Τα εμβόλια συνεχίζονται αλλά η καθηγήτρια Λινού μιλά για νέα πανδημία. Τι γίνεται;
Η κυβέρνηση πατάει το fast forward στην κανονικότητα αλλά οι ειδήσεις παραμένουν αντικρουόμενες και όχι πάντα αισιόδοξες.
- 28 ΙΟΥΝ 2021
«Αυτό είναι το πρόβλημα με το να βασίζουμε όλες μας τις ελπίδες στα εμβόλια μέχρι να επιτευχθεί κάποιου είδους ανοσία της αγέλης. Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερο τείχος προστασίας απέναντι σε μία μετάλλαξη που είναι ιδιαίτερα μεταδοτική» δήλωσε χαρακτηριστικά στην Guardian ο Δρ. Steven Griffin, επιδημιολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λιντς. Οι δηλώσεις έρχονται σε συνέχεια μίας νέας έρευνας που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: στη Μεγάλη Βρετανία το στέλεχος τύπου Δέλτα είναι υπεύθυνο για το 99% των νέων κρουσμάτων, ενώ όλα δείχνουν πως είναι κατά 60% πιο μεταδοτικό.
Στην Ελλάδα τα εμβόλια συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, αφού καθημερινά γίνονται περισσότεροι από 100 χιλιάδες εμβολιασμοί. Η πιο κομβική όμως ερώτηση παραμένει η εξής: είναι αυτό αρκετό;
Η μετάλλαξη Δέλτα έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 90 χώρες ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν πως η μεταδοτικότητα της απειλεί να ξεπεράσει σε ταχύτητα τους εμβολιασμούς. Χρειάζονται, λοιπόν, ακόμα περισσότερα εμβόλια αλλά και προσοχή. Η περιπέτεια δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Εμβόλια, μεταλλάξεις και κανονικότητα
Οι κάτοικοι του Σίδνεϊ ξύπνησαν τις προάλλες, ένα χειμωνιάτικο πρωινό του Νοτίου Ημισφαιρίου, και αντίκρισαν μία όχι και τόσο ευχάριστη πραγματικότητα: σκληρό lockdown για να αποφευχθεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. Μάλιστα, οι υγειονομικές αρχές της Αυστραλίας έχουν στα χέρια τους ένα βίντεο από τις κάμερες ενός mall. Τι αποδεικνύει αυτό ακριβώς; Το γεγονός ότι δε χρειάστηκαν παρά επαφές των 10 δευτερολέπτων για να υπάρξει μετάδοση.
Την ίδια στιγμή, στο Ισραήλ, το κράτος δηλαδή που για καιρό ήταν πρώτο παγκοσμίως στους εμβολιασμούς, οι μάσκες επιστρέφουν στους κλειστούς χώρους. Οι αρχές θέλουν να προλάβουν τα χειρότερα.
Σε παρόμοιο μοτίβο κινείται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ο οποίος συνεχίζει να συνιστά αποστάσεις και μάσκες ακόμα και για τους πλήρως εμβολιασμένους. Στο Βόρειο Ημισφαίριο όμως έχει έρθει το καλοκαίρι και εκατομμύρια τουρίστες θέλουν οπωσδήποτε να κάνουν διακοπές.
Τα χρήματα που διακυβεύονται είναι πολλά, πάρα πολλά. Τα στατιστικά σε σχέση με την Covid-19 όμως χτυπούν αρκετά καμπανάκια. Ρίχνοντας μία ματιά στα κρούσματα των τελευταίων ημερών, δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να παρατηρήσει ότι σε συγκεκριμένες περιοχές υπάρχει ραγδαία αύξηση. Όσον αφορά την Ευρώπη η Μεγάλη Βρετανία είναι και πάλι στο επίκεντρο.
Έτσι, λοιπόν, οι πολίτες σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη αναρωτιούνται: αφού εμβολιαστήκαμε, τώρα τι γίνεται; Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού με πρόσφατες δηλώσεις της εξήγησε τι συμβαίνει ανάλογα με τη φαρμακευτική εταιρεία παρασκευής. Οι δύο δόσεις AstraZeneca παρέχουν 65% κάλυψη, ενώ αντίστοιχα οι δύο δόσεις Pfizer ή Moderna περισσότερο από 80%, κάτι που ισχύει και για τη μία δόση του Johnson & Johnson.
Τελικά, ποιος είναι ο κίνδυνος για τους πλήρως εμβολιασμένους; Η κυρία Λινού έκανε λόγο για ένα 15% το οποίο μπορεί να νοσήσει λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Σημαντική σημείωση: τα συμπτώματα θα είναι πλην εξαιρετικά σπάνια περιπτώσεων ελαφρά.
Αυτά είναι τα θετικά νέα. Ποια είναι τα αρνητικά; Το γεγονός ότι η καθηγήτρια επιδημιολογίας ανέφερε τη λέξη «νέα πανδημία». Δεν είναι η μόνη.
Ναι, η ταχύτητα μετάδοσης είναι της Δέλτα είναι τρομακτική ενώ το γεγονός ότι το AstraZeneca δεν είναι τόσο αποτελεσματικό βάζει άλλο ένα λιθαράκι στην κακή φήμη που έχει αποκτήσει το εμβόλιο. Ο κίνδυνος όμως για τους εμβολιασμένους παραμένει πολύ μικρός. Δε συμβαίνει, φυσικά, το ίδιο για όσους αρνούνται πεισματικά να εμβολιαστούν.
Ο πιο πάνω πίνακας όμως παρουσιάζει και μία άλλη πραγματικότητα. Δείχνει το ποσοστό των θετικών τεστ ανά χώρα. Όπως μπορείς να δεις, οι περισσότερες χώρες που αποτελούν αυτό που ονομάζουμε Δυτικός Κόσμος βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Οι αναπτυσσόμενες χώρες της Νοτίου Αμερικής και της Αφρικής δεινοπαθούν.
Δεν είναι όμως οι μόνες που κινδυνεύουν: το γεγονός ότι τα εμβόλια δεν πηγαίνουν παντού με τον ίδιο ρυθμό αλλά με βάση την οικονομική δύναμη της εκάστοτε χώρας δημιουργεί -εκτός από απάνθρωπες διακρίσεις- και κοινωνίες που λειτουργούν ως εκκολαπτήρια των μεταλλάξεων του κορονοϊού. Αλήθεια, πότε θα καταλάβουν οι αρχές αυτού του πλανήτη πως στις πανδημίες ζούμε και πεθάνουμε όλοι μαζί;
Ας επανέλθουμε όμως στο μικρό γαλατικό χωριό που λέγεται Ελλάδα. Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να πατήσει το fast forward στην κανονικότητα μοιράζει 150 ευρώ στους «απείθαρχους» νέους που δεν εμβολιάζονται.
Αν αυτό είναι ένα μέτρο για να θωρακιστούμε ακόμα περισσότερο ως κοινωνία, έχει καλώς. Αν, βέβαια, μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα σε μία προσπάθεια να αυξηθεί η δημοτικότητα της κυβέρνησης σε ηλικίες που δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά, αυτό είναι μία άλλη -και όχι τόσο ευχάριστη- συζήτηση.
Καλώς ή κακώς, η περιπέτεια δεν έχει τελειώσει ακόμα. Όσες χώρες βιαστούν να επανέλθουν στην κανονικότητα είναι πολύ πιθανό να πληρώσουν το τίμημα. Τα δεδομένα, οι στατιστικές, και οι μελέτες βρίσκονται πάνω στο τραπέζι. Το ζήτημα είναι να χρησιμοποιηθούν σωστά και να μην εθελοτυφλούμε.