Πώς η τετραήμερη εργασία μπορεί να αυξήσει θεαματικά την παραγωγικότητα
Η Microsoft Ιαπωνίας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του πειράματός της και τα νέα είναι κάτι παραπάνω από ευχάριστα.
- 4 ΝΟΕ 2019
Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες αναζητούν συνεχώς τρόπους να αυξήσουν την παραγωγικότητα των υπαλλήλων τους, φροντίζοντας ταυτόχρονα να τους κρατάνε διαρκώς ικανοποιημένους και παρέχοντάς τους κίνητρα.
Σε αυτή τη λογική, η Microsoft Ιαπωνίας εφήρμοσε το πρότζεκτ ‘Work-Life Choice Challenge Summer 2019’, κατά τη διάρκεια του οποίου 2300 υπάλληλοί της εργάζονταν για 4 ημέρες την εβδομάδα, δίχως η ημέρα που χάνεται να αφαιρείται από το μισθό ή την άδειά τους και δίχως φυσικά να αναγκάζονται να εργαστούν υπερωρίες τις υπόλοιπες ημέρες. Τα αποτελέσματα αυτού του ‘πειράματος’ ήταν αν μη τι άλλο ενθαρρυντικά και ενδιαφέροντα.
Πέρα από την προφανή ικανοποίηση των εργαζομένων λοιπόν, το εντυπωσιακό εύρημα που ανακοίνωσε η εταιρεία είναι πως κατά τη διάρκεια των 5 εβδομάδων που εφαρμόστηκε η τετραήμερη εργασία, η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 40%! Όπως εξηγούν οι άνθρωποι της εταιρείας, η σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας οφείλεται και στο γεγονός πως οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να βρουν πιο γρήγορους και αποδοτικούς τρόπους να ολοκληρώσουν τα πρότζεκτ τους, ενώ και αρκετές συναντήσεις κράτησαν λιγότερη ώρα και ήταν σαφώς πιο ωφέλιμες. Επίσης, είναι πρόδηλο πως χαρούμενοι και κεφάτοι εργαζόμενοι δουλεύουν με σαφώς μεγαλύτερη όρεξη.
Τα οφέλη για την εταιρεία δεν περιορίζονται όμως στην παραγωγικότητα, αφού η χρήση του ηλεκτρικού κατά το παραπάνω διάστημα έπεσε κατά 23,1%, οι εκτυπώσεις σελίδων κατά 58,7% ενώ το 92,1% των εργαζομένων δήλωσε ικανοποιημένο από τη δοκιμή. Θυμίζουμε πως κάτι αντίστοιχο εφαρμόζει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και το Skroutz.gr, με ιδιαίτερη επιτυχία.
Το μόνο σίγουρο είναι πως το μοντέλο πενθήμερης οκτάωρης εργασίας πρέπει σιγά-σιγά να γίνει πιο ευέλικτο, χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά λιγότερες παροχές προς τους εργαζομένους.