Ήξερες ότι το ‘Detroit: Become Human’ σε κάνει πιο έξυπνο;
Δεν το λέμε μόνο εμείς. Το λέει και η επιστήμη.
- 5 ΙΟΥΝ 2018
Είμαι έξαλλος. Πριν λίγες μέρες έπεσα πάνω σε μία έρευνα, η οποία έγινε με αφορμή το ‘Detroit: Become Human’, το νέο τίτλο αποκλειστικά για το PS4, η οποία χοντρικά αποδεικνύει πως τα video games ενισχύουν την οξυδέρκειά μας πολύ περισσότερο από όσο η τηλεόραση και το σινεμά. Δεν έχω νεύρα με το αποτέλεσμα της έρευνας, αφού για κάθε gamer που σέβεται τον εαυτό του αυτό είναι προφανές. Έχω νεύρα, γιατί αργήσαμε τόσο χρόνια να φτάσουμε σε αυτό το συμπέρασμα και επιστημονικά.
Μία από τις σημαντικότερες αιτίες τσακωμού με τους γονείς μου -από τα πέντε μου μέχρι σήμερα- αποτελεί το πότε θα κλείσω εκείνο το διαολεμένο το μαραφέτι (sic) για να κάνω κάτι πιο δημιουργικό. Όπου ‘μαραφέτι’ εννοούσαν οποιαδήποτε κονσόλα για videogames είχα -από εκείνες που έκαιγαν κάρβουνο μέχρι το PS4- και όπου ‘κάτι πιο δημιουργικό’ το από το να διαβάσω για το σχολείο και να παίξω μπάλα μέχρι να δούμε όλοι μαζί μια σειρά στην τηλεόραση ή να πάω σινεμά.
Κάθε φορά που προσπαθούσα έστω να ψελλίσω πως τα videogames που έπαιζα είναι μια δημιουργική απασχόληση στο σπίτι με την οποία περνάω πολύ καλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στερούμαι άλλων δραστηριοτήτων, δεχόμουν απειλές για τη ζωή του μαραφετιού, οπότε υποχωρούσα και τους παραχωρούσα την τηλεόραση. Μπορεί το ‘Detroit: Become Human‘ ν’ άργησε για την περίπτωσή μου περίπου 30 χρόνια κι εγώ να μην μένω πλέον με τους γονείς μου, ωστόσο έχω εκτυπώσει την προαναφερθείσα έρευνα και την έχω κολλήσει στο έπιπλο που έχω το PS4 σε περίπτωση που με επισκεφθεί ξαφνικά η μητέρα μου και αρχίσει τα ίδια.
(το τρέιλερ του παιχνιδιού)
Για να είμαι δίκαιος, ίσως τα videogames που έπαιζα στις αρχές των ’90s, αλλά και αρκετά από όσα ακολούθησαν να μην ενέπλεκαν τον gamer συναισθηματικά τόσο όσο κάποια από τα σημερινά και να μην απαιτούσαν να σπαταλάει τόση φαιά ουσία. Εν ολίγοις, δεν βάδιζαν όλα στα χνάρια του ‘Detroit: Become Human’.
Για όσους δεν γνωρίζουν το νέο τίτλο αποκλειστικά για το PS4, πρόκειται για δημιούργημα της Quantic Dream, η οποία μας έχει χαρίσει διαμαντάκια όπως τα ‘Fahrenheit’, ‘Heavy Rain’ και ‘Beyond: Two Souls’. Στο Detroit του 2038 άνθρωποι ζουν μαζί με androids σε μια πολύ λεπτή ισορροπία. Ο χρήστης χειρίζεται τρία διαφορετικά androids (την Kara, τον Connor και τον Markus) και παίρνει εκ μέρους τους αποφάσεις, οι οποίες επηρεάζουν δραματικά την εξέλιξη της αφήγησης με διακλαδώσεις. Θα έρθουν σε σύγκρουση τα androids με τους ανθρώπους ή θα καταφέρουν να ζήσουν μαζί τους αρμονικότερα από ό, τι στο παρελθόν; Οι αποφάσεις που θα οδηγήσουν στο όποιο αποτέλεσμα πρέπει να παρθούν γρήγορα και κάτω από καταστάσεις πίεσης για τον χρήστη μέσα από γραφικά που είναι ό,τι πιο κοντά έχω δει σε κανονική ταινία.
Κάπου εδώ προκύπτει άλλη μία σύνδεση του ‘Detroit: Become Human’ με την έρευνα που ανέφερα. Διαβάστε και εσείς αγαπημένοι μου γονείς! Ο συγκεκριμένος τίτλος είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό videogame, αφού στην ουσία πρόκειται για μια ταινία της οποίας την εξέλιξη ανά πάσα στιγμή ορίζεις εσύ. Επομένως, σου προσφέρει αισθητικά και νοητικά ό,τι σου προσφέρει μια ταινία συν τα θετικά που προσφέρει το συγκεκριμένο video game σύμφωνα με την έρευνα.
Πάμε, όμως, να δούμε πώς ακριβώς διεξήγαγε την έρευνα η Brainworks. Έδειξε σε 25 ανθρώπους μία σκηνή από το ‘Detroit: Become Human’ (το οποίο κυκλοφόρησε στις 25/5/2018 αποκλειστικά για το PS4), για την εξέλιξη της οποίας έπαιρναν αποφάσεις οι ίδιοι και μια αντίστοιχη από μία ταινία. Συγκεκριμένα, η σκηνή του ‘Detroit: Become Human’ περιλάμβανε ένα android-αστυνομικό, τον Connor, ο οποίος προσπαθεί μέσω διαπραγμάτευσης να σώσει ένα κορίτσι από τα χέρια ενός άλλου android που το κρατά όμηρο στην κορυφή ενός πανύψηλου κτιρίου στο Detroit. Όσον αφορά την κινηματογραφική σκηνή, ένας πράκτορας του FBI προσπαθούσε πάλι μέσω διαπραγμάτευσης να πάρει από τα χέρια ενός ψυχοπαθούς τους ομήρους που κρατούσε στην Pennsylvania.
Κατά τη διάρκεια του πειράματος, καταγράφονταν μέσω ειδικής τεχνολογίας η εγκεφαλική δραστηριότητα όσων συμμετείχαν σε αυτό. Οι καταγραφές έδειξαν αύξηση των High Alpha και Delta εγκεφαλικών κυμάτων των συμμετεχόντων την ώρα που έπαιζαν το παιχνίδι σε σχέση με όταν απλώς παρακολουθούσαν την αντίστοιχη σκηνή στην τηλεόραση. Γεγονός που συνδέεται άμεσα με το ότι στο παιχνίδι οι χρήστες έπρεπε να συγκεντρωθούν, να εκλογικεύσουν καταστάσεις και να πάρουν αποφάσεις.
”Τα ευρήματα του πειράματος δείχνουν πως η συναισθηματική εμπλοκή στο ‘Detroit: Become Human’ αλλάζει τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος και το πώς οι ενδορφίνες σε κάνουν να νιώθεις πιο κοντά σου τη δράση. Συνοψίζοντας, οι άνθρωποι θυμόμαστε και κατανοούμε περισσότερο καταστάσεις στις οποίες εμπλεκόμαστε. Για αυτό το απολαμβάνουμε πολύ περισσότερο όταν γινόμαστε οι σεναριογράφοι της ιστορίας που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας”, δήλωσε σχετικά ο Jo Hemmings, ψυχολόγος.
Οπότε, ήρθε η ώρα οι γονείς και οποιοσδήποτε άλλος εκεί έξω προσπαθεί να μας αποτρέψει από το να παίζουμε videogames και δη ‘Detroit: Become Human’ όχι μόνο να σωπάσουν, αλλά ν’ αρχίσουν να παίζουν και οι ίδιοι. Δεν το λέμε μόνο εμείς (βλ. gamers). Το λέει και η επιστήμη.
|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.