Πώς θα προστατεύσεις τη δουλειά σου από το μέλλον
Θωρακίσου προ της επέλασης των ρομπότ, των αλγορίθμων και της τεχνητής νοημοσύνης.
- 27 ΙΟΥΝ 2017
Αυτοματοποίηση, ανάλυση δεδομένων, συνεχής διασύνδεση, τεχνητή νοημοσύνη, μηχανική μάθηση, ψηφιακός μετασχηματισμός. Το εργασιακό τοπίο αλλάζει και αλλάζει ταχύτατα, με έναν σχεδόν απρόβλεπτο τρόπο. Βιώνουμε μία νέα (τη μεγαλύτερη ίσως) τεχνολογική επανάσταση. Και όπως πιθανότατα θα έχεις ήδη κάπου αλλού διαβάσει, κάμποσα από τα επαγγέλματα του μέλλοντος δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί και πολλά από τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα κληθούν κάποτε να καλύψουν θέσεις εργασίας με άγνωστο σήμερα αντικείμενο.
Την ίδια στιγμή στη χώρα μας, όπως σημειώνεται σε σχετικές έρευνες, τεχνολογίες αιχμής, ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης, δεν μοιάζει να έχουν ακόμη εμφανισθεί στα ραντάρ εκείνων που ασχολούνται με τη στελέχωση των επιχειρήσεων. Όμως, καθώς η τεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική μεταμορφώνουν τα επιχειρησιακά μοντέλα και την εργασία, οι εταιρίες θα πρέπει να ξεκινήσουν να αναθεωρούν τις πρακτικές διαχείρισής τους και τα οργανωσιακά μοντέλα τους.
Μάλιστα, ενώ πολλές θέσεις εργασίας επαναπροσδιορίζονται μέσω της τεχνολογίας και ορισμένες εργασίες αυτοματοποιούνται, έρευνα της Deloitte δείχνει ότι οι ουσιαστικά ανθρώπινες πτυχές της εργασίας – όπως η κατανόηση, η επικοινωνία και η επίλυση προβλημάτων – γίνονται σημαντικότερες από ποτέ. Παράλληλα, σε μια περίοδο όπου η πλειονότητα των εταιρειών αδυνατεί να καλύψει θέσεις εργασίας σε ειδικότητες Πληροφορικής και σύμφωνα με μελέτες εκατοντάδες θέσεις παραμένουν κενές στην Ελλάδα λόγω έλλειψης κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού, οι ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν προς το παρόν εισιτήριο εισόδου στην αγορά εργασίας.
Πρόσφατα, η βρετανική έκδοση του GQ ασχολήθηκε με το θέμα της επαγγελματικής θωράκισης ενόψει των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται ήδη στον χώρο εργασίας, ως απόρροια της ψηφιακής επανάστασης. Η δια βίου μάθηση (που πριν από λίγα χρόνια έγινε ανέκδοτο στα παρωχημένα μυαλά των ψευτοεπαναστατών του πληκτρολογίου), η προσπάθεια κατανόησης του νέου περιβάλλοντος μέσω από τον προγραμματισμό και (ει δυνατόν) την εκμάθηση γραφής κώδικα, η παράλληλη ανάπτυξη δεξιοτήτων και η διεύρυνση του ορίζοντα με τα ενδιαφέροντά μας, η τριβή με περισσότερες ξένες γλώσσες είναι κάποια από εκείνα που προτείνονται ώστε να εξελίξουμε την επαγγελματική μας υπόσταση και να ανταπεξέλθουμε στα χρόνια που έρχονται.
“Σε έναν κόσμο που οδηγείται ολοένα και περισσότερο από τον κώδικα του υπολογιστή, η παραδοχή πως οι ανθρωπιστικές σπουδές γίνονται πιο σημαντικές είναι μόνο μία από τις πολλές αντιφάσεις. Δεδομένου ότι οι αθόρυβοι αλγόριθμοι θα μας δείχνουν όλο και περισσότερο τι πρέπει να κάνουμε, η ανθρώπινη υπόσταση και διαφορετικότητα θα γίνεται όλο και πιο σημαντική. Εκείνοι που πραγματικά πρόκειται να κάνουν τη διαφορά είναι όσοι θα αντισταθούν στην επέλαση των αλγορίθμων”, σημειώνει ο Alec Ross, πρώην συνεργάτης της Hillary Clinton και νυν σύμβουλος σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας.
“Στο εργασιακό περιβάλλον του μέλλοντος ένα από τα δύο θα συμβαίνει: Είτε θα λέτε σε μια μηχανή τι πρέπει να κάνει, είτε μια μηχανή θα σας λέει τι να κάνετε”, προειδοποιεί ο ίδιος μέσω του GQ. Για την ώρα πάντως, μόνο το 17% των στελεχών σε παγκόσμιο επίπεδο αναφέρουν ότι είναι έτοιμοι να διαχειριστούν ένα εργατικό δυναμικό το οποίο συνδυάζει ανθρώπους, ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη.
(Κεντρική φωτογραφία: AP Photo / Jens Meyer)