© 2019 / Jerome Delay / Associated Press
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε λίγο καιρό, ολόκληρες περιοχές του πλανήτη θα είναι ακαταλλήλες για κατοικία

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι λόγω της κλιματικής κρίσης αρκετές κατοικημένες περιοχές του πλανήτη θα γίνουν επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η θερμοκρασία wet-bulb είναι ένας τρόπος να μετριέται ο συνδυασμός θερμοκρασίας και υγρασίας. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν συνήθως αυτό το μετρικό σύστημα, προκειμένου μεταξύ άλλων να καταλάβουν ποιες περιοχές του κόσμου ενδέχεται να γίνουν πολύ επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα νέα δεν είναι καθόλου καλά για πολλές από αυτές.

 

Παίρνοντας όμως τα πράγματα από την αρχή. Τα όρια του ανθρώπινου σώματος στις υψηλές θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με όσα περιμέναμε. Τουλάχιστον όταν συνδέονται με την υγρασία. Αυτό τονίζεται σε μία έρευνα ειδικών επιστημόνων που αφορά το μέλλον του πλανήτη μας. Φαίνεται, λοιπόν, ότι το ανώτατο όριο θερμοκρασιών που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα είναι οι 35 βαθμοί Κελσίου. Θεωρείται δε ότι οποιαδήποτε θερμοκρασία άνω των 30 βαθμών μπορεί να καταστεί επικίνδυνη. Το χειρότερο είναι ότι τέτοιες θερμοκρασίες είναι όλο και πιο συχνές σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Η κλιματική κρίση και οι προβολές που κάνουν οι επιστήμονες στο μέλλον δείχνουν ότι το πιθανότερο είναι τα πράγματα να χειροτερέψουν πολύ σύντομα.

Οι δύσκολα κατοικήσιμες περιοχές του πλανήτη

Σύμφωνα με τον ερευνητή Radley Horton από το Πανεπιστήμιο του Columbia, «ο συνδυασμός των υψηλών θερμοκρασιών με την υγρασία υποεκτιμώνται σήμερα». Αυτό όμως δεν θα συμβαίνει για πολύ. Με βάση την κλιματική κρίση και τα άμεσα αποτελέσματά της, διάφορες περιοχές του πλανήτη θα καταστούν μη βιώσιμες για τον άνθρωπο. Ποιες θα είναι αυτές; Πρώτα από όλα το Μεξικό και η Κεντρική Αμερική, ο Περσικός Κόλπος, η Ινδία, το Πακιστάν και περιοχές στη Νοτιοανατολική Ασία. Πότε; Όχι, στο απώτερο μέλλον αλλά μέχρι το τέλος του αιώνα που διατρέχουμε. Ενδείξεις βέβαια υπάρχουν από καιρό.

Xαρακτηριστικά, ο Horton και οι συνεργάτες του βρήκαν ότι μέρη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αλλά και του Πακιστάν έχουν περάσει το όριο ασφαλείας για μία ή δύο ώρες περισσότερες από 3 φορές μετρώντας από το 1987. Επιπλέον, στην California και στην πολιτεία Sonora του Μεξικό, βλέπουμε ήδη μία πολύ σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας που οδηγεί σε παρόμοια προβλήματα. Ούτως ή άλλως σε περιοχές όπως ο Περσικός Κόλπος, οι ακραίες θερμοκρασίες είναι η νέα κανονικότητα.

Λόγω της διεθνούς πίεσης από τα εργατικά ατυχήματα στις προετοιμασίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο, το Qatar έφτιαξε νομικό πλαίσιο κατά το οποίο αυξήθηκαν οι ώρες που απαγορεύεται η εργασία σε εξωτερικό χώρο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3:30 το απόγευμα κατά τη διάρκεια των πιο θερμών μηνών της χρονιάς και όταν η θερμοκρασία θα ξεπερνάει τα όρια επικινδυνότητας. Πρόκειται για μία από τις πρώτες ρυθμιστικές πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη την αύξηση των θερμοκρασιών σε τέτοια επίπεδα. Το πιθανότερο είναι ότι θα ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμά και άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Φυσικά, όμως κάτι τέτοιο δεν αρκεί. Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα προστατευτεί η ζωή των ευπαθών ομάδων και των πιο φτωχών στρωμάτων. Θα είναι εξάλλου και οι πρώτοι που θα έρθουν αντιμέτωποι με αυτές τις νέες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Το δεδομένο είναι ότι τις επόμενες δεκαετίες πολλές περιοχές του πλανήτη θα πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου να συνεχίσουν να είναι κατοικήσιμες.

Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει τη μαζική μετανάστευση εκατομμυρίων ανθρώπων προς περιοχές με ψυχρότερα κλίματα. Το μέλλον που στήνεται μπροστά είναι πια γεμάτο πολύ σημαντικές προκλήσεις.