ΚΑΡΙΕΡΑ

Colombiana στα ελληνικά σημαίνει ρούμι (ελληνικό)

Μιλήσαμε με τον δημιουργό και brand ambassador του ποτού που μυρίζει Ελλάδα και θυμίζει Λατινική Αμερική.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Colombiana έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο, ένα βράδυ Δευτέρας στο Παγκράτι. Η ώρα ήταν τόσο περασμένη που ‘έπαιρνε’ σφηνάκια και ο γνωστός άγνωστος του Τσέλσι μας έφερε να δοκιμάσουμε κάτι ‘καινούριο και ελληνικό’. Στο μικρό μπουκαλάκι που προσγειώθηκε μπροστά μου πρώτα, πρόσεξα την μέλισσα αλά Τζόνι Ντεπ στους Πειρατές της Καραϊβικής στην πρόσοψη και μετά ασχολήθηκα με το περιεχόμενο. Περιττό που το αναφέρω αλλά εκείνο το βράδυ τιμήσαμε πέντε Colombianες (τις μικρές).

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Όταν συνάντησα τον Ανέστη Ζαμανόπουλο, του απέκρυψα εκείνο το ‘one night stand’ μου με το ποτό του. Έμεινα στο πιο τυπικό ‘Το έχω δοκιμάσει‘ και πέρασα αμέσως στο ψητό. Τον ρώτησα δηλαδή πώς του ήρθε να φτιάξει ή μάλλον να μπλεντάρει όπως λέει και ο ίδιος, ένα ρούμι ελληνικής προέλευσης.

Το 2004 με βρήκε στην Κούβα να δοκιμάζω ρούμια. Τότε σκέψου ότι οι ετικέτες στην Ελλάδα δεν ήταν τόσες όσες είναι σήμερα. Εντυπωσιασμένος από την όλη φάση, μπήκε στο μυαλό μου ως μακροπρόθεσμος στόχος να φτιάξω το δικό μου ρούμι“. Κάπου εδώ, ας κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή για τους στόχους που κατά καιρούς βάζουμε και που μετά από δέκα χρόνια τους αντιμετωπίζουμε ως ‘κάποτε, ήθελα να κάνω το τάδε’ κοιτώντας σαν χαμένοι τον ουρανό. Και τώρα ας πούμε ότι ευτυχώς, η περίπτωση του Ανέστη δεν είναι μία από αυτές.

 

Μου εξήγησε ότι όσο περνούσαν τα χρόνια, γινόταν ολοένα και δυσκολότερο να φτάσει το στόχο του μιας και “παγκοσμίως υπάρχουν πλέον παραπάνω από 600 ετικέτες ρουμιού. Είναι μόδα πια“. Γι αυτό και το πήρε τελικά απόφαση και έσπευσε να βάλει και το ελληνικό ρούμι στο παιχνίδι.”Έχουμε δικά μας εργαστήρια και κάνουμε μόνοι μας την ανάμιξη της πρώτης ύλης με τα υλικά” με διαβεβαίωσε και άρχισε να μου περιγράφει τα δύο ‘παιδιά’ του.

 

Μπήκε πίσω από την μπάρα του Seven Jokers στο οποίο ξέχασα να αναφέρω ότι με υποδέχθηκε παρέα με τις Κολομβιανές του και άρχισε να μου φτιάχνει ένα rum fashioned ώστε να καταλάβω καλύτερα τη γεύση της Colombiana Negra. Παράλληλα, μου μιλούσε γι αυτήν. “Η Colombiana Negra ανήκει στην κατηγορία spiced rum, δηλαδή στα ρούμια που εμπεριέχουν μπαχαρικά και βότανα. Εμείς, αυτό που κάναμε ήταν να βάλουμε ένα mediterranean twist. Όλα τα βότανα, τα μπαχαρικά και τα εσπεριδοειδή που χρησιμοποιούμε στην Colombiana Negra προέρχονται από περιοχές τις Μεσογείου“.

Του έκανα το σχόλιο ότι καθώς φαίνεται, το Negra θα πλησιάζει περισσότερο το αντρικό κοινό από το Colombiana rum & honey αλλά εκείνος διαφώνησε. “Το πρότζεκτ είναι φτιαγμένο γύρω από τη γυναίκα καταναλωτή. Και μόνο από το όνομα, ‘colombiana’. Η ιδέα ήταν εφόσον η γυναίκα κινεί το 95% του εμπορίου και ταυτόχρονα τα αλκοολούχα σκευάσματα είναι ένας τομέας που δεν έχει ιδιαίτερη επαφή, σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα πρότζεκτ ώστε να το αλλάξουμε αυτό“.

 

Συμπλήρωσε ότι το ρούμι τον άντρα δύσκολα ‘δεν τον κερδίζει’ και εγώ τον ρώτησα πόσο ‘εύκολη’ είναι η Colombiana του. Για να μην παρεξηγηθώ: Πού μπορούμε να τη βρούμε, δηλαδή. “Έχουμε ξεκινήσει εξαγωγές στην Κύπρο και υπάρχουν βλέψεις για το Ισραήλ και την Ιρλανδία. Το ρούμι μας έχει ταξιδέψει σε πολλούς παγκόσμιους διαγωνισμούς και έχει λάβει πολύ καλές κριτικές“.

Ο κόσμος το ξέρει και το ζητάει επώνυμα. Το Colombiana μπορείς να το βρεις παντού. Υπάρχει μάλιστα και χάρτης μέσα στο site για να μπορούν οι φίλοι του να το εντοπίζουν“.

Όλα καλά μέχρι εδώ. Αλλά αν δεν θες κοκτέιλ, πώς την ζητάς την Colombiana; “Το Colombiana Negra πίνεται κρύο με μια φλούδα πορτοκάλι ή lime ή ζεστό με ένα στικάκι κανέλας ή γλυκάνισου. Είναι πολύ καλή βάση για κοκτέιλ, πάντως“.

Πριν πούμε cheers και ευχαριστώ στο Seven Jokers για τη φιλοξενία θα ήθελα να σου προτείνω να δοκιμάσεις την Colombiana για τρεις σημαντικούς λόγους: Γιατί ελληνικό ρούμι, δεν βρίσκεις κάθε μέρα. Γιατί φθηνό ρούμι δεν βρίσκεις κάθε μέρα. Και φυσικά, για να κάνουμε ανταλλαγή απόψεων.

Και τώρα, cheers!