Unsplash Deanna Lewis
ΤΑΞΙΔΙ

Το νησί Andros στις Μπαχάμες έχει ελληνική προϊστορία

Δεν είναι απλή συνωνυμία, η Andros στις Μπαχάμες και τα νησιά των Κυκλάδων συνδέονται με μια όμορφη ιστορία, ανάμεσα στην μυθοπλασία και την πραγματικότητα.

Κάθε φορά που αναφερόμαστε στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων, την Άνδρο, θα ήταν ίσως λογικό να τονίζουμε πως πρόκειται για την ελληνική Άνδρο και όχι εκείνη που βρίσκεται στις Μπαχάμες! Τι συμβαίνει όμως με αυτή την παράξενη συνωνυμία;

Η Andros είναι ένα σύμπλεγμα νησιών στις Μπαχάμες, συνολικής έκτασης 5,957 τετραγωνικών μέτρων, συγκριτικά μεγαλύτερο από το άθροισμα των εκτάσεων 700 νησιών και νησίδων που βρίσκονται διασκορπισμένα στον Ατλαντικό ωκεανό. Τα μεγαλύτερα νησιά αυτού του συμπλέγματος είναι το Mangrove Cay, η Βόρεια και η Νότια Άνδρος. Οι περίπου 7.500 κάτοικοι των νησιών (Ανδριώτες;) ασχολούνται κυρίως με την αλιεία, την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό. Η μεγαλύτερη τουριστική ατραξιόν του νησιού είναι οι ‘μπλε τρύπες’, σπηλιές υποθαλάσσιες γεμάτες από καταγάλανα νερά, για τις οποίες έχει μεταβεί στην Andros μέχρι και ο Jaques Cousteau (1970) για να απαθανατίσει την ομορφιά τους μέσα από τις κινηματογραφικές του κάμερες.

Ναι, αλλά πως συνδέεται με την Άνδρο των Κυκλάδων;

Ανατρέξαμε στην υπέροχη σελίδα Η γεωγραφία είναι πολύ κούλ για να εντοπίσουμε την αλήθεια, όπως και στην σελίδα του νησιού στην Wikipedia. Από το 1520 ως το 1783, το νησί υποτασσόταν διαδοχικά πότε σε Βρετανούς και πότε σε Ισπανούς αποικιοκράτες. Όταν το 1821 η Αμερική κατάφερε να απελευθερώσει την Florida από τον ισπανικό ζυγό, τότε σημειώθηκαν διαδοχικές αποδράσεις σκλάβων Ινδιάνων της φυλής των Seminoles, οι οποίοι στη συνέχεια με αυτοσχέδιες βάρκες και κανό έφτασαν ως τα δυτικά παράλια του νησιού, εκεί όπου ήδη είχαν εγκατασταθεί πλούσιες οικογένειες Βρετανών αποικιοκρατών. Η κατάργηση της σκλαβιάς στις Βρετανικές αποικίες, δημιούργησε νέα ήθη στο νησί, με τους Ανδριώτες ναυτικούς να επιδίδονται σε ρεσάλτο στα πλοία με αμερικάνικες σημαίες, με σκοπό την απελευθέρωση Αφρικάνων σκλάβων.

Και ύστερα ήρθαν οι Έλληνες

Δεν μπορούμε να φανταστούμε πόσο απέραντο θα έμοιαζε ένα ταξίδι στις Μπαχάμες για έναν Έλληνα του 1840, όμως οι σφουγγαράδες εκείνης της εποχής κατάφεραν να φτάσουν ως εκεί. Με τις βάρκες και την λαχτάρα για το κυνήγι μιας αγνής πρώτης ύλης που θα τους χάρισε χρήμα και μια νέα ζωή, οι Έλληνες σφουγγαράδες βρέθηκαν στα δυτικά παράλια της Άνδρου στις Μπαχάμες, σε έναν βυθό γεμάτο από σπογγώδες πλούτο. Οι Έλληνες σφουγγαράδες εργάστηκαν για τουλάχιστον 90 χρόνια εκεί, ώσπου στις αρχές της δεκαετίας του `30, η εμφάνιση ερυθράς παλίρροιας εξαΰλωσε τα σφουγγάρια και τους οδήγησε σε μια νέα μετανάστευση προς το Tarpon Springs.

To όνομα του νησιού

Εδώ οι απόψεις διίστανται: Η επικρατούσα θεωρία αναφέρει πως το νησί πήρε το όνομα του από τον Βρετανό στρατηγό και μετέπειτα κυβερνήτη της Νέας Υόρκης και του New Jersey, Sir Edmund Andros, o οποίος πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στο νησί το 1672. Μια ακόμα θεωρία συνδέει την ονομασία του νησιού με τους Έλληνες σφουγγαράδες που βρέθηκαν εκεί τον 19ο αιώνα. Σήμερα, η αλήθεια φαίνεται να γέρνει προς την ιστορία του Edmund Andros.