ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Όταν ο 30χρονος Κώστας Καραμανλής έβγαζε το πρώτο και τελευταίο του βιβλίο

Ξεχασμένο δημοσίευμα από το 1986, τότε που έσπαγε τη σιωπή του πιο συχνά.

Με αφορμή το σπάσιμο της σιωπής του Κώστα Καραμανλή μετά από χρόνια αυστηρής αφωνίας, θυμηθήκαμε ένα δημοσίευμα που είχαμε βρει παλιότερα στην Απογευματινή.

Ήταν Ιούλιος του 1986 όταν ο 30χρονος τότε Καραμανλής παρουσίασε το βιβλίο του ‘Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι Εξωτερικές Σχέσεις της Ελλάδος 1928 – 1932’, το οποίο και είχε καταθέσει ως διδακτορική διατριβή τέσσερα χρόνια νωρίτερα στο “Φλέτσερ Σκουλ οφ Λόου εντ Ντιπλόμασυ’“του “Πανεπιστημίου Τούφις”.

Πρόκειται για το τμήμα νομικής και διπλωματίας ‘Fletcher School of Law and Diplomacy’ του Πανεπιστημίου Tufts, αλλά με ποιο δικαίωμα να χαλάσουμε την υπέροχη ρετρό “μετάφρασή” του, την οποία έκανε ο καλός δημοσιογράφος της εφημερίδας;

 

Καταρχάς, πριν μπούμε στο κείμενο, ας δούμε τις ιστορικές φωτογραφίες που στολίζουν την εφημερίδα. Οι λεζάντες είναι ήδη εκεί, δεν μας χρειάζονται.

 

 

 

Ωστόσο, απ’ τις φωτογραφίες λείπουν πρόσωπα που αργότερα θα ανέβαιναν πολλά λέβελ πολιτικής σπουδαιότητας. Ο Αντώνης Σαμαράς, ο νεολαίος τότε Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Γιώργος Βουλγαράκης. Πρόεδρος τότε της ΟΝΝΕΔ ο δεύτερος, αντιπρόεδρος ο τρίτος, ενώ ο ίδιος ο Καραμανλής μέχρι το 1989 θα παρέμενε κι αυτός στην ΟΝΝΕΔ, ως “υπεύθυνος για τα οργανωτικά και ιδεολογικά θέματα”.

 

Τρία τα αγαπημένα σημεία του κειμένου: το ότι τον αποκαλούν συνέχεια “τζούνιορ”, το ότι ως επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται ο Αβέρωφ και όχι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, λογικό αλλά εκείνον μάθαμε όλοι μεγαλώνοντας ως ‘επίτιμο’, ως “επίσημο επίτιμο της καρδιάς μας” και ότι συναντάμε το Deree College, ως ‘Ντερή Κόλλετζ΄.

Πέρα απ’ την πλάκα πάντως, αυτή η ‘είδηση’ είναι και ένα case study για το πώς προετοιμάζει διαχρονικά ο κομματικός μηχανισμός τα δικά του παιδιά, αυτά που βγάζει μέσα απ’ τα σπλάχνα του, για να στελεχώσουν το αύριο της κάθε παράταξης, πώς τους δίνει το βάπτισμα του πυρός, αφ’ ενός για να γίνουν γνωστοί στο ευρύ κοινό (σκεφτείτε ότι ήταν 3 Ιουλίου και στην παρουσίαση του βιβλίου ενός ‘απλού στελέχους’ της ΟΝΝΕΔ πέρασαν όλα τα πρωτοκλασατα στελέχη της ΝΔ για να το ‘στηρίξουν’) και αφ’ ετέρου για να αποδεικνύουν αύριο μεθαύριο ότι έχουν τα τυπικά και με το παραπάνω προσόντα για να σταδιοδρομήσουν στην πολιτική (υψηλού επιπέδου σπουδές, αποφοίτηση από αναγνωρισμένα πανεπιστήμια και δημοσιεύσεις βιβλίων).

Στην περίπτωση του Καραμανλή, όλα αυτά έπιασαν και με το παραπάνω.

 

Πηγή: Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βουλής