REVIEWS

Το Hot Zone θα σε κάνει να αρρωστήσεις κανονικά

Η -υπερβολικά ρεαλιστική- σειρά του National Geographic με θέμα μια επιδημία Έμπολα στις ΗΠΑ θα σε κάνει να χάσεις τον όποιο ύπνο σου έχει απομείνει.

Δεν ξέρω τι τα έχει πιάσει φέτος τα κανάλια, αλλά ακόμη και αν δεν είσαι αρρωστοφοβικός όπως εγώ (που πλένω 30 φορές τα χέρια μου καθημερινά και πάντοτε έχω άγχος μην πλησιάσει κουνούπι την κόρη μου), θα γίνεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι, μετά το Chernobyl για το οποίο ήδη τα είπαμε και τα συμφωνήσαμε, να κάτσεις να δεις το Hot Zone.

Γιατί εδώ ‘οχτρός’ δεν είναι η ραδιενέργεια και η σοβιετική γραφειοκρατία, αλλά κάτι πιο επικίνδυνο. Ένα ‘παλικαράκι’ ονόματι Έμπολα, που το κολλάς για πλάκα και το οποίο σκοτώνει σε χρόνο dt 9 στα 10 θύματά του. Αφού πρώτα, βεβαίως βεβαίως, μετατρέψει κάθε οπή τους σε συντριβάνι που στάζει αίμα.

Προσοχή. Μην πιστέψεις προς στιγμή ότι το Hot Zone είναι κάτι ‘αρρωστοφοβικό, Χολιγουντιανό και λάιτ’, τύπου Outbreak. Παρότι και εδώ, το σύνθημα εκκίνησης της κούρσας να προλάβουμε την καταστροφή έρχεται όταν ένα μάτσο πίθηκοι, εντός ενός ερευνητικού κέντρου στην Βιρτζίνια, αρχίζουν να πεθαίνουν.

Εδώ τα πράγματα είναι ταυτόχρονα συναρπαστικά και σούπερ ρεαλιστικά, αφού όχι μόνο η σειρά βασίζεται σε αληθινά γεγονότα αλλά έχει και την σφραγίδα ποιότητας του National Geographic που δεν δέχθηκε να κάνει καμία απολύτως παραχώρηση στο τι θα συνέβαινε στην πραγματικότητα.

Όπου τα αληθινά γεγονότα δεν είναι άλλα από μια επιδημία Έμπολα που ξέσπασε από το πουθενά, πίσω στο 1989 (εξού και η μίνι σειρά έχει μπόνους την ρετρό ατμόσφαιρα), στην Ουάσινγκτον. Μια επιδημία που, σύμφωνα με τους ειδικούς , θα μπορούσε να είχε εξολοθρεύσει την ανθρωπότητα από προσώπου γης.

Ευτυχώς δηλαδή που η ανθρωπότητα (στη σειρά, όχι στην πραγματικότητα) είχε με το μέρος της την ταλαντούχα Julianna Margulies (με ‘γαλόνια’ τρία κερδισμένα Έμμυ) ως την ταγματάρχη και γιατρό που είναι σίγουρη από την αρχή ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει. Παρά την επιμονή για το αντίθετο του Topher Grace από το ‘That 70s show’ που δυστυχώς είναι υπερβολικά λίγος για τον ρόλο που καλείται να παίξει.

Ενώ στο πλευρό της βρίσκεται και ο Ser Davos από το Game of Thrones (κανονικό όνομα Liam Cunningham) στο ρόλο του μπαρουτοκαπνισμένου μέντορά της, ο οποίος είναι και ο μόνος που έχει αντιμετωπίσει τον ιό στο ‘Hello Africa, tell me how you’re doin’ φυσικό του περιβάλλον.

Ένα project, δια χειρός των δημιουργών του Smallville, που χρειάστηκε 25 χρόνια για να προσγειωθεί στην οθόνη μας, αφού την εποχή που πήρε το studio τα δικαιώματα πρόλαβε να κόψει το νήμα το Outbreak που έτρεχε ταυτόχρονα.

Κάποιοι κατακρίνουν το Hot Zone για την εμμονή του όσον αφορά το να δείχνει όσο πιο αναλυτικά μπορεί τις σωστές διαδικασίες που τηρούνται σε τέτοιες περιπτώσεις. Προσωπικά, παρότι έχω δει όποια ταινία με αρρώστιες έχει κυκλοφορήσει, αυτή είναι η πρώτη φορά που καταλαβαίνω τι σημαίνει ιός Level 4. Άσε που, όταν βλέπεις τον τρόμο στα πρόσωπα των ειδικών, όταν συμβαίνει η κουτσουκέλα, συνειδητοποιείς ότι θα έπρεπε να είσαι 10 φορές πιο τρομαγμένος εσύ. Μονίμως εννοώ.

Ειδικά αν λάβεις υπόψιν σου το πιο σημαντικό από τα μηνύματα της σειράς, το οικολογικό. Αυτό δηλαδή που εξηγεί ότι όλες αυτές οι αρρώστιες, που παλιά τυραννούσαν μόνο τα ζώα, πλέον απειλούν τον άνθρωπο επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν πια ζώα.

Για να μην στο χοντρύνω και σε βάλω να σκεφτείς κατά πόσο έχει δίκαιο ο συγγραφέας του βιβλίου που επιμένει ότι ο πλανήτης γη μας αντιμετωπίζει πλέον ως παράσιτο που πρέπει να εξολοθρεύσει, με τον Έμπολα και κάθε Έμπολα, να είναι απλά ο δικός του τρόπος να μας κάνει poke.

Τι σου μένει, όμως, στο τέλος; Ποια είναι η επίγευση του Hot Zone; Ότι πλέον δεν είναι θέμα του αν θα σκάσει μύτη η πανδημία, αλλά το πότε.