ΛΙΣΤΕΣ

10 πράγματα από sci-fi ταινίες που δεν είναι πια επιστημονικής φαντασίας

Η μέρα που θα βλέπεις τον κολλητό σου σε ολόγραμμα έφτασε.

Την απόλυτη ευθύνη αυτού του άρθρου έχει το ‘Demolition Man’. Συγκεκριμένα τα τρία κοχύλια από το ‘Demolition Man’ (μην σε μπερδεύει ο τίτλος του κειμένου).

Εκείνα τα όστρακα που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι του μέλλοντος στην ταινία αντί για χαρτί υγείας και μόλις ο John Spartan έδειξε ότι δεν γνώριζε την χρησιμότητά τους δέχτηκε bullying.

Αυτά ντε:

Έχουν περάσει 25 χρόνια από την κυκλοφορία της συγκεκριμένης sci-fi περιπέτειας και (από όσο ξέρω) δεν έχουμε ακόμα αρχίσει να χρησιμοποιούμε τρία κοχύλια προκειμένου να καθαρίζουμε τον πωπό μας. Αντ’ αυτών, βέβαια, έχουμε εφεύρει αυτό

Δικαίως θα αναρωτιέσαι ”και γιατί να έχουμε αρχίσει να χρησιμοποιούμε τα τρία κοχύλια”. Και γιατί όχι; Αφού το ‘Demolition Man’ προέβλεψε μια σειρά από πράγματα που συνέβησαν στα επόμενα χρόνια από την κυκλοφορία του, όπως η βιντεοκλήση και οι εφαρμογές που λειτουργούν με φωνητικές εντολές.

Με αφορμή, λοιπόν, τα τρία κοχύλια που θα θέλαμε να είχαν αποτελέσει αφορμή (κακό) για αυτό το άρθρο, προσπαθήσαμε να θυμηθούμε όλα εκείνα τα αντικείμενα τα οποία sci-fi ταινίες του παρελθόντος προέβλεψαν πως θα δημιουργηθούν στο μέλλον (μας).

1. TA ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΧΩΡΙΣ ΟΔΗΓΟ-TOTAL RECALL (1990)

Τα Johnny Cabs ήταν ταξί χωρίς οδηγούς. Στη φωτογραφία ο Arnold Schwarzenegger στο μακρινό μέλλον ετοιμάζεται να κάνει μια κούρσα βγαλμένη από το πιο κοντινό μέλλον.

2. TO SKYPE-Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ (1968)

Θα μπορούσε άνετα να φτιαχτεί μια λίστα με όλα όσα προέβλεψε η ταινία του Stanley Kubrick. Για να έχει, όμως, ενδιαφέρον αυτό το κείμενο, από την ‘Οδύσσεια του Διαστήματος’ θα κρατήσουμε τη βιντεοκλήση, η οποία αποτελεί τον παππού του σημερινό Skype.

3. TA TOUCH SCREENS-MINORITY REPORT (2003)

Στην ταινία που πρωταγωνιστεί ο Tom Cruise οι συσκευές που λειτουργούσαν με οθόνη αφής ήταν το σύνηθες και όχι η διαφορά. Όπως συμβαίνει, δηλαδή σήμερα, 16 χρόνια, μετά την κυκλοφορία του Minority Report.

4. ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ-WOMAN IN THE MOON (1929)

Το πρώτο ταξίδι στο διάστημα ο άνθρωπος το έκανε το 1969. Παρ’ όλα αυτά, 40 χρόνια νωρίτερα η συγκεκριμένη βουβή ταινία είχε προβλέψει ένα τέτοιο ταξίδι, το οποίο θα γινόταν μάλιστα με πύραυλο.

5. ΤΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-SLEEPER (1973)

Ποιος το περίμενε πως μια κωμωδία θα έπεφτε μέσα σε μια τόσο σοβαρή πρόβλεψη; Στο Sleeper ένας η/υ δίνει συμβουλές κατά τη διάρκεια μιας εγχείρισης. Σήμερα, ρομπότ έχουν αναλάβει τη δουλειά νοσηλευτών και χειρουργών.

6. ΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ-BLADE RUNNER (1982)

Μπορεί να μην έχει γεμίσει ακόμα η Αθήνα με ψηφιακές πινακίδες, αλλά πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Τόκιο βρίσκονται ήδη σε καλό δρόμο. Θέμα χρόνου να εξαλειφθούν οι oldschool ταμπέλες.

7. ΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΣΤ-GATTACA (1997)

Όχι δεν έχουν αρχίσει ακόμα να μάς προσλαμβάνουν σε δουλειές με βάση το DNA μας, ούτε ξέρουμε από τη γέννηση μάς όλα όσα μπορούν να συμβούν στο σώμα μας στην πορεία του χρόνου. Παρ’ όλα αυτά, ήδη μπορούμε να κάνουμε μερικά dna τεστς σχετικά με πιθανές αρρώστιες οι οποίες ενδεχομένως μας βασανίσουν στο μέλλον.

8. ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΜΕ ΒΑΣΗ ΕΝΤΟΜΑ-SNOWPIERCER (2013)

Είμαστε σίγουροι πως δεν θες να θυμάσαι τι περιέχει το ‘σνακ’ που τρώει η κυρία στην ταινία. Αν σου πούμε πως ήδη εκεί έξω κυκλοφορούν μπάρες πρωτεΐνης, οι οποίες πρωτεΐνες προέρχονται από γρύλο, θα νιώσεις καλύτερα;

9. ΤΙΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ-HARRY POTTER (2001)

Μπορεί το ‘Harry Potter‘ να μην είναι sci-fi ταινία, ωστόσο μια σωστή πρόβλεψη την έκανε. Αυτή με τις κινούμενες φωτογραφίες, μέσω των οποίων ο Harry βλέπει τους γονείς του να του στέλνουν χαιρετίσματα. Ήδη το Lumia της Microsoft και το iPhone6 προσφέρουν τη δυνατότητα ζωντανών φωτογραφιών. Στην ουσία, πέρα από τη φωτογραφία απαθανατίζουν ένα δευτερόλεπτο πριν και ένα μετά, ούτως ώστε δημιουργείται ένα μικρό video.

10. ΤΑ ΟΛΟΓΡΑΜΜΑΤΑ-STAR WARS (1977)

Η τριλογία του Star Wars ξεκινά με την Princess Leia να λέει: ”Help me, Obi-Wan Kenobi, you’re my only hope” σε μορφή ολογράμματος. Σήμερα, η Microsoft έχει κάνει ήδη τα πρώτα βήματα να μεταφέρει το ολόγραμμά μας μέσα από κάμερες και αισθητήρες.