ΦΑΓΗΤΟ

Κάνε τα fish & chips με κουρκούτι μπύρας και αρακά το ‘σουβλάκι’ του καλοκαιριού

Το αγγλικό street food που έρχεται για να 'κατακτήσει' το καλοκαίρι σου.

Ό,τι είναι για εμάς το σουβλάκι, για τους Άγγλους είναι τα fish & chips. Θα πεις “μα καλά, τι ιδιαίτερο έχει το ψάρι με τις πατάτες;”, όμως η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ ξεχωριστό και ακαταμάχητο έδεσμα. Αν επισκεφθείς την Αγγλία, δεν θα μπορέσεις να αντισταθείς στο “εθνικό street food” του Νησιού που θα αφήσει ιδιαίτερα ικανοποιημένο τον ουρανίσκο σου.

Απ’ έξω καλοτηγανισμένα και τραγανά, βουτηγμένα σε κουρκούτι. Από μέσα, το φιλέτο του ψαριού μένει τρυφερό και ζουμερό. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες εκδοχές του τηγανητού μπακαλιάρου που συνοδεύεται με πατάτες τηγανητές. Και μπύρα. Μια παγωμένη μπύρα, ιδανικά ένα ποτήρι ΑΛΦΑ Weiss που ταιριάζει τέλεια με αυτές τις γεύσεις.

Επειδή όμως η Αγγλία πέφτει λίγο μακριά και επειδή εμείς θέλουμε να τρώμε fish & chips και στην Ελλάδα ή ακόμα καλύτερα στο σπίτι μας, σου δίνουμε τη συνταγή για τα πιο νόστιμα fish & chips που έχεις φάει με ένα μικρό twist στη γαρνιτούρα.

Ο σεφ Αλμπέρτο Σιμιλλίδης μπήκε στην κουζίνα και έκανε τα “μαγικά” του. Δείτε.

Fish & chips με κουρκούτι μπύρας και σως αρακά

 

Μερίδες 4

Υλικά:

  • 2 φιλέτα μπακαλιάρο παστό ή κατεψυγμένο
  • Φρέσκες πατάτες για τηγάνισμα
  • Έξτρα αλεύρι για το πανάρισμα
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Κουρκούτι:

  • 300γρ αλεύρι
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1 κρόκο αυγού
  • 350γρ νερό
  • 120γρ μπύρα Άλφα Weiss
  • ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ½ κ.γ. baking powder
  • 1 κ.σ. ξύδι λευκό
  • 20γρ βούτυρο λιωμένο

Για τη σως αρακά:

  • 100γρ αρακά φρέσκο ή κτψ
  • 100γρ μαγιονέζα
  • 1κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

Διαδικασία:

Ξεπαγώνουμε ή ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο, αφαιρούμε τα κόκαλα & το δέρμα.

Ετοιμάζουμε το κουρκούτι  βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα μπόλ, ομογενοποιούμε και αποθηκεύουμε για 1 ολόκληρο βράδυ.

Την επόμενη μέρα περνάμε το ψάρι αρχικά από αλεύρι & στη συνέχεια στο κουρκούτι & τελειώνουμε ξανά με αλεύρι. Σε μέτρια προθερμασμένο λάδι τηγανίζουμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου (περίπου 3’ από κάθε πλευρά)

 

Για τη σως προσθέτουμε όλα τα υλικά στο κάδο του μούλτι μέχρι όλα τα υλικά να ομογενοποιηθούν.

 

Σερβίρουμε & απολαμβάνουμε με ένα ποτήρι παγωμένη ΆΛΦΑ Weiss.

Ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι. Καλή όρεξη και στην υγειά σας!