Τελικά, πόσο εύκολο είναι να φτιάξεις ένα application;
Μιλήσαμε με το μόλις 24 ετών δημιουργό του app Self'it και του ζητήσαμε να μας εξηγήσει πώς 'φυτρώνουν' όλες αυτές οι εφαρμογές στη ζωή και την οθόνη μας.
- 14 ΣΕΠ 2017
Ο τύπος που θέλει να μάθει τι καιρό θα κάνει αύριο στο Βερολίνο. Τα κορίτσια που ξενυχτάνε μιλώντας στο Whatsapp. Η παρέα που κάνει φασαρία στο πλοίο παίζοντας Πες Βρες. Η fashion editor που θέλει να σκρολάρει τις νέες τάσεις της μόδας. Ο οπαδός που θέλει να μάθει τα νέα της ομάδας του. Το εν δυνάμει ζευγάρι που φλερτάρει τσατάροντας.
Αν το δούμε ρεαλιστικά, οτιδήποτε υπάρχει στον μικρόκοσμό μας, έχει να κάνει με ένα app. Ένα εικονίδιο δηλαδή που περιμένει στωικά ένα μας άγγιγμα για να αρχίσει να λειτουργεί και να μας καλωσορίσει στο μεγαλείο της ύπαρξής του. Μίας ύπαρξης που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε τουλάχιστον μία φορά τα τελευταία χρόνια σκεφτεί ότι θα θέλαμε να μας ανήκουν τα δικαιώματά της.
Ας κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή τώρα για τις φορές που πέσαμε πάνω σε μία εφαρμογή και καταραστήκαμε την ώρα και τη στιγμή που ενώ είχαμε και εμείς την ίδια ιδέα δεν μπήκαμε ποτέ στη διαδικασία να την υλοποιήσουμε γιατί ‘δεν έχουμε ιδέα από αυτά τα πράγματα‘ ή γιατί ‘ποιος μπλέκει τώρα με την τεχνολογία‘ ή δεν ξέρω και εγώ γιατί άλλο.
Ωραία, και τώρα που πέρασε το λεπτό ας παραδεχτούμε ότι απλώς δεν το έχουμε ψάξει και πολύ το πράγμα. Ναι, είμαστε φυγόπονοι. Ναι. Γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση θα είχαμε ήδη ξεκινήσει σπουδές σε ένα κολέγιο εξειδικευμένο πάνω στο αντικείμενο. Τώρα που μιλάμε, θα είχαμε ήδη τις ώρες και τις μέρες μαθημάτων στο
*Αν αυτή τη στιγμή κουνάς το κεφάλι σου καταφατικά και κάπως θυμωμένα που δεν το έχεις τολμήσει να πιστέψεις ότι η ιδέα σου μπορεί να φιγουράρει στις οθόνες δεκάδων, εκατοντάδων, χιλιάδων χρηστών τότε μπορεί να πρέπει να σου πω το τετριμμένο αλλά πέρα για πέρα σωστό ‘ποτέ δεν είναι αργά’. Και να σε ενημερώσω ότι στο Athens Tech College κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά. Αναλαμβάνουν κοινώς να σε μάθουν πώς θα κάνεις την ιδέα σου application και σου δίνουν τη δυνατότητα να αποφοιτήσεις με ένα πτυχίο, bachelor ή master αναγνωρισμένα από το Πανεπιστήμιο του Sheffield.
Αρκετά όμως με τις θεωρίες και με τους ανθρώπους που δεν κάνουν πράξη τις επιθυμίες τους. Ήρθε η ώρα να σου συστήσω το Θέμη Δρακωνάκη ή αλλιώς ένα παιδί που αμέσως μόλις τελείωσε τις σπουδές του (είναι 24) φρόντισε να τις αξιοποιήσει προς όφελός του και να δημιουργήσει με βάση αυτές. Το application Self’it (θα σου εξηγήσει ο ίδιος παρακάτω τι κάνει η συγκεκριμένη εφαρμογή) υπήρξε η αφορμή ώστε να κάνουμε μία συζήτηση πάνω στα applications και στη διαδικασία της δημιουργίας τους.
Η στιγμή που αποφασίζεις ότι θα την κάνεις (την εφαρμογή)
“Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το συγκεκριμένο concept στα 22 μου (2 χρόνια πριν). Η όλη διαδικασία έχει κρατήσει 2 περίπου χρόνια ( όλα τα μέλη της ομάδας μας είναι πάνω κάτω στην ίδια ηλικία) και θεωρώ ότι είναι η καλύτερη περίοδος να δοκιμάσεις να ξεκινήσεις κάτι. Λίγο ο ενθουσιασμός, λίγο το νεαρό της ηλικίας και οι σχετικά ‘λιγότερες’ ευθύνες, σου επιτρέπουν να ασχοληθείς με πράγματα που μόνο θετικά μπορούν να σου φέρουν μελλοντικά“.
“Ο δικός μου ρόλος στο Self’it έχει επικεντρωθεί περισσότερο στο product management και στο business κομμάτι όμως έχοντας σπουδάσει Πληροφορική κατανοώ το γιατί είναι σημαντικό να μπορείς να μεταφράσεις κάθε σου σκέψη σε κώδικα καθώς αυτός με τη σειρά του θα δώσει “ζωή” στην κάθε σου ιδέα“.
“Σίγουρα το να ξεκινάς ένα τόσο φιλόδοξο project σε τόσο μικρή ηλικία στην Ελλάδα του σήμερα, δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Δύσκολα θα σε εμπιστευτούν οι χορηγοί-επενδυτές καθώς τα κεφάλαια είναι πολύ περιορισμένα, επομένως πρέπει να στηριχτείς καθαρά στις δικές σου δυνάμεις και να γίνεις ευρηματικός στον τρόπο που θα προσεγγίζεις συνεργασίες. Εμείς καταφέραμε να αντλήσουμε ένα πολύ μικρό κεφάλαιο κερδίζοντας σε ένα μεγάλο διαγωνισμό. Το κεφάλαιο αυτό το πήραμε αφού είχαμε αναπτύξει ήδη το προϊόν. Στην αρχή είναι λογικό να μην έχεις ούτε όση τεχνογνωσία αλλά ούτε όσες επιχειρηματικές γνώσεις χρειάζεσαι. Με τον καιρό φυσικά βελτιωθήκαμε και ωριμάσαμε τόσο σαν άτομα όσο και σαν ομάδα. Επομένως αν έχεις όραμα, γνώσεις, πάθος και κυρίως υπομονή μπορείς να ξεκινήσεις και χωρίς καθόλου χρήματα“.
Εφαρμογές υπάρχουν, πώς γίνονται οι εφαρμογές;
“Έχεις μία καλή ιδέα. Την οπτικοποιείς λαμβάνοντας υπόψην το best user experience. Την υλοποιείς σε επίπεδο development και από εκεί και πέρα αρχίζεις να διορθώνεις τα θέματα που θα προκύπτουν συνεχώς. Από τα παραπάνω φαίνεται ότι ουσιαστικά κανένας δεν μπορεί να είναι πλήρως καταρτισμένος σε όλα. Άλλος θα αναλάβει το backend development, άλλος το mobile development, άλλος θα σχεδιάσει το UI του app, θα κατευθύνει το project και θα ασχοληθεί με την αγορά και το business plan“.
“Το mobile development έχει πολλά παρακλάδια. Ένας από τους σημαντικότερους κλαδους με τη μεγαλύτερη ζήτηση ακόμα και στη χώρα μας είναι αυτός των developers. To coding αλλά και η αλγοριθμική σκέψη αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εφόδια που μπορεί να έχει κάποιος νέος που βγαίνει στην αγορά εργασίας“.
Ένα application μπορεί να είναι βιώσιμο (;)
“Αυτή είναι πολύ δύσκολη ερώτηση καθώς η απάντηση δεν είναι μόνο μία. Σίγουρα χρειάζεται κάποιο κεφάλαιο όμως για εμένα δεν είναι το βασικότερο. Θεωρώ ότι η δύναμη ενός app είναι οι χρήστες που έχει. Επομένως, αν φτιάξεις κάτι καλό που αρέσει στον κόσμο, θα έρθουν και τα υπόλοιπα“.
Όλα καλά, αλλά ποιο είναι το Self’it;
“Το Self’it είναι ένα mobile location based application που συνδυάζει το exploring, το socializing και την φωτογραφία. Δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να ανακαλύπτει κάθε μέρος του κόσμου μέσα από φωτογραφίες ανθρώπων που βρίσκονται στο ίδιο μέρος την ίδια στιγμή. Μπορεί να ξεκινήσει chat σε πραγματικό χρόνο, να εξερευνήσει το μέρος μέσα από κάθε φωτογραφία που ανέβηκε εκεί καθώς και να ποστάρει τις δικές του εμπειρίες για τους μελλοντικούς επισκέπτες. Το Self’it δεν ξεκίνησε αρχικά με το concept που έχει σήμερα. Είχε καθαρά photo – sharing χαρακτήρα μέχρι τη στιγμή που συνειδητοποιήσαμε ότι το δυνατό μας σημείο ήταν το location και ήταν ουσιαστικά αυτό που ενδιέφερε τον χρήστη πραγματικά και που τελικά κάνει το Self’it μοναδικό σε σχέση με κάθε άλλο app που ασχολείται με τη φωτογραφία. Θέλουμε να είναι μία digital απεικόνιση της κάθε περιοχής. Να δημιουργεί ένα παγκόσμιο “χάρτη” που να περιλαμβάνει στιγμές και εμπειρίες καθημερινών ανθρώπων“.
“Αυτή τη στιγμή το Self’it έχει κάποιες δεκάδες χιλιάδες χρήστες με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι στην Ελλάδα και ένα μικρότερο σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Το σημαντικό είναι ότι τα reactions των χρηστών εντός της εφαρμογής έχουν περάσει τις 120.000 και συνεχίζουν να ανεβαίνουν καθημερινά. Αυτόν τον καιρό κλείσαμε κάποιες σημαντικές συμφωνίες οι οποίες ευελπιστούμε να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των χρηστών του Self’it μέσα στο χειμώνα“.
Υ.γ: Σε περίπτωση που ζήλεψες ή που κατάλαβες ότι η δημιουργία ενός app δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο και γνώση τότε να σε ενημερώσω ότι οι εγγραφές στο Athens Tech College είναι ανοιχτές. Και σε περιμένουν.
Υ.γ.2: Αν το κάνεις, όταν φτάσει η στιγμή του δικού σου application μην ξεχάσεις ποιος σου έδωσε την ιδέα όταν θα σου ζητήσουμε συνέντευξη.