5 αρχαιοελληνικοί μύθοι που επιβάλλεται να γίνουν ταινίες
Το 'Ο Δρόμος του Δία Προς τον Θρόνο' είναι το επόμενο μπλοκμπάστερ.
- 9 ΙΟΥΛ 2018
Μετά από τις προτάσεις μας σχετικά με τα 7 γεγονότα της ελληνικής ιστορίας που επιβάλλεται να γίνουν ταινίες, ήρθε η σειρά της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας να ξελασπώσει τα studios στο Hollywood.
Η Τροία, ο Ηρακλής η Ζήνα και ο Οδυσσέας έχουν αποτελέσει πολλές φορές πηγή έμπνευσης για ταινίες και σειρές, ωστόσο ήρθε η ώρα να ψάξουμε πιο βαθιά. Διαβάσαμε για Θεούς, ύβρεις και δαίμονες και σας παρουσιάζουμε τις προτάσεις μας σχετικά με 5 αρχαιοελληνκούς μύθους, οι οποίοι επιβάλλεται να γίνουν ταινίες.
1. Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ
Το τρέιλερ:”Ενώ ο Κρόνος κοιμόταν άκουσε μια φωνή να του λέει: ‘Ένα από τα παιδιά σου θα σού φάει το θρόνο’. Πετάχτηκε ιδρωμένος, έκλεισε το ξυπνητήρι αφού δεν υπήρχε περίπτωση να τον πάρει ξανά ο ύπνος και πήρε μια σημαντική απόφαση: ”Θα τα φάω εγώ πρώτος”. Κατάπιε την Εστία, τη Δήμητρα, την Ήρα, τον Πλούτωνα και τον Ποσειδώνα σαν τυρογαριδάκια και βγήκε να περπατήσει μπας και χωνέψει. Έλα, όμως, που η Ρέα (γυναίκα και αδερφή του) έκρυψε τον Δία (το τελευταίο τους παιδί) και αντ’ αυτού του έδωσε να καταπιεί μια φασκιωμένη πέτρα.
Οι μέρες περνούσαν, ο Κρόνος συνέχιζε να περπατά, αλλά δεν μπορούσε να ρευτεί με τίποτα. Εν τω μεταξύ, η Ρέα είχε κρύψει τον Δία στην Κρήτη, ο οποίος στα 18 αποφάσισε πως είχε έρθει η ώρα να κάνει μια επίσκεψη στον μπαμπά του. Μετά τις απαραίτητες συστάσεις, αφού είχαν να ειδωθούν τόσα χρόνια, τον ανάγκασε να ξεράσει την πέτρα και τα αδέρφια του ένα ένα με την αντίστροφη σειρά από αυτή που τα είχε φάει -ξεκάθαρο OCD- φώναξε και το υπόλοιπο κρου (βλ. Γίγαντες, Κύκλωπες, Εκατόγχειρες) και με πραξικόπημα πήρε από τον Κρόνο και τους άλλους Τιτάνες την εξουσία”.
2. Η ΜΑΥΡΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΥΣΑΣ
Το τρέιλερ:”Η Εκάτη, η μάγισσα του Κάτω Κόσμου αποφάσισε πως είχε έρθει η ώρα να δημιουργήσει έναν εξίσου σιχαμερό με τον εαυτό της, εκπρόσωπο στη Γη. Δεν ήξερε, όμως, τι μορφή να του δώσει. Αγελάδας; Πουλιού; Όμορφης γυναίκας; Σκύλου; Δέντρου; Πέτρας; Δεν έκατσε να σκάσει και αποφάσισε να δημιουργήσει την Εμπούσα, ένα φάντασμα το οποίο ήταν οιωνός δυστυχιών και τρόμαζε τους ταξιδιώτες. Είχε πύρινο πρόσωπο, ένα χάλκινο πόδι κι ένα πόδι γαϊδάρου κι όταν βαριόταν έπαιρνε οποιαδήποτε από τις προαναφερθείσες μορφές.
Λες και δεν ήταν ήδη αρκετά φρικιαστική, η Εκάτη έφτιαξε την Εμπούσα έτσι ώστε να τρέφεται με ανθρώπινες σάρκες. Είχε, όμως, μια αχίλλειο πτέρνα. Αν οι ταξιδιώτες που την συναντούσαν στο διάβα τους την άρχιζαν σε άγριο μπινελίκι, τότε εκείνη το έβαζε στα πόδια. Σαν να μην έφτανε αυτό το ελάττωμα, είχε αρχίσει να κυκλοφορεί η φήμη για την ασχήμια της στην πιάτσα με αποτέλεσμα οι μάνες ν’ απειλούν τα παιδιά τους πως αν δεν έτρωγαν το φαγητό τους, θα φώναζαν την Εμπούσα. Μετά από το ανελέητο bullying από τ’ άλλα φαντάσματα και τις θεότητες που ακολούθησε, η Εμπούσα πήγε στον Κάτω Κόσμο και βρήκε την μητέρα της για να την εκδικηθεί για την ασχήμια της”.
3. Ο ΦΙΝΕΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΠΥΙΕΣ
Το τρέιλερ:”Ένας μάντης προέβλεπε τα πάντα. Από το ποιος θα έπαινε τον κότινο στο Παγκράτιο στα Νέμεα, μέχρι το ημίχρονο-τελικό του Έλληνες-Πέρσες στον Μαραθώνα. Ως εκεί όλα καλά. Τα προβλήματα ξεκίνησαν από τη στιγμή που ο Φινέας άρχισε να μαντεύει σε τι θα μεταμορφωνόταν ο Δίας κάθε φορά που ήθελε να κάνει κουτσουκέλα στην Ήρα.
Ο Δίας δεν γούσταρε να βλέπει τη φάτσα του στα μεσημεριανάδικα της εποχής και αποφάσισε να εκδικηθεί τον μάντη. Του έριξε έναν κεραυνό και τον τύφλωσε. Και τι με αυτό; Ο Φινέας, αν και τυφλός, πιστός στον αγώνα της ενημέρωσης του κοινού, συνέχισε τις πετυχημένες μαντεψιές. Κάπου εκεί ο Δίας τσαντίστηκε για τα καλά και έστειλε στον Φινέα τις Άρπυιες. Πέντε πουλιά με κεφάλι γυναίκας. Κάθε φορά που ο Φινέας μαγείρευε, εκείνες έριχναν κουτσουλιές στο φαγητό του, τις οποίες μπορεί να μην έβλεπε, αλλά μύριζε κι έμενε νηστικός. Παρ’ όλα αυτά, δεν έπεφτε το ηθικό του, γιατί σύμφωνα με ένα χρησμό δυο Αργοναύτες θα κυνηγούσαν τις Άρπυιες και είτε θα τις σκότωναν είτε θα πέθαιναν εκείνοι. Ο χρησμός αποδείχθηκε ψιλομούφα, αφού οι Αργοναύτες έκαναν έντιμο συμβιβασμό με τις Άρπυιες με αποτέλεσμα οι πρώτοι να τους χαρίσουν τη ζωή και οι δεύτερες ν’ αφήσουν τον Φινέα και να πάνε για μόνιμες διακοπές στην Κρήτη. Απ’ ολότελα…”.
4. Η ΔΙΠΛΗ ΥΒΡΙΣ ΤΟΥ ΙΞΙΩΝΑ
Το τρέιλερ: ”Η ζωή στην αρχαία Λάρισα δεν είχε πλάκα, οπότε ο Ιξίωνας, βασιλιάς της Θεσσαλίας, αποφάσισε να την κάνει λίγο πιο ενδιαφέρουσα. Παντρεύτηκε τη Δία, κόρη του Δηιονέα, εγγονού του βασιλιά της Φωκίδας. Για το γάμο υποσχέθηκε ένα πολύτιμο δώρο στον πεθερό του, αλλά αθέτησε την υπόσχεση του και δεν του έδωσε τίποτα. Σιγά. Το πολύ πολύ να ήταν ο πρώτος τσίπης της μυθολογίας. Τα προβλήματα, όμως, ξεκινούν από τη στιγμή που ο Δηιονέας για αντίποινα έκλεψε μερικά από τα άλογα του Ιξίωνα. Ο δεύτερος δεν πήρε πολύ ψύχραιμα αυτή την κίνηση, κάλεσε τον πεθερό του στη Λάρισα για γεύμα (2-3.000 χρόνια πριν τον GRRM) και τον δολοφόνησε πετώντας τον στη φωτιά.
Με αυτόν τον τρόπο ο Ιξίωνας έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ελληνική μυθολογία που σκότωνε συγγενή του και έγινε ικέτης σε ναό του Δία προκειμένου να ξεφύγει από τους διώκτες του. Ο Δίας όχι μόνο τον λυπήθηκε, αλλά τον ανέβασε στον Όλυμπο. Παρ’ όλα αυτά, ο Ιξίωνας κάθε φορά που αντίκριζε τον θεσσαλικό κάμπο χασμουριόταν. Πριν στραμπουλίξει κανένα σαγόνι, αποφάσισε ν’ ανεβάσει λίγο την αδρεναλίνη στο αίμα του. Έτσι, άρχισε να φλερτάρει την πρώτη γυναίκα που βρήκε μπροστά του, η οποία δεν ήταν άλλη από την Ήρα. Ο Δίας το κατάλαβε (τσακάλι) και για να δοκιμάσει την πίστη του, έδωσε τη μορφή της Ήρας στη Νεφέλη για να τον ξεγελάσει και να ζευγαρώσει μαζί της. Ο Ιξίωνας ΠΡΟΦΑΝΩΣ και τσίμπησε. Ο Δίας διέταξε τον Ερμή να τον δέσει με φίδια σ’ έναν φλεγόμενο τροχό και να περιφέρεται αιώνια στον Τάρταρο. Από την ένωση Ιξίωνα-Νεφέλης προέκυψαν οι κένταυροι.
To be continued…”
5. ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ VS ΔΙΟΝΥΣΟΣ, ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ ΔΥΟ
Το τρέιλερ: ”Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε ένας βασιλιάς στη Θράκη ο οποίος λεγόταν Λυκούργος. Ο Λυκούργος ήταν από γεννησιμιού του λιγάκι ευέξαπτος. Τόσο ευέξαπτος που όταν νευρίαζε δεν υπολόγισε με ποιον τσακωνόταν. Όπως για παράδειγμα εκείνη τη φορά που στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ κρασιού πέρασε από τη Θράκη ο θεός Διόνυσος, τον έδιωξε και συνέλαβε τους συνοδούς του Βάκχες και Σάτυρους.
Ο Διόνυσος αν και νηφάλιος, δεν τον λυπήθηκε και τον τρέλανε στην κυριολεξία. Κάποια στιγμή μέσα στην τρέλα του πέρασε από κοντά του ο γιος του. Ο Λυκούργος, όμως, μέσα στη θολούρα του, στο πρόσωπο του γιου του είδε μια κληματόβεργα, πήρε ένα τσεκούρι και την έκοψε. Όταν ήρθε στα λογικά του, συνειδητοποίησε πως δεν είχε κόψει καμία κλιματόβεργα, αλλά είχε αποκεφαλίσει τον γιο και την υπόλοιπη οικογένειά του. Για να τιμωρήσει τον εαυτό του, έκοψε τα πόδια του με το ίδιο τσεκούρι και ο Διόνυσος για να τον αποτελειώσει τον έθαψε ζωντανό μέσα σ’ ένα βράχο”.
|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: