ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μπορεί το καυσαέριο να μετατραπεί σε κάτι χρήσιμο;

Το Heliix, μια πολυβραβευμένη εφαρμογή που μετατρέπει τη θερμότητα σε ρεύμα, αποδεικνύει ότι οι πιο απλές ιδέες είναι αυτές που είναι δυσκολότερο να τις σκεφτείς.

Δεν θυμάμαι πόσο έγραψα στην Φυσική στις Πανελλήνιες, μπορώ όμως με σιγουριά να πω ότι δεν ήταν ένα απ΄ τα δυνατά μου μαθήματα. Δεν το είχα με τις θετικές επιστήμες κι ευτυχώς το κατάλαβα (για την ακρίβεια με βοήθησαν να το καταλάβω) νωρίς, ακολουθώντας τη θεωρητική κατεύθυνση. Με τα Αρχαία, την Ιστορία και τις Λογοτεχνίες ένιωθα πάντα πιο ασφαλής.

Ευτυχώς, άνθρωποι σαν τον  Νίκο Αράπκουλε και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του Heliix κατέχουν αρκετά (τι αρκετά δηλαδή, αιώνες ολόκληρους περισσότερο) καλύτερα τη Φυσική και την Μηχανολογία και χρησιμοποιώντας τις γνώσεις, το ταλέντο, τη δουλειά και την πολύτιμη βοήθεια του προγράμματος Νεανικής Καινοτόμου επιχειρηματικότητας Egg (Enter-grow-go), το οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία της Eurobank σε συνεργασία με το Corallia, κατάφεραν να δημιουργήσουν κάτι σπουδαίο. Κάτι που ακόμα κι εγώ το κατάλαβα. Φαντάσου. Αν θέλεις κι εσύ να ακολουθήσεις τα βήματά τους, προλαβαίνεις ακόμα για λίγες ημέρες να δηλώσεις τη συμμετοχή σου στον 4ο κύκλο του προγράμματος, και συγκεκριμένα μέχρι τις 4 Απριλίου.

Φωτογραφίες: Action Images

Παρ’ ότι το κατάλαβα, επιμένω ότι θα είναι καλύτερα για όλους να μην αναλάβω εγώ ο ίδιος να σου εξηγήσω πώς ακριβώς λειτουργεί η ιδέα των παιδιών του Heliix. Με απλά λόγια μπορώ να σου πω ότι μετατρέπει την θερμότητα σε ηλεκτρικό ρεύμα, βοηθώντας νοικοκυριά κι επιχειρήσεις να κάνουν σημαντική οικονομία.

Για περισσότερες και λιγάκι πιο εξειδικευμένες λεπτομέρειες, αποφάσισα να επισκεφτώ τα καινούρια και υπό κατασκευή γραφεία της εταιρείας, η οποία στα 3 χρόνια της παρουσίας της, έχει βαλθεί να σαρώσει όλα τα βραβεία και συνεχίζει να αναπτύσσεται με γοργά βήματα.

Εκεί, με περίμεναν τα περισσότερα μέλη της ομάδας κι ο CEO και CTO του Heliix, Νίκος Αράπκουλες, ο οποίος είναι απόφοιτος της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, ανέλαβε να μου αναλύσει πώς από την θεωρία, κατάφεραν να περάσουν με ιδιαίτερη επιτυχία στην πράξη.

Τι είναι το Heliix

 

Τι, δεν σου αρκεί η επιστημονική παρουσίαση που σου έκανα στην εισαγωγή; Εντάξει, κατανοητό, ας δώσουμε τον λόγο στον ειδικό, να μας αναλύσει λίγο καλύτερα τι ακριβώς έχει δημιουργήσει η ομάδα του Heliix.

Έχουμε αναπτύξει μια τεχνολογία ανάκτησης θερμότητας. Μια τεχνολογία που συμφέρει σε περιπτώσεις που η θερμότητα πετιέται στο περιβάλλον. Συνεπώς, όπου έχεις καυσαέρια, ζεστά νερά από ένα ηλιακό θερμικό πεδίο ή από μια μηχανή εσωτερικής καύσης, μπορείς να ανακτήσεις αυτή τη θερμότητα και να παράγεις ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα, να αποθηκευτεί ή και να πουληθεί”. Ωραία, και τι κερδίζουμε δηλαδή απ’ αυτή την ιστορία;

Γι’ αυτόν που θα κάνει την εγκατάσταση της τεχνολογίας αυτής, προκύπτει μια εξοικονόμηση. Για ένα σπίτι μπορεί να φτάσει το 25-30% το χρόνο και στη βιομηχανία, όπου η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη, η εξοικονόμηση είναι αυτόματα ακόμα μεγαλύτερη.

Την μετατροπή αυτή της θερμότητας σε ρεύμα την επιτυγχάνει μια συγκεκριμένη συσκευή που έχουν δημιουργήσει και πλέον διατίθεται μαζικά; “Η συσκευή έχει διάφορα μεγέθη σε ισχύ. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μαζική παραγωγή, ερχόμαστε εμείς, ελέγχουμε την εγκατάσταση, σχεδιάζουμε την συσκευή στα μέτρα της και την εγκαθιστούμε. Η διαδικασία είναι τρομερά απλή, το βλέπεις, το παραγγέλνεις, έρχεται ο τεχνικός, το εγκαθιστά και μετά λειτουργεί αυτόματα. Προς το παρόν λειτουργούμε σε μια demo φάση, θέλουμε λοιπόν να έχουμε άμεση πρόσβαση στις συσκευές που έχουμε εγκαταστήσει, γι’ αυτό και έχουμε πάνω τους πολλά μετρητικά για να συλλέγουμε δεδομένα και να τις βελτιώνουμε. Ακούμε φυσικά κάθε πρόταση για συνεργασία, όμως λίγο διαλέγουμε τους πελάτες μας”.

Η γέννηση της ιδέας και το Egg

 

Απλή η εφαρμογή της ιδέας, όμως όπως συμβαίνει με παρόμοιες πετυχημένες ιδέες, η δυσκολία βρίσκεται στη σύλληψή της. Στον Νίκο πώς γεννήθηκε η συγκεκριμένη ιδέα;

Κάποια στιγμή μελετούσα ορισμένα φυλλάδια ηλιακής ψύξης, τα οποία μου είχε στείλει ο πατέρας μου από σεμινάρια που παρακολούθησε. Μου άρεσε το κόνσεπτ, αλλά παρατήρησα ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα για οικιακή χρήση, δεν μπορούσες να πάρεις στη λιανική πώληση ένα ηλιακό κλιματιστικό. Άρχισα να αναζητώ γιατί οι τεχνολογίες αυτές είχαν μικρή απόδοση και να δοκιμάζω τρόπους να βελτιωθεί αυτή η απόδοση και στην πορεία μου βγήκε ότι μπορεί ενδιάμεσα να μετατρέπεται σε ρεύμα, δηλαδή από ήλιο σε ρεύμα κι από ρεύμα σε ψύξη. Καταλήξαμε λοιπόν με τους συνεργάτες μου πως είναι πιο λογικό να βγάλουμε ένα τέτοιο προϊόν, το οποίο θα είναι πιο κατανοητό απ’ τον πελάτη, αφού όλοι ξέρουν τι να το κάνουν το ρεύμα”. Απ’ την θεωρία στην πράξη λοιπόν. Η εταιρεία πότε δημιουργήθηκε;

Το πρότζεκτ ξεκίνησε στις αρχές του 2013. Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου κάναμε ένα business plan, μπήκαμε στο Egg και ιδρύσαμε την εταιρεία. Τότε ήμασταν ο Παναγιώτης ο Παπαδιαμάντης μόνο κι εγώ. Στα τέλη του καλοκαιριού κάναμε αίτηση για πατέντα κι εντωμεταξύ είχε μπει στην ομάδα κι ο Τάσος ο Πέτρου, ήμασταν δηλαδή πλέον τρεις. Ένα χρόνο μετά, κι ενώ είχαμε ξεκινήσει να φτιάχνουμε κάποια πρωτότυπα σχετικά με την τεχνολογία μας κι επειδή χρειαζόταν κεφάλαιο, αναζητήσαμε κάποια ιδιωτική χρηματοδότηση. Πήραμε σβάρνα όλα τα event της Αθήνας που γινόντουσαν τότε και βρήκαμε έναν Αμερικάνο Angel investor, ο οποίος ήθελε να επενδύσει σε εμάς. Συμφωνήσαμε, ανταλλάξαμε κάποια δεδομένα και στις αρχές του 2014 κλείσαμε έναν πρώτο γύρο χρηματοδότησης της τάξης των 150.000 ευρώ”. Και μετά, ήρθαν τα βραβεία:

 

Στα τέλη του 2014 κερδίσαμε το MIW, το Make Innovation Work Competition, το οποίο είχε άλλες 45.000 ευρώ σαν έπαθλο και φέτος, το ελληνικό βραβείο επιχειρηματικότητας, οπότε ουσιαστικά έχουμε μαζέψει 700.000 δολάρια από χρηματοδοτήσεις, τα οποία πηγαίνουν για την ανάπτυξη της επιχείρησης. Απ’ τις αρχές του 2015 ξεκινήσαμε να προσλαμβάνουμε και άτομα, αυτή τη στιγμή είμαστε 11 και φτιάξαμε και το χώρο αυτό για να έχουμε το εργαστήριο μαζί με τα γραφεία και να πηγαίνει η δουλειά πιο γρήγορα. Ξεκινώντας φυσικά, περάσαμε τα δύο πρώτα χρόνια στα γραφεία του Egg”. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα Νεανικής Καινοτόμου επιχειρηματικότητας Egg, το οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία της Eurobank σε συνεργασία με το Corallia, πώς ακριβώς προέκυψε;

Στο Egg πρωτομπήκαμε με την ιδέα της ηλιακής ψύξης, μάλιστα τότε λεγόμασταν “So.Cool.” απ’το Solar Cooling. Κάναμε ένα business plan και βρήκαμε πώς θα το προωθήσουμε στην αγορά. Η διαδικασία του Egg γενικά είναι πάρα πολύ καλή και σωστή, η πρώτη φάση, η διαγωνιστική, είναι πάρα πολύ δυνατή, οι κριτές έχουν βαθιά γνώση. Και μόνο ότι προκριθήκαμε δηλαδή, μας έδωσε μια αξιοπιστία.

Το βήμα στο εξωτερικό και τα μελλοντικά σχέδια

 

Το Heliix αρχίζει σιγά-σιγά και αναπτύσσεται μέσα στα πλαίσια της ελληνικής αγοράς, έστω κι αν δεν έχει περάσει ακόμα σε μαζική παραγωγή της πατέντας του. Αργότερα θα επιχειρήσει και το μεγάλο βήμα στο εξωτερικό;

Η εταιρεία δεν έχει σύνορα, ο σκοπός είναι έτσι κι αλλιώς να πουλάμε κι έξω. Βέβαια επειδή η Ελλάδα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά σε εγκατεστημένα ηλιακά στην Ευρώπη, είναι ένα καλό test market για εμάς. Έχουμε επιλέξει συνειδητά να ξεκινήσουμε από εδώ, έχουμε ένα δίκτυο, είναι μεγάλη αγορά αναλογικά με τους κατοίκους της κι έχει και ηλιοφάνεια. Βρίσκεις άτομα ταλαντούχα, έξω πρέπει να στήσεις ένα δίκτυο απ’ την αρχή, τα κόστη είναι υψηλότερα. Γενικά θέλουμε να κρατήσουμε εδώ το design κι ενδεχομένως στο μέλλον να μεταφέρουμε στο εξωτερικό μόνο το μάρκετινγκ”. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία συντηρείται από τα χρήματα των βραβείων ή απ’ τις πωλήσεις; “Λειτουργούμε με τα χρήματα των βραβείων κι όχι απ’ τις πωλήσεις. Αναζητούμε ένα δεύτερο γύρο χρηματοδοτήσεων για να μπούμε κανονικά στην αγορά από Σεπτέμβριο”.

Για το τέλος, η συνηθισμένη δυστυχώς ερώτηση-προσγείωση στην πραγματικότητα: Το επιχειρείν μέσα σε ένα περιβάλλον τόσο τοξικό όπως είναι η ελληνική οικονομία, δεν έχει βάλει τρικλοποδιές στις προσπάθειες των παιδιών; “Προφανώς κι έχουμε βρει δυσκολίες. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει απόθεμα υλικών, οι προμηθευτές δεν κρατάνε στις αποθήκες τους. Ακόμη, δεν υπάρχει σχετική βιομηχανία και δεν υπάρχει απλός τρόπος να φτιάξεις αυτό που έχεις σχεδιάσει, πρέπει να μιλήσεις με το εξωτερικό, είναι πολύπλοκο και θέλει πίεση. Φυσικά μας είχαν δυσκολέψει πολύ και τα capital controls, επειδή δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε απ’ έξω, για 2-3 μήνες είχαμε αναγκαστεί να παγώσουμε όλες μας τις ενέργειες. Σε αυτό σταθήκαμε πολύ τυχεροί, γιατί κερδίζοντας το βραβείο επιχειρηματικότητας, τα χρήματα του οποίου προέρχονται απ’ ‘εξω, καταφέραμε να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε και πάλι αγορές απ’ το εξωτερικό, χάρη στην ειδική ρύθμιση που έχει γίνει”.

Το βέβαιο είναι ότι το μέλλον ανήκει στο Heliix. Αν θέλεις κι εσύ να ακολουθήσεις τα βήματά του, προλαβαίνεις μέχρι τις 4 Απριλίου να δηλώσεις τη συμμετοχή σου στον 4ο κύκλο του προγράμματος  Νεανικής Καινοτόμου επιχειρηματικότητας Egg, το οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία της Eurobank σε συνεργασία με το Corallia.