Το ‘Vatos Locos’ μάς έμαθε πώς το κάνουν οι Μεξικανοί στη φυλακή
Παρακολουθήσαμε ξανά το 'Blood In, Blood Out', 25 χρόνια από την κυκλοφορία του και συνειδητοποιήσαμε ότι αποτελεί την ταινία-Βίβλο των φυλακόβιων κλισέ.
- 12 ΙΟΥΝ 2018
Δεν συμπάθησα ποτέ το ‘Λόγω Τιμής‘. Ίσως φταίει το γεγονός πως για πρώτη φορά το είδα στα 28 μου. Παρ’ όλα αυτά, έχω να του αναγνωρίσω πως από άποψη μάρκετινγκ τα πήγε περίφημα.
Κάθε φορά που ο Ψηλός ήθελε να μιλήσει ντόμπρα σε κάποιον από το crew του, τον κοιτούσε βαθιά στα μάτια και του έλεγε με στόμφο ”λόγω τιμής”. Ούτε ”μπέσα”, ούτε ”πάμε παιδιά”, μόνο ”λόγω τιμής”. Χρησιμοποιούσε, δηλαδή, σε στιγμές έντασης της σειράς το ίδιο το όνομά της, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο το ‘brand’. Κάτι που δεν έκαναν σε καμία περίπτωση οι άνθρωποι του ‘Blood In, Blood Out’.
Γιατί αν ο σκηνοθέτης και ο σεναριογράφος του ‘Blood In, Blood Out’ είχαν βάλει τον Miklo, τον Cruz και τους άλλους chicanos κάθε φορά που ήθελαν να δηλώσουν πίστη στο crew τους, να λένε ”Blood In, Blood Out” και όχι ”Vatos Locos”, τότε όλοι θα γνωρίζαμε πως η ταινία που μας δίδαξε πώς το έκαναν οι Μεξικανοί στις φυλακές τα ’80s δεν λέγεται ‘Vatos Locos’, αλλά ‘Blood In, Blood Out’.
Ή έστω ας την ονόμαζαν απευθείας ‘Vatos Locos’ (έτσι θα την γράφω από εδώ και πέρα), που της πάει περισσότερο.
Πάμε παρακάτω.
Με αφορμή τα 25 χρόνια από την κυκλοφορία του, είδα ξανά το ‘Vatos Locos’ και συνειδητοποίησα δύο πράγματα:
1ον: Ανήκει στην ίδια λίστα ταινιών με το ‘Εξπρές του Μεσονυχτίου’, τις οποίες το MEGA προέβαλε πάντα βράδυ Κυριακής. Οι συγκεκριμένες ταινίες είχαν διάρκεια πάνω από δύο ώρες, με αποτέλεσμα να διακόπτονται πάντα από το δελτίο ειδήσεων των 00:00. Όσοι πηγαίναμε σχολείο στα ’90s, την επομένη έπρεπε να ξυπνήσουμε νωρίς, οπότε δεν είχαμε (ή έστω δεν είχα) καταφέρει να δούμε ποτέ το τέλος τους.
2ον: Αποτελεί μια αγνή καλτίλα, η οποία περιλαμβάνει ΟΛΑ (πλην ενός) τα κλισέ που μας έχει μάθει ο κινηματογράφος για τις φυλακές.
Το σενάριο: Δύο αδέλφια (Paco και Cruz) από το Μεξικό και ο ξάδερφος τους (Miklo) είναι μέλη της συμμορίας ‘Vatos Locos’, η οποία δρα στο ανατολικό L.A στις αρχές των ’70s. Μετά από μια αιματηρή συμπλοκή με τους ‘Tres Puntos’, κατά τη διάρκεια της οποίας συμβαίνει αυτό:
(χαράσσουν ‘VL’ -Vatos Locos- στο στήθος του εχθρού)
η ζωή τους αλλάζει για πάντα. Ο Cruz γίνεται ζωγράφος και μπλέκει με την ηρωίνη. Ο Paco γίνεται αστυνομικός και ο Miklo badass στις φυλακές του San Quentin.
Ας επιστρέψουμε, όμως, στα μεγαλύτερα κλισέ για τις φυλακές που περιλαμβάνει η ταινία:
> O Miklo (ένας εκ των πρωταγωνιστών) μπαίνει στις φυλακές σαν βρεγμένο κουτάβι και μέχρι το τέλος της ταινίας έχει γίνει κράμα Πάσσαρη με Παλαιοκώστα.
> Οι ισοβίτες μόλις βλέπουν τους ψάρακες τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος θα κάνει γιουσουφάκι του τον πιο όμορφο.
> Με το καλημέρα γίνεται μέντορας του πρωταγωνιστή ένας παλιός, ο οποίος αφού κερδίσει την εμπιστοσύνη του, πριν καν περάσουν πέντε λεπτά επιχειρεί να τον βιάσει.
> Τα παρεάκια στις φυλακές χωρίζονται σε λευκούς, μαύρους και λατίνους.
> Στη φυλακή δεν μετρούν οι ιδεολογίες του έξω κόσμου. Τα πάντα καθορίζονται από το χρήμα. Μεγάλο ποσοστό το οποίου βγαίνει από στοιχήματα μεταξύ των κρατούμενων για αγώνες του NBA.
> Αρχηγός των λευκών είναι ένας skinhead με μουστάκι.
> Στις φυλακές κυκλοφορούν τύποι με αμάνικα φανελάκια Μινέρβα. Μάλλον συνελήφθησαν γιατί τα φορούσα και έξω.
> Στις φυλακές κυκλοφορούν επίσης τύποι με μπαντάνα.
> Τύποι με γυαλιά ηλίου.
> Ο Ντάνι Τρέχο.
> Και τύποι με αυτό το ξύρισμα.
> Πάντα κάποιος φυλακισμένος ονομάζεται Popeye.
> Αν δεν έχεις γνωστό στο εστιατόριο των φυλακών δεν πρόκειται να φας τίποτα άλλο πέρα από τα λυσσακά σου.
> Ο μέσος φυλακισμένος έχει πιο πολλά τατουάζ από τον Σκαρμούτσο.
> Στις φυλακές γίνονται τα καλύτερα μαθήματα για το πού πρέπει να μαχαιρώσεις κάποιον προκειμένου να πεθάνει.
> Φυλακή χωρίς υπαίθριο γυμναστήριο, δεν λογίζεται ως φυλακή.
> Οι πεολειχίες ξεκινούν έτσι
συνεχίζονται έτσι
και πάντα καταλήγουν έτσι
Το μοναδικό, όμως, κλισέ από ταινίες φυλακών που δεν περιλαμβάνει το ‘Vatos Locos’ είναι το πέσιμο σαπουνιού στα ντουζ.
Vatos Locos forever!
|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ