Τι σημαίνουν τελικά τα σύμβολα που εμφανίζονται παντού στο Squid Game
Στην κορεάτικη σειρά που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της πρωταγωνιστούν τρία γεωμετρικά σύμβολα, τα οποία παίζουν τον δικό τους ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής. Εδώ, κάνουμε μία προσπάθεια να τα αποκρυπτογραφήσουμε.
- 5 ΟΚΤ 2021
Με 8,3 στο IMDB, 100% στο Rotten Tomatoes –τουλάχιστον τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο- και πρωτιά στο Top10 σε όλες τις αγορές που υπάρχει το Netflix παγκοσμίως, το Squid Game ήρθε για να κατακτήσει την κορυφή. Να γίνει η πιο viral σειρά της πλατφόρμας φέτος, πιθανότητα και στα 20 και κάτι χρόνια ιστορίας της.
Το Squid Game (Το παιχνίδι του καλαμαριού) -ο τίτλος του είναι εμπνευσμένος από ένα δημοφιλές, κορεάτικο παιδικό παιχνίδι, που έχει έναν πίνακα σε σχήμα καλαμαριού- είναι ένας αγώνας επιβίωσης ανθρώπων με οικονομικά προβλήματα. Ξεκινά σαν παιχνίδι και καταλήγει σε εφιάλτη, από τον οποίο μόνο ένας από τους 456 συμμετέχοντες, άντρες και γυναίκες, θα βγει ζωντανός κερδίζοντας το έπαθλο των 32.871.877 ευρώ.
Την ώρα που η Daily Mail αναρωτιέται αν το Squid Game είναι η πιο «διεστραμμένη» σειρά αυτή τη στιγμή στην τηλεόραση, ο δημιουργός της Hwang Dong-hyuk υπογραμμίζει: «Ήθελα να γράφω μια ιστορία, αλληγορία της σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας. Κάτι που να απεικονίζει τον ακραίο ανταγωνισμό, τον ακραίο ανταγωνισμό της ζωής».
Είναι σίγουρα ένας βαθύς προβληματισμός για το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, όταν γύρω σου χάνεται κάθε ίχνος ανθρωπιάς. Κι αυτός ο προβληματισμός εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, όχι μόνο μέσα τα λόγια και τις πράξεις των πρωταγωνιστών, αλλά και από τη χρήση συμβόλων και χρωμάτων.
Αποκρυπτογραφώντας τα σύμβολα και τα χρώματα στο Squid Game
Τα τρία βασικά γεωμετρικά σύμβολα που εμφανίζονται στη σειρά είναι ο κύκλος, το τρίγωνο και το τετράγωνο που είναι αποτυπωμένα με λευκό χρώμα στις μαύρες μάσκες που φορούν οι φύλακες της οργάνωσης, πίσω από τις οποίες κρύβουν τα πρόσωπά τους. Το ζητούμενο άλλωστε είναι να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Όπως έχει αναφέρει ο Dong-hyuk εμπνεύστηκε τα συγκεκριμένα σύμβολα από τα μυρμήγκια, τα οποία έχουν μια ιεραρχία στην εργασία τους. Το καθένα γνωρίζει τις αρμοδιότητές του και τις εκτελεί ως μέρος ενός συνόλου, προκειμένου να υπηρετήσει σωστά τη βασίλισσα: «Το σύμβολο του κύκλου αντιπροσωπεύει τους φύλακες-εργάτες, το τρίγωνο τους στρατιώτες, ενώ το τετράγωνο τους managers».
Οι φύλακες με τον κύκλο είναι αυτοί που ανήκουν στη χαμηλότερη βαθμίδα στην ιεραρχία της οργάνωσης: το καθήκον τους είναι να συνοδεύουν τους συμμετέχοντες στην περιοχή όπου διεξάγονται οι αγώνες και να επιβλέπουν την πρόοδό τους. Είναι αυτοί που σκοτώνουν τους ηττημένους και συλλέγουν τα πτώματα.
Οι φύλακες-στρατιώτες, που φέρουν το τρίγωνο στη μάσκα, είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της τάξης, ενώ οι φύλακες-managers είναι οι προϊστάμενοι, οι μόνοι που μπορούν να εξουσιοδοτήσουν τους υφισταμένους τους να μιλήσουν.
Πάνω απ’ όλους αυτούς, βρίσκεται ο ανώτερος ηγέτης, αυτός ο τύπος με τη χρυσή μάσκα και τον μαύρο μανδύα που θυμίζει τον Doctor Doom της Marvel και με τη σειρά του κατευθύνεται και ελέγχεται από τον μυστηριώδη ηγέτη που κάθεται στην κορυφή της αλυσίδας.
Εκτός από τις μάσκες που φορούν οι φύλακες, τα συγκεκριμένα, γεωμετρικά σχέδια εμφανίζονται παντού στα 9 επεισόδια της σειράς, μεταξύ άλλων, ως διακοσμητικά στοιχεία σε ένα τοίχο που θυμίζει παιδικό δωμάτιο, αλλά και στην επαγγελματική κάρτα της οργάνωσης, αποτελώντας το logo του Squid Game.
Σύμφωνα με το Focus, τα τρία αυτά σύμβολα είναι στην πραγματικότητα γράμματα του κορεάτικου αλφάβητου, γνωστού και ως Χάνγκουλ. Σε αυτό, ο κύκλος είναι το γράμμα “o”, το τρίγωνο είναι μέρος του γράμματος “j”, ενώ το τετράγωνο είναι το “m”. Μαζί, τα τρία γράμματα δημιουργούν το “OJM”, αρκτικόλεξο της φράσης “Ojingeo Geim” που στα κορεάτικα σημαίνει «παιχνίδι καλαμαριών».
Εκτός όμως από τα σύμβολα, τα χρώματα που εμφανίζονται στο Squid Game δεν έχουν επιλεγεί τυχαία. Είναι τα τέσσερα που απεικονίζονται στη σημαία της Κορέας: το λευκό φόντο, το κυανέρυθρο τέγκουκ (Taegeuk) στο κέντρο και τα τέσσερα, διαφορετικά μαύρα τριγράμματα, ένα σε κάθε γωνία της σημαίας.
Το τέγκουκ συμβολίζει την προέλευση όλων των στοιχείων του σύμπαντος, με τις δύο αρχές του «Ουμ», που είναι η αρνητική πλευρά και συμβολίζεται με μπλε και του «Γιανγκ», που είναι η θετική πλευρά και συμβολίζεται με κόκκινο.
Αυτή η δυαδικότητα, φωτεινό και σκοτεινό, καλό και κακό, είναι άλλωστε ο πυρήνας της σειράς, με την ισορροπία των δύο να μην έρχεται ποτέ. Η ζυγαριά κλείνει πάντα στο σκοτάδι, τουλάχιστον στην πρώτη σεζόν. Εν αναμονή της δεύτερης. Ίσως, εκεί το φως να νικήσει.