Η μεγάλη χαρά και οι κρυφές χάρες του windsurfing
Ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις όσα φέρνει ο άνεμος στο σώμα και στο καλοκαίρι σου.
- 20 ΙΟΥΛ 2016
Σήμερα θα ξεκινήσω λίγο διαφορετικά τη συνέχεια του αφιερώματος στα water activities. Υπάρχει ένας βασικός κανόνας που λένε όλοι οι καθηγητές σε όποιον ξεκινάει windsurfing: “Ό,τι και να κάνεις με τη σανίδα, όπου κι αν πας, πρέπει πάντα να μπορείς να γυρίσεις πίσω στην παραλία με τις δικές σου δυνάμεις”. Το νερό μπορεί να σε ξεγελάσει, να νομίζεις ότι το έχεις δαμάσει και ξαφνικά να βρεθείς αντιμέτωπος με καταστάσεις πάνω από εσένα. Γι’ αυτό πάντα να τηρείς όλες τις δικλείδες ασφαλείας.
Πρώτη φορά που δοκίμασα να κάνω windsurfing ήταν πριν ένα χρόνο περίπου. Το αποτέλεσμα δεν ήταν και τόσο καλό – κατάφερα να σταθώ πάνω στην σανίδα για περίπου 14 δευτερόλεπτα. Ευτυχώς που είμαι καλός στις βουτιές, οπότε έπεφτα θεαματικά στο νερό και δεν γινόμουν πολύ ρεζίλι. Ήθελα πολύ να κάνω ένα αφιέρωμα σε αυτό το άθλημα διότι το θεωρώ αρκετά δύσκολο, επίπονο και με πολλά στοιχεία τεχνικής. Σίγουρα εγώ δεν ήμουν ο κατάλληλος να το παρουσιάσω οπότε απευθύνθηκα στον αθλητή Γιώργο Κωνσταντή. Επισκεφτήκαμε μαζί το Ναυτικό Όμιλο Αλίμου για να κάνουμε την φωτογράφηση.
(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson)
“Είναι ένα δύσκολο σπορ. Απαιτεί καλή καρδιαγγειακή υγεία και ευλυγισία, αφού το σώμα πραγματοποιεί μεγάλο εύρος κινήσεων. Οι windsurfers σπάνια περνούν μεγάλα διαστήματα εκτός νερού. Οι διάφορες εντάσεις και συνθήκες του ανέμου κάνουν το σπορ αυτό ακόμα πιο απαιτητικό, καθώς οι μύες δουλεύουν διαφορετικά σε συνθήκες light-wind με αρκετό pumping και διαφορετικά σε overpowered συνθήκες, όπου μεγάλο ρόλο παίζει η δύναμη και η αντοχή”, μας εξηγεί ο υπεύθυνος του Ομίλου και προπονητής windsurfing Δημήτρης Γκανιάτας. Πολλές λέξεις μου φάνηκαν ολίγον Κινέζικες αλλά γενικά οι surfers έχουν ένα δικό τους κώδικα επικοινωνίας, που με τον καιρό τον συνηθίζεις.
To windsurf αποτελείται από δύο βασικά μέρη: το σκάφος (board) και το rig, το πανί με τα βασικά περιφερειακά του, που αποτελεί την κινητήρια δύναμη του windsurf.
Πολλές από τις κινήσεις στο windsurfing μοιάζουν εντελώς αντίθετες από τις κινήσεις που κάνουμε στην καθημερινότητά μας. Στάση ημικάθισμα σχεδόν σε όλη την διάρκεια, πάνω σε μια ασταθή σανίδα, κάτι που σημαίνει πως η ισορροπία μας δεν είναι ποτέ μοιρασμένη 50:50 στα δυο μας πόδια. Ένα καλό αερόβιο υπόβαθρο είναι πραγματικά σημαντικό για να αποφεύγονται διάφοροι τραυματισμοί, οι οποίοι πολύ εύκολα μπορούν να προκληθούν όσο κουραζόμαστε.
Ο Δημήτρης μου εξηγεί ότι “το ιδανικό για να βελτιωθεί κάποιος γρήγορα είναι να προπονείται τουλάχιστον δύο ώρες την μέρα εντός νερού. Εκτός νερού μπορεί να κάνει οποιαδήποτε αερόβια άσκηση, όπως ποδηλασία ή τρέξιμο για να συμπληρώνει την προπόνηση. Το windsurfing γυμνάζει αρκετές μυϊκές ομάδες, κυρίως την κοιλιά, την πλάτη και τα πόδια».
Το άθλημα είναι αρκετά επίπονο και επιβαρύνει πολύ τη μέση. Τα πρώτα σημεία στα οποία τραυματίζεται ένας σέρφερ είναι η μέση και η πλάτη. Έπειτα, υπάρχουν τα τραβήγματα που μπορεί να προκληθούν από απότομες κινήσεις.
Με βάση τα παραπάνω, διάλεξα τέσσερις ασκήσεις οι οποίες θα σε θωρακίσουν – θα δυναμώσoυν και θα προετοιμάσουν λειτουργικά το σώμα σου για να κάνεις windsurfing. Για την εκτέλεσή τους θα χρειαστείς μια σανίδα ισορροπίας και μια ιατρική μπάλα από 3 μέχρι 8 κιλά. Όλες οι ασκήσεις εκτελούνται πάνω στην σανίδα για να υπάρχει μια προσομοίωση με την σανίδα του surf.
Άσκηση 1: Κάθισμα και πιέσεις ώμων
Στάσου όρθιος πάνω σε μια σανίδα ισορροπίας και πιάσε μια ιατρική μπάλα με λυγισμένα τα χέρια στο ύψος του στήθους. Λύγισε τα γόνατα 90 μοίρες περίπου και ρίξε προς τα πίσω τα ισχία σου. Με μια εκρηκτική κίνηση τέντωσε συγχρόνως χέρια και πόδια. Κάνε 4 σετ του 1 λεπτού.
Άσκηση 2: Άρσεις θανάτου σ’ ένα πόδι
Στάσου όρθιος πάνω στη σανίδα και ισορρόπησε στο ένα πόδι. Κράτα την ιατρική μπάλα μπροστά από τα πόδια με τεντωμένα χέρια. Ρίξε σιγά τον κορμό εμπρός και το πόδι που αιωρείται σήκωσε το πίσω, ώστε το σώμα να έρθει παράλληλα με το έδαφος. Φρόντισε το πόδι και ο κορμός να είναι σε ευθεία γραμμή και το πόδι που ισορροπεί να είναι λίγο λυγισμένο. Τα χέρια να είναι ελεύθερα κάτω με την μπάλα κοντά στο έδαφος. Επανάφερε το σώμα στην αρχική θέση. Συνέχισε για μισό λεπτό και άλλαξε πόδι. Κάνε 4 σετ.
Άσκηση 3: Κίνηση ξυλοκόπου
Στάσου όρθιος πάνω σε μια σανίδα ισορροπίας και πιάσε μια ιατρική μπάλα με τεντωμένα χέρια πάνω από το κεφάλι. Με μια εκρηκτική κίνηση λύγισε τα πόδια και τον κορμό και φέρε την μπάλα με τεντωμένα χέρια προς τα δεξιά. Σήκω όρθιος και κάνε το ίδιο από την άλλη πλευρά. Κάνε 4 σετ του 1 λεπτού.
Άσκηση 4: Κάμψεις με πλάγια κίνηση
Τοποθέτησε τη σανίδα και την μπάλα δίπλα, σε απόσταση περίπου μισού μέτρου. Λάβε την κλασική θέση για κάμψεις, με το αριστερό χέρι να είναι στην εξωτερική πλευρά της σανίδας και το δεξί πάνω στη σανίδα. Κάνε μια κάμψη και περπάτησε πλάγια με τα χέρια έτσι ώστε να βάλεις το δεξί χέρι στην άμμο και το αριστερό στη σανίδα. Κάνε μια κάμψη και μετά περπάτησε με τα χέρια πλάγια, έτσι ώστε να βάλεις το δεξί χέρι πάνω στην μπάλα και το αριστερό στην άμμο. Κάνε μια κάμψη και μετά βάλε το αριστερό στην μπάλα και το δεξί στην άμμο. Μετά, κάνε την αντίστροφη κίνηση. Συνέχισε για 1 λεπτό. Κάνε 4 σετ.
Ευχαριστούμε για την φιλοξενία τον Ναυτικό Όμιλο Αλίμου, Παλαιά Λουτρά Αλίμου, Άλιμος, τηλ 6948394500.