Πώς θα δουλεύεις πιο παραγωγικά από το σπίτι
Η τηλεργασία δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο.
- 8 ΔΕΚ 2020
Κοιμάσαι, ξυπνάς, σκρολάρεις για λίγο στην κουζίνα πίνοντας καφέ, αράζεις στο σαλόνι, δουλεύεις, μετά βάζεις Netflix, τρως και η μέρα σχεδόν φτάνει στο τέλος της. Μοιάζει με έναν κυνικό κύκλο όλο αυτό το πράγμα που βιώνουμε στο lockdown και μπορεί πολύ εύκολα να σε «ρίξει» ψυχολογικά. Επιχειρούμε να βάλουμε στη σειρά εκείνα τα τρικ που θα κάνουν τη δουλεία να «ρέει» όπως το νερό, ώστε να έχεις εξασφαλισμένο έξτρα χρόνο για να κάνεις log-out και να απολαμβάνεις μια γερή δόση ξεκούρασης.
Κράτα επαφή, με κάθε τρόπο
Ας πούμε πώς είναι Παρασκευή, έχεις κοιμηθεί στις 4 το πρωί και έχεις ξυπνήσει στις 8. Πιάνεις δουλειά στις 8:45 και το μυαλό σου είναι ακόμα σε κατάσταση χειμερίας νάρκης. Οι πρώτες ώρες περνούν και ξαφνικά διαπιστώνεις πως τα πρώτα task της ημέρας δεν ήταν αυτό που σου είχε ζητήσει το αφεντικό σου, αλλά κάτι άλλο που εσύ επινόησες (μην γελάς, μου συνέβη). Σε αυτή την περίπτωση και σε κάθε περίπτωση, φροντίζεις να μιλάς συνεχώς, να ενοχλείς προϊσταμένους και συναδέλφους, ακόμα και μέσω τηλεφώνου ή βιντεοκλήσης. Η διατήρηση της επικοινωνίας με την υπόλοιπη ομάδα, ξεκαθαρίζει τις καθημερινές αρμοδιότητές σου και παράλληλα σε βοηθά να παραμένεις σε επαφή με τους συναδέλφους σου και να μην εγκλωβίζεσαι στη λήθη των απρόσωπων inbox μηνυμάτων.
Μην το παρακάνεις
Όλοι θέλουμε να μιλήσουμε, όλοι θέλουμε να μοιραστούμε τον καημό μας, τα νεύρα, την αηδία, το (insert δικό σου συναίσθημα απόλαυσης/αποστροφής) για ό,τι μας συμβαίνει καθημερινά. Όμως η εικόνα εκείνου του συναδέλφου που επιδίδεται σε παρατεταμένα λογύδρια που κάνουν τους υπόλοιπους να ξεχνούν τι ώρα και τι μέρα είναι, το μόνο που καταφέρνει είναι να προκαλεί πλήρη καθίζηση στην ολοκλήρωση της δουλειάς. Με το μαλακό τα Google Meets, δεν είναι για χόρταση.
Ξεκίνα την ίδια ώρα
Κάποιοι ίσως να πιστεύουν πως η δουλειά στο σπίτι ισοδυναμεί με ευκαιρία για διακοπές. Δεν ξέρω όμως αν ο προϊστάμενός σου έχει την ίδια άποψη, τη στιγμή που ο φόρτος της δουλειάς αυξάνεται και όλη η ομάδα δουλεύει από 5-10-15 διαφορετικά σαλόνια. Ο σωστός συντονισμός ξεκινάει από το πιο απλό πράγμα: το να αρχίζεις δουλειά την ίδια ακριβώς ώρα με τους συναδέλφους σου.
Βγάλε το σταθερό από την πρίζα
Θα σε καλέσουν για προσφορές και στις 9 το πρωί και στις 7 το βράδυ. Στο μεσοδιάστημα, θα σε καλέσουν φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι. Στο μεσοδιάστημα μπορεί να ξεχαστούν οι γονείς σου και να σε πάρουν κι εκείνοι στο σπίτι, για κάποιο τελείως μη αναγκαίο ζήτημα. Όλα αυτά, είναι μικρά ξαφνικά διαλείμματα, που σου αποσπούν την προσοχή. Μάντεψε ποια είναι η λύση: Το τηλέφωνο εκτός πρίζας. Bonus, μετά την αποσύνδεση του σταθερού τηλεφώνου, βάζεις στη δόνηση και το κινητό, εκτός από τις στιγμές που πρέπει να απαντήσεις σε κλήσεις/μηνύματα.
Βάλε ακουστικά/ωτοασπίδες
Οι τοίχοι του σαλονιού σου είναι λεπτοί και καθώς δουλεύεις, ακούς τον καυγά των διπλανών, τους από πάνω που έχουν μαζευτεί παρέα και τζαμάρουν σε μπάσο και ντραμς, ακούς ακόμα και τους απέναντι, που κουτσομπολεύουν στα μπαλκόνια τους διερχόμενους περαστικούς. Ένα καλό ζευγάρι ακουστικών με την αγαπημένη σου mid-tempo μουσική, ή σε καταστάσεις που ζητούνται πιο δραστικά μέτρα, ένα ζευγάρι ωτοασπίδες από το φαρμακείο της γειτονιάς σου, είναι η άμεση λύση που ψάχνεις.