AP Photo Ahn Young-joon
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δίκτυο 5G: Tι είναι και γιατί έχει χωρίσει τον πλανήτη στα δύο

Πέρα από πηγή γέννησης απίστευτου όγκου συνωμοσίας, το 5G έχε πυροδοτήσει έναν άνευ προηγουμένου διεθνή ανταγωνισμό.

Το λεγόμενο 5G για το οποίο τόσο πολύ έχει γίνει λόγος (συνδέοντάς το ακόμα και με τον κορονοϊό) είναι η νέα γενιά τεχνολογίας ασύρματων δικτύων κινητής τηλεφωνίας που έρχεται να αντικαταστήσει το 4G. Το κυριότερο πλεονέκτημα που φέρνει μαζί της αυτή η νέα τεχνολογία είναι ασύλληπτα μεγάλες ταχύτητες. Η διαφορά με τα δίκτυα 4G που χρησιμοποιούν τώρα τα κινητά μας θα είναι τόσο μεγάλη που όλη η εμπειρία της πρόσβασης στο διαδίκτυο θα είναι μια τελείως νέα υπόθεση. Ένα απλό παράδειγμα. Θεωρητικά θα μπορείς να κατεβάσεις μια ταινία hd στο κινητό σου μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Η τεχνολογία όμως που έδειχνε να ενώνει τον κόσμο, μοιάζει τελικά να τον διχάζει.

Το δίκτυο 5G είναι, λοιπόν, ακόμα μια αφορμή για έναν πόλεμο μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που θα ακούτε πώς oι δύο υπερδυνάμεις βρίσκονται σε έναν ακραίο ανταγωνισμό. Ανταγωνισμό που αφορά το εμπόριο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον Covid-19 και φυσικά την τεχνολογία. Είτε αυτή αφορά το TikTok που είναι κινεζικών συμφερόντων είτε την ανάπτυξη του 5G δικτύου. Ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός από χώρες πρέπει να επιλέξουν μια εκ των δύο εκδοχών της τεχνολογία 5G: Την κινεζική ή την αμερικανική.

Κορυφή αυτής της σύγκρουσης είναι ο κινεζικός κολοσσός Huawei. Πρόκειται για την πρωτοπόρο εταιρεία σε ζητήματα τεχνολογίας και smartphones η οποία έχει πάρει επ’ ώμου μεγάλο κομμάτι των προσπαθειών για την εγκατάσταση 5G τεχνολογίας σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Αυτές οι προσπάθειες αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από τις ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν συνδέσεις της εταιρείας με την κινεζική κυβέρνηση. Την κατηγορούν επίσης ότι κλέβει αμερικανικές τεχνολογίες για το δικό της δίκτυο. Ούτως ή άλλως η Huawei αντιμετωπίζεται από τις ΗΠΑ ως το σύμβολο των επεκτατικών βλέψεων του Πεκίνου στον τομέα των νέων τεχνολογιών.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, έχουν δημιουργηθεί δύο στρατόπεδα. Οι ΗΠΑ και μερικές σύμμαχες χώρες (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, Ταϊβάν) έχουν αποκλείσει τη Huawei από τα δίκτυά τους. Από την άλλη, χώρες όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ρωσία, οι Φιλιππίνες προχωρούν κανονικά με την κινεζική 5G τεχνολογία. Πιο συγκεκριμένα επιλέγοντας τη Huawei για το τεράστιο έργο της εγκατάστασης αυτών των υποδομών. Πράγμα που έδωσε μια πολύ σημαντική ανάσα.  Μη ξεχνάμε ότι βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς ανταγωνισμού μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Μια τεράστια νέα αγορά

Σε κάθε περίπτωση, αυτός ο ανταγωνισμός δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρείται τυχαίος. Η χρήση και η λειτουργία του 5G θα φέρει μαζί της πολύ μεγάλες καινοτομίες σε διάφορα επίπεδα που θα ξεφεύγουν από την απλή καθημερινή χρήση που κάνουμε στο κινητό μας. Σύμφωνα με υπολογισμούς της GSMA, 1 στα 5 κινητά θα λειτουργούν με 5G τεχνολογία μέχρι το 2025. Κάτι που μεταξύ άλλων θα φέρει στην παγκόσμια οικονομία περίπου 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα 14 χρόνια. Η πρωτοπορία στον αυτόν τον ανταγωνισμό θα φέρει το πλεονέκτημα σε μια τεράστια νέα αγορά. Μαζί και στη διαχείριση ενός γιγαντιαίου όγκου δεδομένων που θα διακινείται μέσω αυτής.

Αυτή τη στιγμή, βέβαια, η Κίνα φαίνεται να βρίσκεται μπροστά σε αυτόν τον πόλεμο. Σύμφωνα με τον Yπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ William Barr, η Huawei μαζί με τη ZTE κατέχουν ένα περίπου 40% της παγκόσμιας αγοράς που αφορά τις υποδομές της 5G τεχνολογίας. Αυτό το πολύ μεγάλο ποσοστό, σύμφωνα με τον Barr και πολλούς ακόμα στις ΗΠΑ, πρέπει να λογίζεται ως μια σημαντικότατη απειλή για την εθνική ασφάλεια. Ο ίδιος τονίζει μάλιστα ότι είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ δεν είναι στην πρωτοπορία μιας επερχόμενης τεχνολογίας που έρχεται να αλλάξει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε.

Η ελπίδα των ΗΠΑ

Η μάχη βέβαια δεν είναι ακριβώς χαμένη για τις ΗΠΑ. Υπάρχει ένας ακόμα τρόπος να ισορροπήσουν το σημαντικό μειονέκτημα που φαίνεται να έχουν σε αυτό το σημείο. Μπορεί να χάσουν τον πόλεμο ως προς την κατασκευή των δικτύων 5G. Ωστόσο, μπορούν να κερδίσουν εκείνον που αφορά τις εφαρμογές της νέας τεχνολογίας. Ήδη εταιρείες που ασχολούνται με την υψηλή τεχνολογία δουλεύουν πάνω στη δημιουργία οχημάτων που κινούνται χωρίς οδηγό, στην επαυξημένη και τεχνητή πραγματικότητα. Τομείς οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι οι πρώτες εφαρμογές της νέας τεχνολογίας 5G με πραγματικά μεγάλη εμπορική επιτυχία. Πιθανώς έλεγχος αυτού του πεδίου από αμερικανικά συμφέροντα, πιθανόν να κάνει το πλήγμα πολύ λιγότερο σημαντικό.

Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα χρόνια θα δούμε να φουντώνει ο ανταγωνισμός μεταξύ εταιρειών και κρατών στον τομέα της τεχνολογίας. Ήδη η Κίνα μοιάζει να έχει το πλεονέκτημα και για τη μετάβαση από το 5G στο 6G δίκτυο. Η απάντηση των ΗΠΑ αναμένεται ακόμα πιο δυναμική μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ούτως ή άλλως, ο ανταγωνισμός των υπερδυνάμεων μοιάζει εδώ και καιρό να περνάει μέσα και από τον επιμέρους ανταγωνισμό στους τομείς της τεχνολογίας. Όλα μοιάζουν να είναι ακόμα στην αρχή. Ή τουλάχιστον στο τέλος της αρχής.