Οι εκλογές που έγιναν μόνο στη Β’ Αθηνών και μας σύστησαν τον Λεβέντη
Οι αναπληρωματικές εκλογές του 1992 είναι μια πραγματικά περίεργη ιστορία.
- 7 ΙΟΥΛ 2019
H 16η Ιανουαρίου είναι η ημέρα που εκδίδεται η οριστική απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για το σκάνδαλο Κοσκωτά, μετά από μια δίκη που σόκαρε για μήνες την ελληνική κοινωνία. Η ετυμηγορία ήταν πως ο Ανδρέας Παπανδρέου αθωώθηκε, ενώ ο Δημήτρης Τσοβόλας κρίθηκε ένοχος για απιστία περί την υπηρεσία και για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν η εξαγοράσιμη φυλάκιση 2 ½ ετών και η τριετής στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, κάτι που θα σήμαινε ότι θα έχανε και τη βουλευτική του έδρα στη Β’ Αθηνών.
Στις 20 Ιανουαρίου, λοιπόν, ο Δημήτρης Τσοβόλας εκπίπτει από το βουλευτικό του αξίωμα. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κινήσει τις διαδικασίες απονομής χάριτος προς τον πρώην Υπουργό Οικονομικών του. Η Νέα Δημοκρατία όμως δεν αποδέχτηκε το αίτημα αυτό με ψήφους 149 κατά και 135 υπέρ.
Κατά τον νόμο, η έδρα πρέπει να πάει στον πρώτο επιλαχόντα του ίδιου κόμματος από την ίδια εκλογική περιφέρεια. Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, μετά και από οδηγία που δόθηκε από τα κεντρικά του κόμματος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Αρείου Πάγου αποφάσισαν συλλογικά να μη δεχτούν να πάρουν τη θέση του Δημήτρη Τσοβόλα στη Βουλή. Έτσι, πάλι κατά τον νόμο, προκηρύσσονται Αναπληρωματικές Εκλογές μόνο για τη Β’ Αθηνών και μόνο γι’αυτή τη μια έδρα. Η ημερομηνία της εκλογής αυτής ορίζεται η 6η Απριλίου του ίδιου έτους.
Στο μεταξύ, βέβαια, η Νέα Δημοκρατία, που στήριζε την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία μόλις σε 151 έδρες, αρνήθηκε να κατεβάσει υποψηφίους στις εκλογές αυτές, προκειμένου να μη θεωρηθεί ότι εκμεταλλεύτηκε τη δικαστική απόφαση προκειμένου να κερδίσει ακόμα μια έδρα. Στην πραγματικότητα βέβαια οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τα απόνερα της δίκης του Κοσκωτά είχα δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο ρεύμα της κοινής γνώμης υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Με την απόφασή της αυτή, λοιπόν, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας απέφυγε τον κίνδυνο για μια εκκωφαντική ήττα σε μια περιφέρεια που ούτως ή άλλως δεν ήταν παραδοσιακά στα δικά της στρατόπεδα. Ταυτόχρονα απέχουν από τις εκλογές αυτές ο Συνασπισμός και το ΚΚΕ.
Τελικά, οι Αναπληρωματικές Εκλογές γίνονται και η έδρα καταλήγει στον Γιώργο-Αλέξανδρο Μαγκάκη, γνωστό νομικό και πανεπιστημιακό που κατέβαινε με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ουσιαστικά άνευ αντιπάλου πέτυχε μια πολύ σημαντική αύξηση στα ποσοστά του σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές διατηρώντας και την έδρα του στην περιφέρεια (397.721 ψήφους, έναντι 293.070).
Αυτό που μένει ως ιδιαίτερα σημαντικό παρεπόμενο των εκλογών αυτών είναι η τρομερή επίδοση του Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος τότε ήταν που έγινε ευρύτερα γνωστός παίρνοντας 114.000 ψήφους “Ένωση Κεντρώων και Οικολόγων” τους οποίους δεν μπόρεσε ποτέ να κρατήσει, καθώς στις εκλογές που έγιναν έναν χρόνο μετά πήρε πανελλαδικά 15.000 ψήφους. Κατάφερε όμως να αποκτήσει αυτό το cult στάτους που 23 χρόνια μετά τον έβαλε τελικά στη Βουλή.
(Κεντρική Φωτογραφία: Eurokinissi)