ORIGINALS

9 άχαστοι τρόποι για να εκλεγείς δημοτικός σύμβουλος

Λίγο πριν την ημέρα των εκλογών, δίνουμε τα απαραίτητα tips στους υποψήφιους.

Το φαινόμενο των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων που ξεπετάγονται σαν μανιτάρια σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό της Ελλάδας, έκανε (προφανώς) την εμφάνισή του και σε αυτές τις εκλογές. Από τον Λάμπρο τον φούρναρη που έχει το φούρνο στη γωνία, μέχρι τον Γιώργο τον μαθηματικό που κάνει ιδιαίτερα στον γιο του γείτονα. Από τον πιο απλό, μέχρι τον πιο διάσημο, όλοι τους θέλουν να εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι και να αλλάξουν (;) τον Δήμο στον οποίο κατοικούν.

Εχμ, ναι. Όταν είσαι, όμως, υποψήφιος και έχεις τέτοιο ανταγωνισμό απέναντί σου, κάτι πρέπει να κάνεις για να πείσεις τον κόσμο να σου δώσει τον πολύτιμο σταυρό του. Κάπως πρέπει να σε μάθουν, αν δεν σε γνωρίζουν ήδη.

Η προεκλογική περίοδος, μπορεί να φτάνει προς το φινάλε της, αλλά υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος για όσους είναι διατεθειμένοι να τον αξιοποιήσουν σωστά. Έτσι, συγκεντρώσαμε μερικά tips που μας έμαθαν κάποιοι έξυπνοι υποψήφιοι όλες αυτές τις ημέρες, προσθέσαμε και μερικά δικά μας και ετοιμάσαμε τη λίστα την οποία πρέπει να μελετήσουν όλοι οι wannabe δημοτικοί σύμβουλοι του μέλλοντος.

Ποτέ δεν είναι αργά. Μπορείς, μπορείς κι εσύ να εκλεγείς.

Μίλα χωρίς να σε καταλαβαίνουν

Πρώτο και κυριότερο όταν κάνεις μια προεκλογική εκστρατεία για τη θέση του δημοτικού συμβούλου είναι να λες πολλά, χωρίς ουσιαστικά να λες τίποτα. Θέλει ταλέντο, το ξέρω, δεν είναι τόσο απλό, όσο ακούγεται. Πολλοί είναι αυτοί που το “έχασαν” στην προσπάθεια. Σοφότερο παράδειγμα μιας τέτοιας πρακτικής, η οποία θα πρέπει να διδάσκεται σε κάποια σχολή υποψήφιων δημοτικών συμβούλων είναι η γνωστή συνέντευξη που είχε δώσει ο άλλοτε παράγοντας του Εδεσσαϊκού, Θωμάς Μάτσιος. Αυτό μόνο, τίποτε άλλο.

Το λογοπαίγνιο μετράει

Η ατάκα με την οποία θα κατέβει ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές είναι το 50% της εκστρατείας του. Οι πολυπαιγμένες, κλισέ ατάκες ανήκουν πια στο παρελθόν. Χρειαζόμαστε κάτι εύστοχο, να το αντιλαμβάνονται όλοι, να λέει πολλά, αλλά παράλληλα να μη λέει και τίποτα και να έχει χιούμορ, ώστε να γίνει viral. Κάτι ήξεραν όλοι αυτοί οι καλτ υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που έγιναν φίρμες το τελευταίο διάστημα.

Ανέβασε video στο Instagram ακούγοντας κάποιο hit της εποχής

Τι λέγαμε πριν για τη νεολαία; Καλώς ή κακώς, για να τους κερδίσεις πρέπει πρώτα να “θυσιαστείς”. “Πουλάει” ο Sin Boy; Βγάλε ένα video στο γραφείο σου ακούγοντας από πίσω το γνωστό hit ‘MAMA’, ενώ παράλληλα κάνε πως δουλεύεις. Έτσι θα πάρεις ψήφους και από τους μεγαλύτερους (γιατί θα “δουλεύεις”), αλλά και από τους μικρότερους (γιατί θα ακούς τα τραγούδια που τους αρέσουν). Σωστός;

Ολοκλήρωσε (με επιτυχία) κάποιο challenge

Με τους 17χρονους να πηγαίνουν φέτος για πρώτη φορά στις κάλπες, οι υποψήφιοι επιβάλλεται να αλλάξουν πλάνο και να έρθουν όσο πιο κοντά γίνεται με τη νεολαία. Τι σημαίνει αυτό; Πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται όπως ένας 17χρονος και να κάνουν πράγματα τα οποία θα έκανε κι εκείνος. Τι καλύτερο από την ολοκλήρωση ενός challenge, όπως το να αναποδογυρίσουν ένα μπουκάλι; Όσο ανεβαίνει η δυσκολία του challenge που θα επιλέξει ο υποψήφιος, τόσο περισσότερους ψήφους μπορεί να πάρει κανείς. Μήπως να δοκιμάσουν και κάτι σαν το Kiki Challenge;

 

Βγάλε τη σωστή προεκλογική φωτογραφία

Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις δεν λένε; Αν λοιπόν η ατάκα είναι αυτή που μένει, όπως είπαμε και παραπάνω, η σωστή φωτογραφία ενός υποψηφίου μπορεί να του δώσει αυτόματα μια θέση στο τραπέζι του επόμενου δημάρχου. Όταν αγαπητέ υποψήφιε είσαι έτοιμος να βγάλεις τη φωτογραφία που θα σε συνοδεύσει στην καμπάνια σου, προσπάθησε να είσαι όσο πιο πολύ γίνεται ο εαυτός σου. Πόζαρε με κύρος, επιβλητικό βλέμμα, το οποίο να δηλώνει έτοιμο να εκπληρώσει κάθε επιθυμία των ψηφοφόρων σου και διάλεξε σοφά το background από πίσω σου. Όχι άλλες φωτογραφίες σε studio και γραφεία. Ο λαός θέλει πρωτοτυπία σε κάρτες, flyers και αφίσες, αλλιώς το πρόσωπό σου θα χρησιμοποιηθεί ως σουβέρ για τα ποτήρια στο σπίτι.

Πήγαινε σε μερικά events του δήμου σου

Το καλό pr ενός υποψήφιου δημοτικού συμβούλου επιτάσσει την εμφάνισή του σε μερικές δράσεις του Δήμου του, προκειμένου να τον γνωρίσουν από κοντά οι ψηφοφόροι. Πάρε αγκαλιά καμιά διακοσαριά κάρτες και flyers, πέρνα μια βόλτα από κάποιο event της περιοχής σου και άρχισε να τα μοιράζεις. Αν έχεις ακολουθήσει σωστά τις συμβουλές για τη φωτογραφία και την ατάκα, θα τους κερδίσεις όλους. Δε χρειάζεται να κάνεις κάτι παραπάνω.

Κάνε μια στιλιστική παρέμβαση

Αν θες να σε θυμούνται, προσπάθησε να ξεχωρίσεις. Μην είσαι άλλος ένας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, αλλά να είσαι αυτός που δεν βάζει ποτέ γραβάτα, αυτός που φοράει συνέχεια καπέλο, αυτός που έχει χρυσό χέρι. Το τελευταίο βέβαια το πρόλαβε ο Τζέιμι Λάνιστερ, αλλά καταλαβαίνεις τι εννοώ.

Ο κατάλληλος τίτλος εργασίας

Για να σε ψηφίσουν πρέπει να τους πείσεις ότι έχεις πετύχει κάτι πραγματικά σπουδαίο μέχρι σήμερα. Μην αγχώνεσαι, δεν χρειάζεται όντως να έχεις σώσει τον πλανήτη από κάποια πυρηνική καταστροφή, αρκεί να το κάνεις να φαίνεται έτσι. Αν είσαι για παράδειγμα ο φούρναρης της γειτονιάς που γράψαμε και παραπάνω, αρκεί να προσθέσεις στην κάρτα σου ένα τίτλο που να πηγαίνει κάπως έτσι “Υπερασπιστής τοπικής επιχείρησης και δημιουργός σπουδαίου αγαθού”. Θα τους τρελάνεις.

Δείξε ότι νοιάζεσαι

Τέλος, αυτό που θέλει να δει ο απλός κόσμος από έναν υποψήφιο είναι μια προσπάθεια να αλλάξει την κατάσταση του δήμου του προς το καλύτερο. Ακόμη και αν όλοι πάνω κάτω γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει, αυτή την περίοδο είναι το μοναδικό πράγματα που θέλουν να δουν και να ακούσουν. Μπορεί να μην νοιάζεσαι καθόλου για το περιβάλλον που καταστρέφεται, το νερό που λιγοστεύει, τους πάγους που λιώνουν και τα παιδάκια που πεινάνε στην Αφρική (και να μην έχουν και σημασία για ένα Δήμο), όμως ένα προεκλογικό σποτάκι που θα περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω, είναι άσος στο μανίκι για ψήφους.