ΠΟΛΗ

Στο Dirty Gourmet τρως γύρο στα κάρβουνα και μπιφτέκι σαν της μαμάς

Ένα μαγειρικό σουβλατζίδικο αλλάζει την αντίληψη γύρω από το πιο αγαπημένο μας street food.

Μια παρέα φίλων που αγαπάει το καλό φαγητό κρύβεται πίσω από το Dirty Gourmet, ένα μαγειρικό σουβλατζίδικο που έχει βαλθεί να αποδείξει ότι το “εθνικό” μας φαγητό μπορεί (και πρέπει) να βασίζεται στην ποιότητα, τη φρεσκάδα και το μεράκι.

Μία ανάσα από τη Λεωφόρο Πεντέλης στο Χαλάνδρι (Μεταμορφώσεως 1), το Dirty Gourmet, ξεκίνησε να λειτουργεί τον περασμένο Μάρτιο. Ελέω πανδημίας, η ομάδα δεν μπόρεσε να βιώσει την κανονικότητα που είχε στο μυαλό της, όμως πλέον ξυλόφουρνος και κάρβουνα έχουν πάρει κυριολεκτικά φωτιά. Επικεφαλής της κουζίνας είναι οι ιδιοκτήτες και chefs Τάκης Χονδρογιάννης και Στέλιος Πέτσας. Με γνώμονα την τιμιότητα στο φαγητό, οτιδήποτε υπάρχει στον κατάλογο παρασκευάζεται στο μαγαζί. Από τις φρεσκότατες σαλάτες (τα πιάτα που δίνουν την πρώτη εντύπωση για ένα μαγαζί κι εδώ παίρνουν ψήφο εμπιστοσύνης) και τις σως μέχρι το μαρινάρισμα των κρεάτων, το κεμπάπ, τις πατάτες που κόβονται στο χέρι και τα ζυμάρια.

Αν υπάρχει κάτι που σε εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά, αυτός είναι σίγουρα ο ξυλόφουρνος. Μία τάση που έχει τις ρίζες της στο παρελθόν, έχει επιστρέψει δυναμικά και είναι πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπεις ένα σουβλατζίδικο να τον δουλεύει με τόση μαεστρία. Για όποιον δίνει σημασία στις λεπτομέρειες, είναι μια μικρή έκπληξη να έρχονται στο τραπέζι σου πιτάκια ζυμωμένα στο χέρι και ψημένα τη στιγμή που θα τα θελήσεις. Από εκεί βγαίνουν επίσης οι φουρνιστές και τα πεϊνιρλί, δύο λαχταριστά πιάτα που αξίζει να παραγγείλεις.

Η φουρνιστή παστουρμάς, με το λεπτοκομμένο αλλαντικό, και το πεϊνιρλί κεμπάπ κερδίζουν τις εντυπώσεις και αποτελούν τα ιδανικά πιάτα για τις πρώτες παγωμένες μπίρες. Από τις ευφάνταστες συνταγές και τις πιο ιδιαίτερες επιλογές, όπως οι γλυκοπατάτες, η τυροκαυτερή με πιπεριά Φλωρίνης που ψήνεται στο κάρβουνο, όλα εδώ μαρτυρούν ότι το Dirty Gourmet επιχειρεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το πιο αγαπημένο ελληνικό street food.

Οι δύο chefs επιλέγουν ποιοτικά κρέατα και φτιάχνουν τα πάντα στην κουζίνα τους. Ο γύρος και τα μπιφτέκια είναι χειροποίητα, χρησιμοποιούνται εστιατορικές τεχνικές μαγειρέματος όπως sous-vide, και για πρώτη φορά βλέπουμε τον γύρο να ψήνεται οριζόντια στα κάρβουνα.

Ο γύρος είναι μία μικρή αποκάλυψη καθώς έρχεται στο πιάτο σου λεπτοκομμένος και ζουμερός, χωρίς ίχνος λίπους. Ιδανικά τρώγεται σκέτος σε μερίδα με πιτούλα και τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι. Τα μπιφτέκια από την άλλη, θα σου θυμίσουν αυτά της μαμάς – λογικό αν σκεφτείς ότι πλάθονται στο χέρι από φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά.

Εκτός από τον χοιρινό γύρο, αξίζει να δοκιμάσεις “γύρο” κόκκορα με μαύρο τζατζίκι συνοδευόμενα απο μαυρα πιτάκια με ενεργό άνθρακα και το κεμπάπ πρόβατο στη βέργα, που είναι επίσης χειροποίητο και αρκετά ελαφρύ. Στις σουβλίτσες ξεχωρίζει το χοιρινό κοντοσουβλιστό, με την υπέροχη σπιρτάδα στη γεύση χάρη στη μαρινάδα του, που μαγειρεύεται για 24 ώρες σε κενό αέρος και στο τέλος ψήνεται στα κάρβουνα. Από τις σούβλες, το Black Angus Trip Tip, προτείνεται μόνο σε medium ψήσιμο, και είναι μια πραγματική λιχουδιά για τους λάτρεις του μοσχαρίσιου κρέατος.

Εξαιρετική επιλογή από τις σαλάτες αποτελεί η Super Food (με πλούσιο dressing και σωστά ανακατεμένο) αλλά και η Dirty εκδοχή της κλασικής Caesar’s με γραβιέρα Κρήτης και πούδρα μπέικον. Οι φρέσκες πατάτες συνδυάζονται ιδανικά με τις χειροποίητες σως, όπως το τζατζίκι αβοκάντο (το σκόρδο ψήνεται στον ξυλόφουρνο) και η τρουφομαγιονέζα. Ιδιαίτερη επιλογή έχει δοθεί στις vegetarian και vegan επιλογές. Μπορείς να επιλέξεις vegan γύρο σε μερίδα, σε χειροποίητη πίτα ή τορτίγια ή ζουμερό γύρο μανιτάρι σε πολλές εκδοχές, όπως σε πίτα, τορτίγια, Θρακόπιτα και Φουρνιστή. Η ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με παντζάρι, καλαμπόκι, καρότο, ντοματίνια, μαριναρισμένο αγγούρι, μους avocado και vinaigrette με σπόρους chia και η Vegan Καίσαρας ολοκληρώνουν το χορτοφαγικό section και αποδεικνύουν πώς ένα σουβλατζίδικο μπορεί να είναι δημιουργικό.

Η ουσία του ποιοτικού comfort φαγητού συμπυκνώνεται σε ένα μαγαζί που εξυπηρετεί τόσο όσους θέλουν ένα γρήγορο lunch break, είτε αυτό σημαίνει takeaway/delivery, όσο και εκείνους που αναζητούν ένα στέκι για τα οικογενειακά κυριακάτικα τραπέζια και τις χαλαρές βραδινές εξόδους. Η μυστική αυλή που βρίσκεις στο πίσω μέρος του μαγαζιού αποτελεί την καλύτερη έκπληξη μετά το φαγητό.

Dirty Gourmet, Λ. Πεντέλης 104 & Μεταμορφώσεως 1, Χαλάνδρι, Τηλ. 210 6890046

Instagram

Facebook