Στο Dirty Gourmet η ‘φουρνιστή’ έχει την τιμητική της
Ζύμη στον ξυλόφουρνο με γραβιέρα Κρήτης, σουτζούκι και παστουρμά. Χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο;
- 16 ΟΚΤ 2020
Το ‘γκουρμέ’ φαγητό αποτελεί μια παρεξηγημένη έννοια. Με αυτή τη λέξη συνήθως περιγράφουμε ένα ακριβό πιάτο, με ποιοτικά και πολλές φορές δυσεύρετα υλικά, το οποίο παραγγέλνουμε σε κάποιο καλό εστιατόριο.
Γιατί, όμως, να μην είναι ‘γκουρμέ’ και κάτι που το έχουμε στη διατροφή και την καθημερινότητά μας; Κάτι το οποίο γνωρίζουμε, αγαπάμε και εμπιστευόμαστε; Όπως το σουβλάκι ή η πίτσα για παράδειγμα; Σε αυτό το ερώτημα έχει βαλθεί να απαντήσει το Dirty Gourmet, ένα νέο ‘σουβλατζίδικο’, πολύ διαφορετικό από αυτά που έχεις συνηθίσει.
Το Dirty Gourmet άνοιξε τις πόρτες του λίγο πριν την καραντίνα τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο αυτή η περίεργη κατάσταση που βιώσαμε με τον κορονοϊό, του επέτρεψε να δουλέψει κανονικά από τον Μάιο. Η λογική του καταστήματος είναι να παρουσιάσουν ένα μαγειρικό σουβλατζίδικο, το οποίο φτιάχνει μόνο του σχεδόν όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα πιάτα του. Από τις σως και τις ζύμες, μέχρι το μαρινάρισμα στα κρέατα.
Βρίσκεται σε μια αρκετά καλή τοποθεσία, σε ένα στενάκι ακριβώς δίπλα από τη Λεωφόρο Πεντέλης στο Χαλάνδρι (Μεταμορφώσεως 1), ενώ αν τύχει και πας από εκεί να ξέρεις πως διαθέτει κι έναν υπέροχο κήπο στο πίσω μέρος. Εκεί ακριβώς ήταν που επιλέξαμε να καθίσουμε κι εμείς ένα μεσημέρι Τετάρτης σε ένα lunch break από το γραφείο.
Το μενού του μαγαζιού δεν είναι ούτε μικρό, αλλά ούτε μεγάλο και διαθέτει εκτός από τις κλασικές επιλογές και κάποιες αρκετά πρωτότυπες. Το πρώτο που σου τραβάει το μάτι είναι φυσικά ο γύρος χοιρινός στα κάρβουνα. Προσωπικά, δεν είχα ξαναδεί γύρο χοιρινό να ψήνεται οριζόντια και όχι κάθετα. Αυτή είναι και η πατέντα του Dirty Gourmet, η οποία όπως μας είπαν τα παιδιά του μαγαζιού, έχει τις ρίζες της στην Τουρκία.
Ο γύρος χοιρινός φαινόταν (και ήταν) πεντανόστιμος και έφτασε στο τραπέζι μας σε ένα πιάτο παρέα με ντομάτα, κρεμμύδι, τζατζίκι, πατάτες κομμένες στο χέρι και χειροποίητες πίτες του μαγαζιού.
Φυσικά αυτόν τον γύρο, εκτός από μερίδα μπορείς να τον βάλεις και στο τυλιχτό σουβλάκι σου και να τον απολαύσεις παραδοσιακά ή ακόμη και να επιλέξεις ένα τυλιχτό με vegan γύρο, ο οποίος φτιάχνεται από όσπρια.
Από εκεί και πέρα τώρα, όσον αφορά τα κρεατικά υπάρχει και η επιλογή του black angus trip tip, το οποίο ψήνεται μόνο μέτριο, αλλά και το χοιρινό κοντοσουβλιστό με smoked BBQ rub και κόκκους espresso. Σου ακούγεται εξεζητημένο, γιατί έτσι ακριβώς είναι και στη γεύση του. Άσε που η μερίδα που θα παραγγείλεις την ώρα που θα πας στο κατάστημα, σιγοψήνεται από την προηγούμενη ημέρα και για 24 ολόκληρες ώρες με τη μέθοδο sous vide.
Το δικό μου προσωπικό αγαπημένο πιάτο πάντως που δοκίμασα, ήταν με διαφορά η ‘φουρνιστή’. Οκ, καταλαβαίνω. Είχα επισκεφτεί ένα γκουρμέ σουβλατζίδικο, αλλά με κέντρισε ο ξυλόφουρνος και αυτές οι ‘φωλιές’ (με γύρο χοιρινό ή γύρο μανιτάρι), αλλά και οι ‘φουρνιστές’ (κάτι σαν πίτσα) με γραβιέρα Κρήτης, σουτζούκι και παστουρμά, που ψήνονταν μέσα του.
Μάλιστα, φαίνεται πως δεν είμαι ο μόνος που ενθουσιάστηκε με τη φουρνιστή. Όλο και περισσότεροι, που επιλέγουν το Dirty Gourmet για το γεύμα τους, κυκλώνουν αμέσως αυτή την επιλογή στο μενού. Και δεν τους αδικώ. Το ζυμάρι φτιάχνεται επιτόπου, τα υλικά είναι ολόφρεσκα και το ψήσιμο είναι τόσο όσο για να σου αφήσει μια υπέροχη αίσθηση στον ουρανίσκο σου.
Αν πάλι θες κάτι πολύ πιο light, μία πολύ καλή επιλογή είναι η super food σαλάτα με quinoa, φαγόπυρο, φιλέτο κοτόπουλο, αβοκάντο, κόκκινη πιπεριά, κολοκυθόσπορο και dressing εσπεριδοειδών. Ειδικά για μεσημέρι στο γραφείο (αν βρίσκεσαι σε Γέρακα, Αγία Παρασκευή, Μαρούσι ή Μελίσσια), είναι ό,τι καλύτερο.
Μην ξεχάσεις να προσθέσεις στην παραγγελία σου βέβαια και ένα τζατζίκι αβοκάντο ή μια σως κάρυ-μέλι. Θα με ευχαριστείς μετά. Είπαμε, το Dirty Gourmet είναι αυτό το ‘κυριλάτο βρώμικο’, που πρέπει να δοκιμάσεις.
Dirty Dourmet, Λεωφόρος Πεντέλης 104 και Μεταμορφώσεως 1, (τηλ. 210 6890046)