© Anima Visual / Unsplash
ΣΟΥΒΛΑΚΙ

Τι συμβαίνει και η τιμή στο σουβλάκι εκτοξεύεται

Αύξηση έως και 20% αναμένεται στο πιο διαδεδομένο ελληνικό street food.

Μέχρι πρότινος, το σουβλάκι θεωρούνταν ένα εύκολο και οικονομικό φαγητό για να χορτάσει κανείς, τρώγοντας κάτι στα γρήγορα. Με τις ανατιμήσεις που έρχονται όμως, η τιμή του πιο διαδεδομένου ελληνικού street food αναμένεται να φτάσει σχεδόν τα τρία ευρώ.

Μετά από τις αυξήσεις σε καφέ και ψωμί, σειρά έχει το πιο διαδεδομένο ελληνικό street food. Η τιμή στο σουβλάκι έχει ήδη ανέβει και όπως φαίνεται αυτή η ανατίμηση αποτελεί μονόδρομο για τους επιχειρηματίες.

Το προσεχές διάστημα, ο πρόεδρος του σωματείου ψητοπωλών Αττικής, Ανδρέας Ανδριανάκης εκτιμά πως η μέση τιμή στο σουβλάκι θα αυξηθεί «κοντά στο 10%», και το φαινόμενο δεν θα είναι παροδικό.

Γιατί εκτοξεύεται η τιμή στο σουβλάκι

Η άνοδος των τιμών σε ρεύμα, αέριο και πρώτες ύλες καθιστά ουσιαστικά μονόδρομο την ανατίμηση και στο σουβλάκι.

«Θα δεχθούμε αυξήσεις αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην φτάσουν στο μέγιστο στον καταναλωτή» σχολίασε χαρακτηριστικά ένας ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου στη Θεσσαλονική. Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι δεν μπορούν να συγκριθούν όλες οι τιμές, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο το μέγεθος, η ποσότητα, το στυλ.

Δεν είναι όμως μόνο τα προφανή υλικά που παίζουν ρόλο στην τιμή για ένα σουβλάκι (βλέπε ντομάτα, κρεμμύδι) αλλά και τα περιφερειακά, όπως το χαρτί (απαραίτητο για το τύλιγμα). «Το σακί αλεύρι των 25 κιλών ανέβηκε στα 3,50 ευρώ, γεγονός που είχε επιπτώσεις ακόμα και στο απλό κουλούρι, ενώ αυξήθηκε επίσης και η τιμή στα κάρβουνα εισαγωγής» πρόσθεσε.

Η συνολική ανατίμηση σε ρεύμα, αέριο (που αποτελούν πάγια έξοδα σε κάθε μαγαζί) καθώς επίσης σε τρόφιμα και υλικά αγαθά οδηγούν τελικά και στην αύξηση των τιμών στο αγαπημένο σε όλους μας σουβλάκι. Μένει να δούμε πόσο θα μπορέσει το εκάστοτε μαγαζί να απορροφήσει μέρος της αύξησης και την τελική τιμή που θα πληρώνουμε εμείς ως καταναλωτές.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως και πριν τις εν λόγω αυξήσεις, παίζει σημαντικό ρόλο στην τελική τιμή, η ποιότητα της πρώτης ύλης, καθώς επίσης και τα πάγια έξοδα ενός καταστήματος.