Κάποιοι έκλεισαν τα μάτια μπροστά στην καταστροφική πυρκαγιά το τελευταίο 48ωρο
Οι φωτιές δεν ταιριάζουν σε ένα glamorous και υπέρκομψο σκηνικό.
- 21 ΜΑΙ 2021
«Οι κακές ειδήσεις πουλιούνται καλύτερα. Διότι οι καλές ειδήσεις δεν είναι καθόλου ειδήσεις» λέει ο Kirk Douglas, στο Ace in the hole (1951). Το εμβληματικό φιλμ του Billy Wilder είναι εκείνη η ταινία που περιγράφει ίσως καλύτερα από κάθε άλλη την κυνική πολλές φορές πραγματικότητα των Μέσων Ενημέρωσης. Εφημερίδες, κανάλια, ραδιόφωνα και ειδησεογραφικά sites αναζητούν συνήθως τα αρνητικά νέα. Καλώς ή κακώς, αυτή είναι η δουλειά τους. Τα καλά νέα της ημέρας πολύ σπάνια ενδιαφέρουν το κοινό.
Στην Ελλάδα όμως το τοπίο είναι τόσο στρεβλό, ώστε ακόμα και αυτή η κυνική παραδοχή να μην ισχύει. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά πάνω από 40 χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη μέχρι στιγμής από την καταστροφική πυρκαγιά που μαίνεται το τελευταίο 48ωρο.
Κι όμως, μεγάλο μέρος των ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης κράτησαν τα μάτια τους ερμητικά κλειστά μπροστά σε όλο αυτό.
Την ίδια ώρα που οι φλόγες έκαιγαν δέντρα, εκτάσεις χαμηλής βλάστησης, αυλές, ακόμα και σπίτια, για την ΕΡΤ ήταν απλά άλλη μία Πέμπτη. Ή μάλλον πιο σωστά: ήταν ο ημιτελικός της Eurovision με την ελληνική συμμετοχή και τίποτα δε θα έπρεπε να αποσπάσει το μυαλό του κοινού από αυτόν.
Η φωτιά έριξε φως σε τρομερές παθογένειες
Οι πληροφορίες από τους εμπειρογνώμονες κάνουν λόγο για πυρκαγιά που ξεκίνησε από κάψιμο σκουπιδιών σε ελαιώνα. Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε τη συζήτηση για την ελλειπή ενημέρωση, την εγκληματική αμέλεια, τη διαχρονική έλλειψη μίας αποτελεσματικής πολιτικής στο θέμα της πρόληψης, και στη συνέχεια να φτάσουμε μέχρι τις δραματικές αλλαγές που επιφέρει η καταστροφή του περιβάλλοντος στο κλίμα. Αυτά, όμως, είναι μία άλλη μεγάλη κουβέντα.
Το ζήτημα είναι δυστυχώς πιο απλό: όσο η Πολιτική Προστασία έστελνε 112 για να εκκενωθούν οικισμοί, τα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια περνούσαν -στην καλύτερη των περιπτώσεων- το θέμα στα χαμηλά.
Μήπως όμως γινόμαστε υπερβολικοί; Δυστυχώς, η στάση των τηλεοπτικών σταθμών να υποβαθμίσουν το θέμα ήταν ηλίου φαεινότερη. Σε τέτοιο βαθμό ώστε το Twitter να γίνει, όχι άδικα, έξαλλο.
Πώς άραγε να ένιωσε ένας κάτοικος της περιοχής βλέποντας την ελληνική τηλεόραση να σφυρίζει αδιάφορα ενώ τα Διεθνή Μέσα κάλυπταν αναλυτικά και εμπεριστατωμένα την είδηση;
Στα hashtags #φωτιά, #αλεποχώρι, και #μμε_ξεφτίλες μπορεί κανείς -φιλτράροντας τις όποιες υπερβολές- να παρακολουθήσει τι ακριβώς συμβαίνει γύρω από το μείζον θέμα της καταστροφικής πυρκαγιάς. Αντίθετα, στην ελληνική τηλεόραση με ελάχιστες εξαιρέσεις όλα βαίνουν καλώς, αφού δε φαίνεται να υπάρχει κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα, σε ένα τοπίο όπου επικρατεί η συγκρατημένη αισιοδοξία.
Μάλιστα, είναι αρκετά ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς ότι η λέξη Αττική δεν ακούγεται παρά ελάχιστα στα κανάλια, παρ’ ότι εδώ και αρκετές ώρες η φωτιά πέρασε τα σύνορα του Νομού Κορινθίας και κατευθύνθηκε προς τα Μέγαρα.
Οι ειδήσεις ρετουσάρονται κατά το δοκούν για να εξυπηρετήσουν το κεντρικό αφήγημα: όλα είναι εντάξει, έρχεται η ανάπτυξη, σταματήστε να γκρινιάζετε.
Η πραγματική εικόνα από την πυρκαγιά
Φυσικά, όσες μεθοδεύσεις και αν υπάρχουν, οι εικόνες πάντα θα λένε χίλιες λέξεις. Έτσι, οι φωτορεπόρτερ κάλυψαν τόσο τις εξελίξεις στο πύρινο μέτωπο όσο και το χρώμα της Αποκάλυψης που πήρε ο ουρανός της Αθήνας εξαιτίας της πυρκαγιάς.
Στο Αλεποχώρι
Στον Σχίνο
Στη Άνω Πευκενέα
Στον ουρανό της Αθήνας
Είναι κάπως τρομερό το γεγονός ότι όσο τα αποκαΐδια γέμιζαν τα μπαλκόνια στο Κουκάκι και στον Νέο Κόσμο η μυρωδιά από τα καμμένα έκανε την ατμόσφαιρα αποπνικτική, στην ελληνική τηλεόραση ζούσαμε άλλες πιο ευτυχισμένες εποχές.
Η καταστροφική πυρκαγιά δεν έπαιξε πολύ ψηλά το τελευταίο 48ωρο ως πρώτη είδηση, αφού κανείς δεν ήθελε να συμβεί κάτι τέτοιο. Ποιος άλλωστε έχει διάθεση να χαλάσει το πάρτι ψευδαισθήσεων που στήνει για τους καλεσμένους του με ειδήσεις για καταστροφές;
Οι φωτιές δεν ταιριάζουν σε ένα glamorous και υπέρκομψο σκηνικό.