Οι 4 βασικές αρχές του μαλλιού του Tom Hardy
Μια τεχνική ανάλυση αφιερωμένη στο στυλ του άντρα που έχει λανσάρει τα πιο αρρενωπά κουρέματα της εποχής μας.
- 16 ΟΚΤ 2018
Την ώρα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές ένας κριτικός, δύο bloggers και 18 influencers ‘θάβουν’ το ‘Venom’, ενώ μερικές ακόμα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σπεύδουν στις κινηματογραφικές αίθουσες για να δουν την ταινία.
Λογικά, ο Τομ Χάρντι ούτε ανησυχεί ούτε ενθουσιάζεται από τα δύο αντιφατικά αυτά φαινόμενα. Σε έξι μήνες από τώρα θα θα πρωταγωνιστήσει σε κάτι που θα υποχρεώσει τους κριτικούς / bloggers / influencers να τον προτείνουν για ό,τι βραβείο υποκριτικής είναι διαθέσιμο εκείνη την περίοδο και που θα το δουν όσοι πήγαν στο mulitplex και δεν βρήκαν εισιτήρια για το ‘Avengers 4’. Γιατί αυτός μάλλον είναι ο Τομ Χάρντι: ένας κατά τεκμήριο προικισμένος ηθοποιός που δεν θα πει ‘όχι’ ούτε στα blockbusters ούτε σε κάτι πιο χαβαλετζίδικο, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι στο τέλος θα βγει αλώβητος.
Αυτό είναι κάτι που δεν συμβαίνει τυχαία – κανείς δεν χαρίζεται σε κανέναν στη βιομηχανία του θεάματος. Απλώς ο Χάρντι έχει αποδείξει ότι εκτός από ταλέντο διαθέτει κι ένα πολύ συγκεκριμένο star quality που του παρέχει ανοσία στα περισσότερα μικρόβια που σέρνονται στα στούντιο και τα γραφεία παραγωγής του Χόλιγουντ. Στο τέλος της μέρας και άσχετα με το πόσο καλή ήταν ή πόσο καλά πήγε η ταινία του, ο Τομ Χάρντι δεν χάνει. Πριν προλάβει να χαρακτηριστεί αποτυχημένος ή επιτυχημένος ή κουλτουριάρης ή εμπορικός, θα χαθεί στο ηλιοβασίλεμα και θα επιστρέψει κάποιο ξημέρωμα ως Τομ Χάρντι.
Είναι ξεκάθαρα ένα από τα Alpha males της γενιάς του και ό,τι πιο κοντινό σε Στιβ Μακουίν έχει γνωρίσει η δική μας γενιά. Βασικό στοιχείο του αρχετυπικού του χαρακτήρα είναι και το συνολικό του στυλ, που μονίμως ισορροπεί ανάμεσα στην κομψότητα και την καγκουριά, την αλητεία και το bespoke κοστούμι. Επιτομή αυτής ιδιότυπης αναρχικής φόρμουλας που θρέφει το φαινόμενο Τομ Χάρντι είναι το μαλλί του. Μια επιδερμική -έστω- μελέτη του, μπορεί να μας διδάξει πολλά για το πώς χτίζεται ένα αρρενωπό στυλιστικό προφίλ σήμερα.
Το τζελ δεν έχει πεθάνει ακόμα
(Photo by Richard Shotwell / Invision / AP)
Είναι σίγουρο ότι ζούμε στην εποχή των σοφιστικέ προϊόντων styling. Ευτυχώς για όλους μας, ακόμα και στα ράφια του σούπερ μάρκετ υπάρχει πλέον χώρος για ένα εύπλαστο κερί, έναν ήπιο πηλό ή μια slick πομάδα. Ο Τομ Χάρντι, με την εμφάνισή του στην επίσημη πρεμιέρα του Venom, μας έδειξε ότι ίσως πρέπει να συνεχίσουμε να ρίχνουμε κλεφτές ματιές και στο ράφι με τα τζελ. Συνδύασε το κοκκαλωμένο γυαλιστερό μαλλί (αυτό που στο σχολείο λέγαμε ‘καρφάκια’) με επίσημο κοστούμι και μας υπενθύμισε εμφατικά ότι όσο πιο επίσημη είναι η περίσταση τόσο πιο αναγκαίο είναι το στιβαρό κράτημα.
Για να το κάνεις σωστά, στέγνωσε τα μαλλιά σου με πιστολάκι μετά το λούσιμο, ανακάτεψέ τα καλά ώστε να πάει το τζελ παντού και μετά δώσε το σχήμα που θέλεις. Αν επιλέξεις να τα σηκώσεις τόσο όσο ο Χάρντι, ‘οχύρωσέ’ τα με λίγο σπρέι για κράτημα πριν βγεις απ’ το σπίτι.
Κανένα κούρεμα δεν είναι εντελώς ξεπερασμένο
(Photo by Joel Ryan / Invision / AP)
Την εποχή που βγήκε στις αίθουσες η ‘Δουνκέρκη’, το undercut κούρεμα είχε ήδη αρχίσει να υποχωρεί ως trend. Κάποτε (στις δεκαετίες του ’30 και του ’40) ήταν το στάνταρ αντρικό κούρεμα και κατά καιρούς επιστρέφει για λίγο στη μόδα, σε ήπιες ή πιο hardcore εκδοχές. Πριν από μερικά χρόνια έκανε μια κανονική δεύτερη καριέρα. Μπορεί να ευθύνονται γι’ αυτό οι Peaky Blinders ή απλώς να ήταν η ώρα του να επανεμφανιστεί. Τέλος πάντων, το έβλεπες παντού. Όταν το έκανε ο Χάρντι είχε ήδη ‘κουράσει’ – οι fashionistas, μάλιστα, το είχαν ήδη αποκηρύξει ως trend που έκανε τον κύκλο του και επέστρεψε στη λήθη.
Στο κεφάλι του Τομ Χάρντι, όμως, έδειξε πολύ φρέσκο και πολύ κομψό, παρότι άγγιξε τα σύνορα της μοϊκάνας. Ίσως γιατί το συνδύασε και πάλι με επίσημο ντύσιμο και με μια ήπια, περιποιημένη (και όχι μακριά) γενειάδα.
Για να πετύχεις ένα αντίστοιχο χτένισμα, κάνε λίγο πιστολάκι μετά το λούσιμο, σπρώχνοντας με τα δάχτυλα τα μαλλιά προς τα πίσω. Άπλωσε πάνω τους μια ελαφριά πομάδα και συνέχισε με το πιστολάκι. Στο τέλος, πέρνα τα προσεκτικά με μια πυκνή χτένα.
Υπάρχει (καλή) ζωή και μετά την αραίωση
(Photo by Arthur Mola / Invision / AP)
Το μαλλί του Τομ Χάρντι δεν είναι όσο πυκνό ήταν κάποτε. Προς τιμήν του, όχι απλώς το έχει αποδεχτεί, αλλά έχει βρει τον τρόπο να μετατρέψει αυτό που αγχώνει τους περισσότερους από εμάς σε στυλιστικό πλεονέκτημα. Τις μέρες του Mad Max: Fury Road λανσάρισε ένα περήφανο, στρατιωτικό buzz cut, το πλαισίωσε με μια επιμελώς απεριποίητη γενειάδα και το συνδύασε ακόμα και με tuxedo, στο κόκκινο χαλί.
Για να το κάνεις με τη δική του τσαχπινιά, ζήτα από τον κουρέα σου να πάρει λίγο πιο κοντά τα πλαϊνά (μια σκάλα διαφορά στη μηχανή) και -αν μπορεί– να σου χαράξει την ψευτοχωρίστρα, ξυρίζοντας εντελώς εκείνο το σημείο.
Η αντίθεση είναι η πίσω πόρτα που οδηγεί στην αρμονία
(Photo by Jordan Strauss / Invision / AP)
Ουκ ο λίγες φορές, ο Τομ Χάρντι εμφανίζεται με τέλεια περιποιημένο μαλλί και εντελώς απεριποίητη γενειάδα. Πριν από 2-3 χρόνια, μάλιστα, (την περίοδο των γυρισμάτων και της προώθησης του ‘The Revenant’) αυτή η αντίθεση ήταν το στάνταρ του. Γενικά, ποτέ δεν είναι ‘τέλειος’. Ακόμα και στην πιο επίσημη περίσταση (σε νύχτες βραβείων ή σε φαντασμαγορικά γκαλά), κάτι θα πετάει στο μαλλί του, κάτι φοβερά λάθος θα τρέχει με το μούσι του, κάτι θα λείπει ή θα περισσεύει από το κοστούμι του. Τίποτα απ’ αυτά δεν είναι τυχαίο, αλλά το κόλπο είναι να φαίνονται όλα αυτά τυχαία. Ο Χάρντι το πετυχαίνει πάντα. Η πιο μεγάλη του στυλιστική κατάκτηση είναι ότι έχει τελειοποιήσει την πραγματικά δύσκολη τέχνη του να μη δείχνεις ποτέ τέλειος.
(Κεντρική φωτογραφία: Photo by Joel Ryan / Invision / AP)