ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο Gordon Ramsay για να δημιουργήσει το καλύτερο πιάτο;

Kάθε Κυριακή ο πολυβραβευμένος chef αφήνει πίσω του τις κουζίνες και αναζητά τις πρώτες ύλες κατευθείαν από την πηγή τους.

Τέξας, Πορτογαλία, Μέιν, Κροατία, Πουέρτο Ρίκο, Smoky Mountains, Ισλανδία, Μεξικό, Μίσιγκαν και Φινλανδία αποτελούν τις στάσεις του Gordon Ramsay στις νέες συναρπαστικές γαστρονομικές του περιπέτειες στο νέο κύκλο της τηλεοπτικής σειράς «Gordon Ramsay: Εκτός Χάρτη» στο National Geographic. O πολυβραβευμένος chef με αστέρια Michelin και αθλητής Ironman ταξιδεύει σε αχαρτογράφητα νερά, για να εξερευνήσει την τοπική μαγειρική κουλτούρα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αναζητώντας τη γαστρονομική τελειότητα.

Σε αυτόν τον κύκλο, βλέπουμε τον Gordon Ramsay να ξεφεύγει από τις συνηθισμένες συνταγές και να ανακαλύπτει τις διεθνείς κουζίνες και τα μοναδικά, τοπικά, γαστρονομικά έθιμα. Τον καθοδηγούν ντόπιοι ειδικοί (από ψαράδες μέχρι foragers) και θρύλοι της γαστρονομίας, που συναντά στο δρόμο του, ενώ ο chef με τη σειρά του συμμετέχει σε τοπικά έθιμα και μαθαίνει για μοναδικές γεύσεις σε κάθε περιοχή.

Τα νέα επεισόδια της σειράς «Gordon Ramsay: Εκτός Χάρτη», προβάλλονται κάθε Κυριακή στις 21.00 αποκλειστικά στο National Geographic (διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Cosmote TV, Nova, Vodafone TV, Wind Vision).

Κανείς δε διακινδυνεύει τόσο πολύ για το καλό φαγητό όσο ο Gordon. Κάθε πιάτο αποτελεί και μία νέα περιπέτεια για τον ίδιο αλλά και ένα ταξίδι για εμάς που απολαμβάνουμε τις ανακαλύψεις του και μπορούμε μάλιστα να πάρουμε μέρος σε αυτές, βοηθώντας τον chef να μαγειρέψει. Στο Μέιν, για παράδειγμα, μπορείς να φτιάξεις αστακό με ψητό καλαμπόκι, βούτυρο από φύκια και λάχανο με γιαούρτι, ενώ στο Πουέρτο Ρίκο, βασιλικό snapper στη σχάρα με φρέσκα λαχανικά.

Κάθε συστατικό που συλλέγει, κάθε πιάτο που δοκιμάζει και κάθε άτομο που συναντά, εμπνέει τον Gordon να δημιουργήσει μια νέα συνταγή από το μηδέν, με σκοπό να αναδείξει την τοπική κουλτούρα. Κάθε επεισόδιο ολοκληρώνεται με μια μαγειρική δοκιμασία-πρόκληση ανάμεσα στον chef και έναν τοπικό θρύλο της μαγειρικής, καθώς προετοιμάζουν μαζί ένα γεύμα για τους ντόπιους.

Με τον chef να βρίσκεται κυρίως εκτός κουζίνας, καθώς επιλέγει να μαγειρέψει στην πηγή των προϊόντων, δε μαθαίνουμε μόνο πώς μαγειρεύονται οι τοπικές συνταγές αλλά πώς συλλέγει την τροφή του ένας ντόπιος, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιδοθεί σε παρακινδυνευμένες πρακτικές. Στην Πορτογαλία, βλέπουμε τον Gordon να κυνηγάει μαύρους χοίρους σε μια φάρμα για να τους ταΐσει, να παλεύει με γιγάντια κύματα για να βρει φρέσκα στρείδια και να ψαρεύει σαρδέλες στην ανοιχτή θάλασσα.

Στα Smoky Mountains, θα φτάσει σίγουρα στα όριά του, καθώς κάνει rappel πάνω από έναν επικίνδυνο καταρράκτη, καγιάκ μέσα στα ορμητικά νερά ενός ποταμού και περπατάει βαθιά μέσα στο δάσος, προσπαθώντας να βρει ορισμένα εξαιρετικά υλικά που κρύβει αυτή η υπέροχη οροσειρά.

Μια μικρή γεύση από ένα μεγάλο ταξίδι

Στην επίσκεψή του στο Μέιν των ΗΠΑ, το οποίο αποκαλείται «η παγκόσμια πρωτεύουσα των αστακών», η Μπουγιαμπέσα Αστακού και Αχιβάδας κέρδισε τις εντυπώσεις. Τι θα έλεγες να απολαύσεις το νέο επεισόδιο της Κροατίας (Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου στις 21:00), δοκιμάζοντας τις συνταγές που είδες στο προηγούμενο, όπως τα Στρείδια Ροκφέλερ;

Στην Κροατία, ο Gordon ταξιδεύει στην ανέγγιχτη χερσόνησο Ίστρια, αναζητώντας υλικά που συναγωνίζονται αντίστοιχα, κορυφαίας ποιότητας της Ιταλίας. Κάνει ελεύθερη κατάδυση για να βρει οστρακόδερμα, ψαρεύει ένα είδος σπάνιας σουπιάς και κυνηγάει κατσίκες και γαϊδούρια για το τυρί και γάλα τους. Παράλληλα, μαθαίνει τα μυστικά ανεύρεσης εξαιρετικής τρούφας, αλλά και για τη δημιουργία κορυφαίας ποιότητας ελαιόλαδου, λίγο πριν δοκιμάσει τις νέες του ικανότητες απέναντι στον ντόπιο σεφ David Skoko.

Το μαύρο ριζότο με σουπιά στη σχάρα, γνωστό ως crni rižot στην Κροατία, είναι τόσο αγαπητό που κάθε εστιατόριο έχει τη δική του εκδοχή. Θα μάθεις πώς παίρνει το βαθύ μαύρο χρώμα του από το μελάνι σουπιάς, το οποίο προσθέτει μια πλούσια γεύση ουμάμι καθώς επίσης σίδηρο και αντιοξειδωτικά.

 

«Στις πρωτοφανείς συνθήκες που βιώνουμε, η σειρά αποτελεί μια συναρπαστική ευκαιρία απόδρασης και εξερεύνησης του κόσμου, από την ασφάλεια του σπιτιού μας. Οι ειδικοί της τοπικής κουλτούρας που συναντώ στα ταξίδια μου, μας εμπνέουν να δοκιμάσουμε νέες γεύσεις και τεχνικές μαγειρικής», αναφέρει ο Ramsay.

Tρείς συνταγές από τον αγαπημένο μας σεφ Gordon Ramsay