11 επεισόδια “Doctor Who” που πρέπει να δεις
Σε ένα μήνα η θρυλική αγγλική σειρά φαντασίας κλείνει 50 (!) χρόνια ζωής. Να 11 ευκαιρίες για να δεις περί τίνος πρόκειται.
- 20 ΟΚΤ 2013
Κάθε φορά η ίδια δυσκολία. Πώς περιγράφεις το “Doctor Who” σε κάποιον που δεν το βλέπει; Είναι πολύ περίεργη περίπτωση σειράς, μακριά από οτιδήποτε άλλο υπάρχει σήμερα στην τηλεόραση, ίσως επειδή ξεκίνησε 50 χρόνια πριν. Είναι η δίχως τέλος ιστορία ενός τρελού άντρα-παιδιού με ένα κουτί, ένα κουτί που ταξιδεύει στο παντού και στο πάντα, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με ό,τι είδους απειλή μπορείς να φανταστείς (και, κυρίως, δε μπορείς να φανταστείς).
Κατά βάση σειρά για όλη την οικογένεια, προβάλλεται στην Αγγλία Σάββατο απόγευμα, θέλει να απευθύνεται εξίσου στους γονείς, στους παππούδες, στα παιδιά. Είναι η σπάνια οικογενειακή σειρά που δεν καταλήγει να θυμίζει σαπουνόπερες τύπου “Brothers & Sisters” ή ξερωγώ “Seventh Heaven”, κι αντ’αυτού σε ταξιδεύει σε σκοτεινούς, τρομακτικούς πλανήτες ή στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ή στο πολύ βαθύ μέλλον, ή ακόμα και βαθιά στους πιο ενδόμυχους φόβους που κρύβεις μέσα σου.
Περισσότερα για τη σειρά μπορείς να διαβάσεις εδώ, γιατί αν αρχίσουμε να μιλάμε δε θα τελειώσουμε σήμερα. Αρκεί να ξέρεις πως έχει φαντασία, έχει πάρα πολύ συναίσθημα, διαθέτει εφευρετικότητα, και κυρίως υπόσχεται φανταστικές περιπέτειες που κάποιες φορές παραδίδει (άλλες όχι, ΟΚ) και όταν το κάνει είναι το ωραιότερο πράγμα στην τηλεόραση.
Υπάρχει όμως το εξής πρόβλημα. Είναι ένα χάος. Και στυλιστικά, και σε τόνο και ύφος, αλλά και σαν μυθολογία, η σειρά αλλάζει και μεταβάλλεται όλη την ώρα, έχει ελάχιστη συνέπεια. Κι επίσης ναι, είναι 50 χρονών αυτό το Νοέμβριο. Που θα πει, από πού την πιάνεις; (Γι’αυτό εστιάζουμε στη σύγχρονη εκδοχή, που ξεκίνησε το 2005.) Άσε που είναι πολλά τα επεισόδια που, ομολογουμένως, σε κάνουν να πιστεύεις πως δεν αξίζει τον κόπο. Πολύ υψηλά highs, πολύ χαμηλά lows, έτσι είναι.
Γι’αυτό προτείνουμε 11 αυτοτελή επεισόδια για διάφορα γούστα, που είναι ενδεικτικά των όσων μπορεί να δώσει η σειρά στα καλύτερά της, δίχως φυσικά να συμπεριλαμβάνουμε τα Σημαντικά επεισόδια για την ευρύτερη μυθολογία (όπως πρεμιέρες, φινάλε, σημαντικά 2-parters κλπ). Αυτά τα αφήνουμε για την κανονική θέαση.
Να κάποια πολύ στοιχειώδη πράγματα που πρέπει να ξέρεις:
- Ο Doctor είναι Time Lord, μια εξωγήινη φυλή που στη σύγχρονη σειρά έχει πλέον εκλείψει, αφήνοντας αυτόν ως τελευταίο του είδους του.
- Ταξιδεύει στο χώρο και το χρόνο με ένα μπλε κουτί, το TARDIS, επί της ουσίας το διαστημόπλοιό του. Μη το κοιτάς έτσι, είναι μεγαλύτερο από μέσα.
- Και ναι, τον λένε Doctor. Όχι Doctor Who. Σκέτο Doctor. (Έχει κι άλλο όνομά αλλά δε μας το λέει.)
- Η σειρά λέγεται “Doctor Who”, όχι “Dr. Who”. #nerd
- 11 ηθοποιοί έχουν ενσαρκώσει τον ρόλο.
- Κάθε φορά που ο Doctor ‘πεθαίνει’, στην πραγματικότητα αναγεννάται με άλλη μορφή. Αυτό επιτρέπει στη σειρά να συνεχίζει επ’άπειρον, και σε νέους συγγραφείς να ολοκληρώνουν ιστορίες. Υπό αυτή την έννοια, κάθε νέα ενσάρκωση του Doctor είναι μεν ο ίδιος χαρακτήρας με τον προηγούμενο, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι. Είναι πάντα λίγο διαφορετικός. Well, βγάζει πιο πολύ νόημα αν το δεις. Βασικά είναι ο ίδιος τύπος, αλλά αλλαγμένος. Και όχι μόνο εμφανισιακά.
- Η νέα εποχή της σειράς μας έχει φέρει ως τώρα 3 Doctors σε δύο σαφείς αφηγηματικές περιόδους (σεζόν 1-4, σεζόν 5-7). Κάθε σεζόν έχει 13 επεισόδια, κάθε χρονιά υπάρχει κι ένα Χριστουγεννιάτικο αυτοτελές Special.
- Ο Doctor πάντα σέρνει στα ταξίδια του και κάποια/κάποιον/κάποιους συντρόφους, φίλους, όπως θες πες το, ανθρώπους που μοιράζονται την περιπέτεια μαζί του. Η σειρά εστιάζει στη δική τους διαδρομή όσο εστιάζει και στου ίδιου του Doctor.
Η σειρά κλείνει 50 χρόνια ζωής στις 23 Νοεμβρίου και θα το γιορτάσει με ένα επεισόδιο όπου θα ενώσουν τις δυνάμεις τους οι δύο πιο πρόσφατοι Doctors (David Tennant & Matt Smith). Το teaser διατρέχει όλη την ιστορία της σειράς, δείχνοντάς μας και τις 11 ενσαρκώσεις του ήρωα, μαζί με άλλους σημαντικούς χαρακτήρες και εχθρούς από αυτό το μισό αιώνα περιπετειών.
Μπορείς να ξεκινήσεις από το επεισόδιο “Rose” του 2005 (1ο επεισόδιο της 1ης σύγχρονης σεζόν) με τον Christopher Eccleston στο ρόλο του 9ου Doctor, αλλά έχε υπόψη σου πως δεν είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικό της σειράς. Θα χρειαστεί μια κάποια δέσμευση. Αν δεν πειστείς από αυτό (ή αν δεν πείθεσαι από όλα αυτά), να 11 αυτοτελείς περιπέτειες που μπορεί να τα καταφέρουν αντ’αυτού.
Συνήθως η στρατηγική είναι ‘δες “Blink” για να νιώσεις και μετά πιάσει τη σειρά απ’την αρχή’. Οπότε παραθέτουμε το “Blink”- κι άλλα 10 επεισόδια, έτσι, γιατί είμαστε large.
Blink
Τι είναι: Γοτθικός τρόμος alert! O Doctor παγιδεύεται σε μια χρονική περίοδο μακριά από το TARDIS, και για να δραπετεύσει πρέπει να αφήσει πίσω του (ή μπροστά του) μια χωροχρονική ακολουθία από ψίχουλα, για να τα ακολουθήσει μια ανυποψίαστη κοπέλα.
Γιατί πρέπει να το δεις: Είναι το πιο αριστοτεχνικό σενάριο που έχει παραδώσει η σειρά, και είναι όχι μόνο η διασημότερη ιστορία της σύγχρονης εκδοχής, αλλά ίσως και όλης της ιστορίας του show. Τα τέρατα είναι τα πιο τρομακτικά που έχουμε δει στη σειρά, κάτι επιβλητικά αγάλματα που κινούνται προς το μέρος σου κάθε στιγμή που δεν τα κοιτάς, εξ ου και το επιτακτικό “μην ανοιγοκλείσεις καν τα μάτια σου!” που επαναλαμβάνει ο Doctor μέσα από οθόνες και μηνύματα προς την ηρωίδα μας. Α, κι επίσης ότι η εν λόγω ηρωίδα μας είναι η Carey Mulligan πριν βρεθεί υποψήφια για Όσκαρ και Χολιγουντιανή σταρ.
Θέση μες στη σειρά: Βρίσκεται στο δεύτερο μισό της 3ης σεζόν αλλά είναι το πιο απολύτως αυτοτελές κομμάτι που θα βρεις σε όλες τις 7 σεζόν. Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις απολύτως τίποτα για να το δεις, και δεν θα σου χαλάσει το παραμικρό πράγμα συνεχίζοντας. Επίσης είναι τόσο καλό, που δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα σενάριο κατά το οποίο αν το δεις, δε θα θες μετά να πιάσεις τη σειρά από την αρχή.
The Waters of Mars
Τι είναι: Μισό αιώνα από σήμερα, από τον Άρη φτάνει ένα τελευταίο ηχογραφημένο μήνυμα. “Μην πιείτε το νερό, μην το αγγίξετε καν. Ούτε μία σταγόνα.”
Γιατί πρέπει να το δεις: Είναι μακράν το πιο τρομακτικό επεισόδιο που έχει κάνει η σειρά, ενώ δείχνει τον Doctor όχι σαν καλοκάγαθο σωτήρα, αλλά ως έναν πανίσχυρο, επικίνδυνο άντρα που δίχως companion είναι ικανός για μπόλικο σκοτάδι. Κέρδισε βραβείο Hugo το 2010.
Θέση μες στη σειρά: Ένα από τα Specials που οδηγούν στην ολοκλήρωση της ενότητας των 4 πρώτων κύκλων. Δε συνδέεται από πλευράς πλοκής με κάτι, απλώς παίρνεις μια ιδέα του πού βρίσκεται ο χαρακτήρας (ο 10ος Doctor) λίγο πριν την κορύφωση της ιστορίας του.
The Empty Child/The Doctor Dances
Τι είναι: Ας το περιγράψει ο ίδιος ο Matt Smith: “Ο Doctor και η Rose ταξιδεύουν στο Λονδίνο του 1941, όπου ο στρατός φυλάει ένα μυστηριώδη κύλινδτο, άστεγα παιδιά τρομοκρατούνται από ένα αφύσικο ον, και η Rose γνωρίζει τον Captain Jack Harkness”, έναν ηρωικό πιλότο που δε μοιάζει με κανέναν άλλον.
Γιατί πρέπει να το δεις: Είναι ένα διπλό επεισόδιο που εισάγει ανατριχίλες (“are you my mummy?”) μέσα σε μια κατεξοχήν επική περιπέτεια εποχής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η δράση είναι καταιγιστική, και ο χαρακτήρας του Jack συναρπαστικός.
Θέση μες στη σειρά: Λίγο μετά τα μισά της πρώτης σεζόν, δεν χαλάει κάτι ιδιαίτερο από τα λιγοστά που έχουν προηγηθεί, ωστόσο θέτει τις βάσεις για πάρα πολλές ιδέες, concepts και χαρακτήρες που θα επανέλθουν αργότερα στη σειρά- πάνω απ’όλα τον ίδιο τον Jack Harkness, μετέπειτα πρωταγωνιστή της σειράς “Torchwood”.
The Girl in the Fireplace
Τι είναι: Steampunk ρομαντζάδα εποχής που ξεκινά όταν η βασιλική αυλή στις Βερσαλίες δέχεται επίθεση εξωγήινων και η Madame de Pompadour επικοινωνεί μέσα από το τζάκι με τον Doctor, τον μυστηριώδη άντρα που έχει εμφανιστεί ξανά στη ζωή της, από το ίδιο σημείο, αντιμέτωπος με την ίδια απειλή.
Γιατί πρέπει να το δεις: Είναι από τα πιο ευθέως ερωτικά επεισόδια της σειράς, στήνοντας ένα καταραμένο ρομάντζο πάνω στις στάχτες μιας εντυπωσιακής περιπέτειας, απέναντι σε κάποια από τα πιο αξιομνημόνευτα τέρατα της νέας αυτής εποχής. Όπως και όλα τα προαναφερθέντα επεισόδια, έτσι κι αυτό βραβεύθηκε με το Hugo της χρονιάς του.
Θέση μες στη σειρά: 100% αυτοτελές, δεν χρειάζεσαι τίποτα από πριν, δε θα σου χρειαστεί ποτέ μετά, με έναν μεγάλο αστερίσκο: Ολόκληρη η 5η σεζόν της σειράς (και άρα η βάση όλης της περιόδου του 11ου Doctor) είναι υπό μία έννοια ένα εκτεταμένο ριμέικ αυτής της ιστορίας. Οπότε αν σου αρέσει, ξέρεις τι να κάνεις μετά.
Vincent and the Doctor
Τι είναι: Ο Doctor και η Amy ταξιδεύουν στην εποχή του Vincent van Gogh, όσο ακόμα εκείνος πάλευε με τους δαίμονές του (Κυριολεξία Alert!) και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση για τα έργα του.
Γιατί πρέπει να το δεις: Το σενάριο είναι του Richard Curtis, δηλαδή του ανθρώπου που μας έχει δώσει πράγματα σαν το “Τέσσερις Γάμοι και Μια Κηδεία” ή το “Love Actually” ή το “Notting Hill”, εν ολίγοις μη στα σποϊλάρω και όλα, αλλά θα συγκινηθείς πάρα πολύ και δεν έχεις να ντρέπεσαι για τίποτα. Υπάρχουν πολλά πράγματα εδώ που κάνουν το στόρι υπέροχο. Η ευαισθησία που δείχνει απέναντι σε μια πολύ αληθινή πάθηση. Η αγάπη με την οποία κοιτά το έργο του λατρεμένου ζωγράφου. Ο συγκινητικός τρόπος με τον οποίο κλείνει η περιπέτεια, που και μόνο που το σκέφτομαι ανατριχιάζω, και που έχει γεννήσει ένα σωρό φανταστικές crossover αναφορές που συνδυάζουν Βαν Γκογκ και “Doctor Who”, δηλαδή δύο από τα ωραιότερα πράγματα στην ιστορία. Τελοσπάντων, είναι τέλειο.
Θέση μες στη σειρά: Προς το τέλος της 5ης σεζόν, με ελάχιστη σύνδεση με πριν και μετά, πέραν μικρών υπονοητικών hints που πιθανότατα δε θα καταλάβεις καν ότι είναι εκεί αν δεν έχεις δει τα προηγούμενα επεισόδια.
Midnight
Τι είναι: Ένα λεωφορείο ξενάγησης χαλάει και ακινητοποιείται, κι ο Doctor μένει εκεί μέσα μαζί με τους υπόλοιπους επιβάτες, κι ένα μυστηριώδες πλάσμα που επηρεάζει τη σκέψη όλων και του στρέφει εναντίον του.
Γιατί πρέπει να το δεις: Καλό παράδειγμα του πόσο εφευρετική, αγωνιώδης και κλειστοφοβική μπορεί να γίνει η σειρά ακόμα κι όταν μια περιπέτεια διαδραματίζεται σε ένα κλειστό χώρο για 40 ολόκληρα λεπτά. Ούτε μυθολογία, ούτε μαγικές λύσεις, ούτε σωτηρία του σύμπαντος κλπ. Ο τρόμος βρίσκεται στο μυαλό μας.
Θέση μες στη σειρά: Προς το τέλος της 4ης σεζόν, λίγο πριν αρχίσει ο πανικός της τελικής ευθείας του 10ου Doctor. Αλλά δεν έχει σχέση με τίποτα από αυτά.
Dalek
Τι είναι: Τρομερά αγωνιώδης συνάντηση ανάμεσα στον Doctor (τον τελευταίο των Time Lords) και ένα Dalek που έχει ξεμείνει στην προσωπική συλλογή ενός μελλοντικού εκατομμυριούχου (το τελευταίο των Daleks).
Γιατί πρέπει να το δεις: Για τη στιγμή και μόνο που ο Doctor ακούει την τρομακτική φράση που νόμιζε πως δε θα ακούσει ποτέ του ξανά. Το επεισόδιο είναι ένας θρίαμβος της οικονομίας, η απόδειξη πως αν βάλεις δύο όντα σε έναν περιορισμένο χώρο και αφήσεις την αγωνία και τον τρόμο να πάρουν τον έλεγχο, μπορείς να έχεις στα χέρια σου μια ιστορία πολύ πιο καθηλωτική από το να δείξεις ολόκληρους στρατούς να αντιμάχονται.
Θέση μες στη σειρά: Στα μισά της 1η σεζόν. Λειτουργεί τέλεια ως αυτοτελές στόρι, ωστόσο τα Daleks είναι οι εμβληματικότερες φιγούρες εχθρών του Doctor, οπότε θέλοντας και μη το επεισόδιο κουβαλά δεκαετίες ιστορίας πίσω του, ενώ ταυτόχρονα εκκινεί τον επόμενο κύκλο απειλής.
A Christmas Carol
Τι είναι: Η γνωστή ιστορία του Dickens, αλλά προσαρμοσμένη στα μέτρα του Doctor Who, με έναν γερασμένο, μίζερο άντρα (ο θαυμάσιος Michael Gambon) που αρνείται να βοηθήσει έναν πλανήτη καταδικασμένο, επειδή ο ίδιος δε βρίσκει χαρά σε αυτό.
Γιατί πρέπει να το δεις: Δεν είναι κάτι συνταρακτικό, όμως είναι από τις πιο όμορφες εκδοχές του Σκρουτζ, ένας ύμνος σε όλες τις αξίες που πρεσβεύει και η ίδια η σειρά, περί του πώς η επιστροφή στην παιδική αθωότητα είναι συχνά το κλειδί για την ευτυχία.
Θέση μες στη σειρά: Είναι το παραδοσιακό αυτοτελές Χριστουγεννιάτικο επεισόδιο που προβάλλεται κάθε χρόνο ανάμεσα στις σεζόν (αυτό έρχεται ανάμεσα στην 5η και την 6η). Ως εκ τούτου παρακολουθείται δίχως να απαιτεί κάποια ιδιαίτερη γνώση, αλλά πάντως θα αποκαλύψει την πορεία ορισμένων χαρακτήρων, η μοίρα των οποίων κάθε άλλο παρά βέβαιη είναι στην πορεία των προηγούμενων επεισοδίων.
Silence in the Library/Forest of the Dead
Τι είναι: O Doctor λαμβάνει SOS σήμα κι έρχεται να ερευνήσει. Θα βρει μια μυστηριώδη γυναίκα που ισχυρίζεται πως ξέρει τα πάντα γι’αυτόν, ενώ εκείνος δε την έχει ξαναδεί ποτέ του. Σα να μην έφτανε αυτό το μπλέξιμο, στη βιβλιοθήκη αυτή υπάρχει ένα σκοτάδι που βασικά τρώει ανθρώπους. Και ένα πανίσχυρο κοριτσάκι που… ΟΚ, αρκετά. “Spoilers!”
Γιατί πρέπει να το δεις: Μπόλικος τεχνοτρόμος μετά ανατριχίλας, στο διάστημα (ή σε απομονωμένες διαστημικές βιβλιοθήκες) κανείς δε μπορείς να σε ακούσει να ουρλιάζει, κι επίσης μπόλικο “Time Traveler’s Wife”. Οι τρεις βασικές πτυχές αυτού του φανταστικού διπλού στόρι που έχει ανατροπές και αισθηματικές τραγωδίες και σκηνές που θα σηκώσουν την τρίχα κάγκελο.
Θέση μες στη σειρά: Μετά τα μισά της 4ης σεζόν, αλλά ενώ δεν έχει την παραμικρή σύνδεση με τα όσα έχουν προηγηθεί, είναι ουσιαστικά το Επεισόδιο Μηδέν για τα επόμενα τρία χρόνια της σειράς.
Gridlock
Τι είναι: Ο Doctor πηγαίνει τη Martha να δει το συναρπαστικό Πάρα Πολύ Μέλλον της ανθρωπότητας, αλλά το μόνο που βρίσκει είναι ένα παγκόσμιο μποτιλιάρισμα δίχως τέλος ή ελπίδα.
Γιατί πρέπει να το δεις: Έχει μια αρρωστημένα Philip K. Dick-οειδή sci-fi αίσθηση ενός κόσμου σε παρακμιακή παράλυση. Και χιούμορ και απόγνωση και σκοτάδι, και μπόλικα cheesy κιόλας για την ισορροπία του πράγματος. Από τις πιο παράξενες ιστορίες που έχει κάνει η σειρά.
Θέση μες στη σειρά: Νωρίς στην τρίτη σεζόν. Κι ενώ είναι αυτοτελής ως περιπέτεια, η αλήθεια είναι πως βασίζεται σε 2-3 προϋπάρχουσες ιδέες (χαρακτήρες και κόσμο, κυρίως). Δεν είναι πως δε θα καταλάβεις τι βλέπεις, απλώς θα γίνεις μάρτυρας κάποιων εκπλήξεων που αργότερα, αν πιάσεις τη σειρά από την αρχή, θα σου παρουσιαστούν ως ερωτήματα που δε θα ξέρεις καν πως είναι ερωτήματα. Τίποτα τρομερά σημαντικό, πάντως.
Human Nature/Family of Blood
Τι είναι: Μια απειλητική οικογένεια εξωγήινων καταφθάνει στην προπολεμική Αγγλία, όπου η Martha προσπαθεί να ειδοποιήσει τον Doctor. Αλλά πού είναι ο Doctor; Πώς; Γιατί;
Γιατί πρέπει να το δεις: Γιατί είναι αριστούργημα, και όλη η ουσία του χαρακτήρα μέσα σε μια περιπέτεια 2 επεισοδίων.
Θέση μες στη σειρά: Βαθιά 3η σεζόν. Δεν απαιτεί κάποια προηγούμενη γνώση και λειτουργεί επί της ουσίας εντελώς ανεξάρτητα. Μπορεί να μην είναι η πιο εντυπωσιακή και προσβάσιμη ιστορία (αυτή είναι φυσικά το “Blink”) είναι όμως εκείνη που κρύβει μέσα της τον περισσότερο “Doctor Who” που μπορείς να χωρέσεις σε 80 λεπτά. Εννοείται πάντως πως θα το εκτιμήσεις καλύτερα αν έχεις δει όσα έχει ζήσει ο χαρακτήρας προηγουμένως.
Οπότε,
ξεκίνα. Διάφοροι συνδυασμοί (ή ακόμα και μόνο ένα) των παραπάνω θα πρέπει να είναι αρκετά για να κάνουν τη δουλειά. Εφόσον σου αρέσει, πιάστο μετά από την αρχή (η σύγχρονη αρχή, όχι την παλιά) και έχε στο νου σου πάντα, μέσα από τα διάφορα άνισα σημεία που θα συναντήσεις, πως τα μεγάλα ύψη στα οποία φτάνει (των οποίων τα παραπάνω παραδείγματα είναι μόνο ενδεικτικά) θα αποζημιώσουν για όλα τα σημεία που θα σε κάνουν να νιώσεις αβέβαιος.
(Η παραπάνω εικόνα προέρχεται από το “Eleventh Hour”, το επεισόδιο που εγκαινιάζει τη δεύτερη μεγάλη περίοδο της σύγχρονης σειράς. Είναι κι αυτό ένα σημείο εισόδου.)
Να ξανά και το teaser για τα 50 χρόνια της σειράς.
Περισσότερα, σε ένα μήνα (και κάτι ψιλά) από σήμερα. Προλαβαίνεις.