές που περιέχουν άμυλο, τα λευκά κρέατα και τα ψάρια και τα θαλασσινά. Στην κορυφή, κοιτάζει τους πάντες αφ’ υψηλού το κόκκινο κρέας, όπως το μοσχαρίσιο.
Αν δεν ήταν η Ευαγγελία εκεί, εμείς θα βγάζαμε ακόμη φωτογραφίες με τα πορτοκάλια. Όπως μας εξήγησε, η μεσογειακή διατροφή θεωρείται ασφαλής γιατί περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων και επαρκείς ποσότητες χωρίς να αποκλείει καμία τροφή. Αντίθετα, είναι πλούσια και σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες.
Πριν μετρήσει το ύψος μας -πραγματικά η τελευταία φορά που μέτρησα το ύψος μου χανόταν στα χρόνια του δημοτικού-, η σύμβουλος Ευαγγελία ανέλυσε ότι κάθε δίαιτα που ξεκινάει από δω αποτελεί μια συμφωνία με το μέλος (λέξεις όπως πελάτες ή ασθενείς, δεν ακούγονται εδώ), βασισμένη στα ειδικά στοιχεία του μεταβολισμού του καθενός.
Μετά, μέτρησε το ύψος μας. (Είμαι 1,85 με τα παπούτσια, χαμός).
Και μετά σχεδόν την περικυκλώσαμε με τις καρέκλες μας. Πρώτα ο Κωνσταντίνος και μετά ο Χρήστος, ανέβηκαν στο ειδικό (πολυ)μηχάνημα του Κέντρου και έκαναν τεστ μεταβολισμού. Το μόνο που δεν δείχνει το συγκεκριμένο τεστ μεταβολισμού είναι το ποια ομάδα υποστηρίζεις.
Μεταξύ άλλων, εντοπίζει το βαθμό παχυσαρκίας, τα ποσοστά λιπώδους και μυικού ιστού, τις φυσικές αντοχές του οργανισμού, το βασικό μεταβολικό ρυθμό και τυχόν ελλείψεις πρωτεϊνών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Η ανάλυση του τεστ του Κωνσταντίνου είχε εκατομμύρια αριθμούς και δείκτες, τους οποίους η Ευαγγελία ‘μετέφραζε’ και εξηγούσε όπως οι μουσικοί διαβάζουν τις νότες. (Γίνομαι και λυρικός, μήπως πάρω κάνα κιλό νωρίτερα). Οι συμβουλές της Ευαγγελίας στον Κωνσταντίνο ήταν σαφείς. Τον παρότρυνε να χάσει πέντε κιλά και να αυξήσει τη μυική του δύναμη και το βάρος των οστών του. Για καλή του τύχη, τόνισε ότι τα πέντε χαμένα κιλά δεν είναι η προτεραιότητα εδώ. Σε ανύποπτο χρόνο, τον χαρακτήρισε κουλ. Απλά σημειώνω.
Σε πιο τεχνικές οδηγίες ώστε να επιτευχθεί η αύξηση της μυικής του δύναμης, η Ευαγγελία του πρότεινε να προσθέσει τη σαλάτα στα γεύματά του. Για παράδειγμα, όχι άλλο σκέτος κρέας με ρύζι. Καλό θα ήταν τα γεύματα να συνοδεύονται από σαλάτα. Α, και αν το ρύζι είναι ολικής αλέσεως, ακόμα καλύτερα. Η αλήθεια είναι ότι ο Κωνσταντίνος δίνει έκτοτε μια έμφαση στη σαλάτα του, κάθε μεσημέρι στην κουζίνα. Καλός, πολύ καλός μαθητής.
Ο Χρήστος, τον οποίο χαρακτήρισε ‘ευχάριστα εύσωμο’ με το καλημέρα (μεταξύ μας, ο Χρήστος υποδέχτηκε το σχόλιο σαν κομπλιμέντο, και γιατί όχι δηλαδή;) ανέβηκε δεύτερος για το τεστ μεταβολισμού και χαμογέλασε ευχαριστημένος στην κάμερα.
Ο ίδιος θεώρησε ότι η Ευαγγελία ήταν ευγενική μαζί του και δεν τον απεκάλεσε παχύσαρκο μιας και οι δείκτες του έδειχναν ξεκάθαρα ότι τα κιλά είναι πολλά, το λίπος σε δυσθεώρητα επίπεδα και η κατακράτηση ασύλληπτη. Δεν τον είδα να πέφτει όμως, συζήτησε λίγο με την Ευαγγελία τα νούμερα, έδωσαν χέρια ότι πρέπει να χάσει δέκα κιλά και μετά έκατσε σιωπηλός στην καρέκλα του με μια μικρή κατάθλιψη στο βλέμμα.
Ο λόγος που δεν ανέβηκα κι εγώ για ένα τόσο υπεραναλυτικό τεστ μεταβολισμού δεν ήταν οι τρύπιες κάλτσες ή κάτι τέτοιο, αλλά η αποθέωση που είχα ήδη λάβει από την Ευαγγελία. “Έχεις δει πώς είναι τα χέρια σου; Είναι χέρια αυτά για έναν άντρα της ηλικίας σου;”. Αυτό με την ηλικία με πείραξε πιο πολύ, να ξέρεις.
Πέρα από την πλάκα, θα μπορούσα να κάτσω για ώρες στο γραφείο του Κέντρου Μεσογειακής Δίαιτας, γιατί ξέρω καλύτερα απ’ όλους πόσο λάθος τρέφομαι (συγγνώμη αγαπημένες κοκακόλες, γεια σας γλυκά χαρίμπο). Ακόμη κι η συμβουλή της Ευαγγελίας να μην τρώω σκέτο το κουλούρι μου κάθε πρωί, αλλά να το συνοδεύω με λίγο La Vache qui rit για να απορροφηθεί καλύτερα ο υδατάνθρακας του σουσαμιού.
Μπορώ να καταγράψω χιλιάδες τέτοιες συμβουλές, να τις αποστηθίσω και (μάλλον) να τις εφαρμόζω καθημερινά. Να σημειωθεί κάπου εδώ ότι εκτός από τον τόνο σε νερό που κατακεραύνωσε λόγω των συντηρητικών η Ευαγγελία, ‘αθώωσε’ και τις κανονικές κοκακόλες, ρίχνοντας στην πυρά τις light εκδοχές των αναψυκτικών για όλα αυτά που κρύβονται πίσω από την light ταμπέλα τους. Θεσπέσια!
Πριν φύγουμε με ένα τσουβάλι σημειώσεις και διορθώσεις για τη διατροφή του καθένα μας (προφανώς μια επίσκεψη στο Κέντρο Μεσογειακής Δίαιτας σε βοηθάει να γνωρίσεις τις ανάγκες της προσωπικής σου διατροφής και του δικού σου σώματος), μαζευτήκαμε για μια φωτογραφία σταθμό. Ναι, η Ευαγγελία είναι πιο κουλ κι απ’ τον Κωνσταντίνο.
Ευχαριστούμε θερμά το Κέντρο Μεσογειακής Δίαιτας στη Γλυφάδα (Αγγέλου Μεταξά 31) για τη φιλοξενία, τις μετρήσεις και τις συμβουλές.