ΛΙΣΤΕΣ

10 γουέστερν που θα σε βάλουν στο κλίμα του ‘Red Dead Redemption 2’

Η άφιξη του σίκουελ του videogame που αγαπήσαμε παράφορα, έγινε η αφορμή για ένα 'μακροβούτι' στο κινηματογραφικό είδος το οποίο ευλαβικά τιμά.

Δεν χρειάζεται να είσαι από τους O.G. φανς του συγκεκριμένου gaming franchise (ήδη δηλαδή από τον ‘προπάππου’ Red Revolver του 2004 και τον κυνηγό καταζητουμένων Red Harlow) για να πάρεις μυρωδιά ότι η κυκλοφορία του Red Dead Redemption 2, οχτώ ολόκληρα χρόνια μετά το original, είναι από τις πιο σημαντικές αφίξεις της χρονιάς.

Το καταλαβαίνεις με ένα απλό γκουκλάρισμα ή σκρολάρισμα στα social media ότι κάτι πολύ καλό / χαϊπάτο συμβαίνει εδώ. Γιατί δεν νομίζω ότι υπάρχει άντρας εκεί έξω που να μην αγαπάει τα γουέστερν.

Ειδικά όταν αυτά, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, λαμβάνουν χώρα στο ‘λαχταριστά παρακμιακό’ αλά Σέρτζιο Λεόνε τέλος της χρυσής εποχής της Άγριας Δύσης, εκεί γύρω στο 1899 (12 χρόνια δηλαδή πριν το Red Dead Redemption), όταν οι άνθρωποι του νόμου κυνηγούν μανιασμένα τις τελευταίες συμμορίες παρανόμων, προκειμένου να επιφέρουν την τάξη και την ασφάλεια.

Μια εποχή που το ‘Red Dead Redemption 2‘, με πρωταγωνιστή τον Arthur Morgan, μέλος της συμμορίας του Dutch Van der Linde, μας επιτρέπει -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα- να βιώσουμε με τον πιο ‘απλωτό’ δυνατό τρόπο αφού τόσο ο καμβάς (οι περιοχές, δηλαδή, και το πόσο μπορείς να εξερευνήσεις), η δυνατότητα να αλληλεπιδράσεις με τους διάφορους χαρακτήρες (π.χ. να μιλήσεις σε ένα περαστικό αντί να τον πυροβολήσεις ή να μάθεις για μια νέα περιπέτεια, παίζοντας χαρτιά δίπλα από την φωτιά με ένα μέλος της συμμορίας σου) και τα ζώα (πάνω από 200 είδη, μεταξύ των οποίων 19 ράτσες αλόγων), είναι επικά μεγαλύτερος.

Μια εποχή στην οποία κατοικούν θρυλικοί χαρακτήρες από τα γούστερν που αγαπήσαμε όπως ο Clint Eastwood και ο Charles Bronson, δυο αρχετυπικές φιγούρες που σαφώς επηρέασαν (και φυσιογνωμικά) τους πρωταγωνιστές των δυο προηγούμενων παιχνιδιών του franchise.

Μια εποχή στην οποία χρειάζεται να είσαι πραγματικός άντρας για να μπορέσεις να επιβιώσεις. Όπως οι παρακάτω, τις πορείες των οποίων καλό είναι να παρακολουθήσεις πριν πατήσεις το πρώτο τιμημένο play στο Red Dead Redemption 2.

Ο Clint Eastwood στο ‘Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος’

Το συγκεκριμένο αριστούργημα του Sergio Leone αποτελεί, προφανώς, την επιτομή της επικής τριλογίας του (βλέπε Για Μια Χούφτα δολάρια, Μονομαχία στο Ελ Πάσο) και ένα από τα καλύτερα σπαγκέτι γουέστερν όλων των εποχών. Σε αυτόν χρωστάει το λουκ του ο John Marston του Red Dead Redemption (που εμφανίζεται και στο No2, το οποίο αποτελεί prequel). Και, ακόμη πιο σημαντικό, ένα μεγάλο κομμάτι της κινηματογραφικής αισθητικής του και της φιλοσοφίας του το RDR2 και το franchise γενικότερα. Γιατί καλός και Άγιος ο John Wayne και o John Ford, αλλά τα δικά τους κλασικά γουέστερν ήταν -στην πλειοψηφία τους- πολύ clean cut για τα γούστα μας.

Ο William Holden στο The Wild Bunch

Το ξέρω ότι το μυαλό σου πάει στο συγκλονιστικό φινάλε, ένα από τα καλύτερα στην ιστορία του κινηματογράφου. Δικαίως. Αλλά κακώς. Γιατί αυτό που αντλεί το RDR2 από το βίαιο έπος του ανυπέρβλητου Sam Peckinpah είναι οι σύνθετες σχέσεις μεταξύ των μελών της συμμορίας του Pike Bishop που αναζητούν την τελευταία μεγάλη μπάζα πριν αποσυρθούν. Μπορεί, βλέπεις, πρωταγωνιστής στο RDR2 να είναι ο Arthur Morgan, αλλά ένα μεγάλο μέρος του gameplay έχει σχέση με την αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών της συμμορίας. Όχι μόνο πάνω στην ώρα της δράσης, αλλά και στο πως στήνουν το στρατόπεδό τους, τι κάνουν στον ελεύθερο χρόνο τους ή τι μαθαίνουν κυνηγώντας στα δάση για τροφή. Όλα αυτά δηλαδή που συνθέτουν μια πρωτόγνωρα αληθοφανή εικόνα για το πως είναι να ζεις στην Άγρια Δύση.

O Brad Pitt στο The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford

Αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα γουέστερν του 21ου αιώνα, φουλ ελεγειακό, ατμοσφαιρικό και θλιμμένο, με τον Brad Pitt ως τον θρυλικό παράνομο Jesse James και τον Casey Affleck ως τον νεαρό που θέλει να ακολουθήσει και τα βηματά του. Και εδώ, όπως και στο Wild Bunch, ο λόγος για να το δεις πριν παίξεις το RDR2, πέρα από την ληστεία τρένου που αποτελεί κομβικό στοιχείο της πλοκής, είναι το πάρε δώσε μεταξύ των μελών της συμμορίας. Το γεγονός ότι βλέπεις τι σημαίνει να νιώθεις την καυτή ανάσα του νόμου στο πίσω μέρος του λαιμού σου. Καθώς επίσης και οι υπέροχες βίστες που αποτελούν ένα ακόμη trademark της Άγριας Δύσης και ένας από τους λόγους που συνεχίζει να ασκεί τέτοια γοητεία πάνω μας.

Ο Henry Fonda στο Once Upon a Time in the West

Όχι, δεν είναι υπερβολή να συμπεριβάλουμε άλλη μια ταινία του Sergio Leone εντός της συγκεκριμένης λίστας. Δεν νομίζω, πραγματικά, ότι υπάρχει πιο αρχετυπικός δολοφόνος (και αρχηγός δολοφόνων) σε γουέστερν ταινία συνολικά από τον γαλανομάτη Henry Fonda, σε ένα ρόλο που κανείς δεν περίμενε ότι θα είχε τα κότσια να παίξει. Ειδική μνεία σε ένα ακόμη χαρακτήρα χωρίς όνομα, τον Harmonica του Charles Bronson, που προσθέτει το δικό του λιθαράκι στον μύθο της Άγριας Δύσης. Μια ελεγεία περί εκδίκησης που δεν θα μπορούσε παρά να έχει επηρεάσει τους δημιουργούς του RDR2.

O Ethan Hawke στο In the Valley of Violence

Το πιο πρόσφατο entry στην λίστα (βλέπε 2016) δεν συγκρίνεται, προφανώς, με τα υπόλοιπα. Και ούτε θα μπορούσε να είναι αριστούργημα αφού τον κουτσό σερίφη, τον γιο του οποίου σκοτώνει ο περιπλανώμενος χαρακτήρας που υποδύεται ο Ethan Hawke, τον παίζει ο John Travolta. Ωστόσο έχει και με το παραπάνω λόγο να είναι εντός λίστας. Γιατί ο πρωταγωνιστής λατρεύει (πέρα από το σκύλο του) και το αλογό του. Και εκείνο του το ανταποδίδει με το να είναι πάντοτε εκεί που πρέπει και να κάνει αυτό που πρέπει. Μια σχέση ζωής. Την ίδια που καλούνται να έχουν οι παίκτες του RDR2 με το δικό τους άλογο καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, όσο πιο πολύ φροντίζεις το αλογό σου τόσο πιο πολύ σε βοηθάει εκείνο στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζεις. Είδες που στα έλεγα ότι το άλογο είναι ο καλύτερος φίλος του άντρα της Άγριας Δύσης.

Ο Paul Newman στο Butch Cassidy and the Sundance Kid

Είπαμε και το ξαναλέμε. Στο RDR2 έχουμε να κάνουμε με μια συμμορία που βρίσκεται πάντοτε ένα βήμα μπροστά από τις αρχές. Οπότε θα ήταν τουλάχιστον αδιανόητο να λείπει από την λίστα η πλέον κλασική buddy western movie όλων των εποχών, με τους ληστές τρένων Paul Newman και Robert Redford να διαμορφώνουν μια ‘σφαιράτη’ φιλία την οποία ούτε ο θάνατος δεν καταφέρνει να πτοήσει. Ναι, είναι σαφώς λιγότερη κυνική η προσέγγιση της στο όλο θέμα. Αλλά αυτό δεν την καθιστά λιγότερο συναρπαστική. Γιατί η παρανομία, χωρίς ένα φίλο στο πλευρό σου, είναι αβάσταχτη.

O Guy Pierce στο The Proposition

Τα καλύτερα γουέστερν (ή, τουλάχιστον, αρκετά από αυτά) είναι εκείνα που δεν φτιάχτηκαν στην Αμερική. Αυτό αποδεικνύει το μοναδικό Αυστραλέζικο entry στη λίστα, δια χειρός του Nick Cave (που έγραψε και το σενάριο και τη μουσική). Μια συναρπαστική Οδύσσεια στην αυστραλέζικη ενδοχώρα με τον αρχηγό της συμμορίας να καλείται να βρει και να σκοτώσει τον ψυχοπαθή αδελφό του προκειμένου να κερδίσει την ελευθερία του. Γιατί η Άγρια Δύση είναι θέμα συμπεριφορών και φιλοσοφίας, όχι ζήτημα GPS. Και σίγουρα δεν μπορεί να συνυπάρξει με οτιδήποτε θεωρείται πολιτισμένο.

O Klaus Kinski στο The Great Silence

Μπορεί να μην είναι ο πρωταγωνιστής στο -γυρισμένο στις Ιταλικές Άλπεις- κυνικό αριστούργημα του Sergio Corbucci (γνωστού για το Django), αλλά το πρόσωπο του Klaus, ως αδίστακτος αρχηγός μιας ομάδας κυνηγών επικυρηγμένων, είναι που στοιχειώνει τα όνειρα όσων το έχουν δει από το 1968 ως σήμερα. Ένα από τα πιο κυνικά γουέστερν που έχουν φτιαχτεί ποτέ με ένα φινάλε (και εδώ έρχεται η σύνδεση με το RDR2) που σε κάνει να θυμάσαι ότι, στην Άγρια Δύση, η καλοσύνη δεν ανταμείβεται και η δικαιοσύνηδεν θριαμβεύει ποτέ.

O Clint Eastwood στο Unforgiven

Μπορεί ο πρωταγωνιστής του RDR2 να είναι ακόμη στα ντουζένια του και όχι γερασμένος, όπως ο συνταξιούχος πιστολέρο του Clint Eastwood στην -βραβευμένη με 4 Όσκαρ- ταινία του, αλλά ο κόσμος που κατοικούν / εξερευνούν είναι ακριβώς ο ίδιος. Το τέλος δηλαδή της Άγριας Δύσης. Τότε που οι παράνομοι ή κρεμάνε τα πιστόλια τους ή γίνονται είδη προς εξαφάνιση. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το βίαιο παρελθόν τους δεν θα τους χτυπήσει, εκεί που δεν το περιμένουν, την πόρτα μια μέρα.

O Daniel Day-Lewis στο There Will Be Blood

Προφανώς και η βραβευμένη ταινία του Paul Thomas Anderson δεν αποτελεί γουέστερν, με την παραδοσιακή έννοια του όρου. Αν και πάλι έχουμε να κάνουμε μια μια βίαια εξερεύνηση του ιδεώδους της Άγριας Δύσης στις αρχές του αιώνα. Ο κεντρικός χαρακτήρας της, όμως, ο αδίστακτος πετρελαιοβαρώνος Daniel Plainview, μια χαρά έμπνευση αποτελεί για το πόσο κακοί είναι οι πραγματικά κακοί χαρακτήρες στο RDD2. Ή, τουλάχιστον, θα έπρεπε να αποτελέσει. Ναι, αν δεν το κατάλαβες, αυτή είναι η προτασή μας για το RDD3. Το να δούμε εδώ και τώρα τον Daniel εντός του. Εκείνον και το διαβόητο milkshake του.