Τρία βιβλία των Εκδόσεων Καπόν που αξίζει να διαβάσεις
Προτάσεις βιβλίων: Τρεις πρόσφατες κυκλοφορίες που θα σας εντυπωσιάσουν.
- 21 ΟΚΤ 2021
Οι Περιστεριώνες της Τήνου
Το 1955, ένας νεαρός φοιτητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Γενεύης, ο Manuel Baud-Bovy, επισκέπτεται για πρώτη φορά την Τήνο, μένοντας σε ένα εξοχικό σπιτάκι στην αμμουδιά της Κιόνας.
Εξερευνώντας το νησί, ο Manuel αντίκρυσε ορισμένα ασυνήθιστα κτίσματα, για τα οποία ποτέ του δεν είχε ακούσει τίποτα. Με έκπληξη και ενθουσιασμό, σε κάθε μία από τις εκδρομές του ανακάλυπτε μοναχικούς περιστεριώνες σε αμμουδιές, άλλους ακουμπισμένους στις πλαγιές και άλλους να δεσπόζουν στα ψηλώματα, με τον καθένα να ξεπερνά τον προηγούμενο σε ομορφιά και περηφάνια.
Χάρις στον πατέρα του, Samuel, εθνομουσικολόγο, ο Manuel είχε αναπτύξει ένα ενδιαφέρον για τη μελέτη του λαϊκού πολιτισμού. Άλλωστε, ο διάσημος παππούς του, Daniel, είχε δημοσιεύσει μελέτες και βιβλία με θέματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Ελβετίας…
O Manuel Baud-Bovy, βαθιά συνεπαρμένος, σκέφτηκε να συντάξει έναν συστηματικό κατάλογο των περιστεριώνων. Περπάτησε όλο το νησί και κοιμόταν πότε σε ένα χωριό, και πότε κάτω απ’ τα αστέρια ή σε κάποιο αλώνι, εξωκλήσι, ή εγκαταλελειμμένο περιστεριώνα. Ανακάλυψε περί τους οκτακόσιους που αποτύπωσε σε τέσσερα μεγάλα άλμπουμ με λεπτομερή σχέδια, θεωρίες και σκέψεις, που κατέθεσε στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Γενεύης για τη διδακτορική του διατριβή.
Μετά από 60 και πλέον χρόνια, ένα μέρος αυτού του σπανίου υλικού γίνεται βιβλίο, εμπλουτισμένο με εισαγωγικά κείμενα και πολλές φωτογραφίες-ντοκουμέντα που απαθανατίζουν τους περιστεριώνες όπως σώζονταν το 1955, επαναφέροντας έτσι με έντονο τρόπο την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής μας κλη ρονομιάς και προτρέποντάς μας να ακολουθήσουμε τα μονοπά τια του νησιού…
Εταίρες, Ιερόδουλες και Πόρνες
Ανακαλύψτε την κρυφή, ανείπωτη ιστορία του αγοραίου έρωτα, μιας θεμελίωδους πτυχής των ανθρώπινων κοινω νιών από τις απαρχές του πολιτισμού, που παραμένει ωστόσο παρεξηγημένη, αποσιωπημένη και διαστρεβλωμένη. Η Κέιτ Λί στερ αφηγείται με συναρπαστικό, πνευματώδη και προκλητικό τρόπο την εξέλιξη και ιστορία του αγοραίου έρωτα, μέσα από τα μάτια και τις μαρτυρίες των ίδιων των εργατριών και εργα τών του, σε ένα παγκόσμιο πολιτισμικό πανόραμα, από τη Βα βυλώνα, την Αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη έως την ηδονιστική κουλτούρα της αυτοκρατορικής Κίνας και Ιαπωνίας, τα ένδοξα πορνεία της Μπελ Επόκ και τα μπορντέλα των στρατιωτών των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.
Το εμπεριστατωμένο κείμενο συνοδεύεται από μια πλούσια συλλογή ανέκδοτων φωτογραφιών, έργων τέχνης αλλά και ασυ νήθιστων αντικειμένων, προσφέροντας έτσι για πρώτη φορά με πληρότητα μια μοναδική ματιά στις ζωές των εργαζόμενων του αγοραίου έρωτα, ανατρέποντας στερεότυπα και προσκαλώ ντας τους αναγνώστες να αναθεωρήσουν όσα νομίζουν πως γνώριζαν για το «αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου».
Η ΚΈΙΤ ΛΊΣΤΕΡ διδάσκει στη Σχολή Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπι στημίου Leeds Trinity. Η Κέιτ ερευνά τη σεξουαλική εργασία και επιμελείται το πρότζεκτ διαδικτυακής έρευνας Whores of Yore, διεπιστημονικό ψηφιακό αρχείο για τη μελέτη της ιστορίας της σεξουαλικότητας. Γράφει τακτικά για την ιστορία της σεξουαλικότητας στο inews και το Wellcome Trust. Η Κέιτ απέσπασε το Ετήσιο Βραβείο Sexual Freedom Publicist of the Year Award το 2017 και είναι η συγγραφέας του βιβλίου The Curious History of Sex.
Αλφαβητάρι Νεοελληνικής Ιστορίας
EΠΑΝΑΣΤΑΣΗ – ΚΑΠΟΔΊΣΤΡΙΑΣ – OΘΩΝ
1821–1862 ΑΘΗΝΑ ΚΑΚΟΥΡΗ
Ἐπικεντρωμένη στά οὐσιώδη καί σημαντικά, αὐτή ἡ νέα ἀφήγηση τῶν τριῶν πρώτων φάσεων τοῦ νεώτερου ἑλληνικοῦ κράτους φιλοδοξεῖ νά δώσει στόν μέσο Ἕλληνα ἕνα ἀνάγνω σμα πού θά ἀποτυπώσει στήν μνήμη του εὔκολα καί δυνα τά τίς ἁδρές γραμμές τῆς καθεμιᾶς ἀπ’ αὐτές τίς περιοδους. Ταυτοχρόνως ἐξετάζει ἀπό νέες ὀπτικές γωνίες τά θέματα τῆς ἐποχῆς ἐκείνης: Τί κερδήθηκε καί τί δέν κατορθώθηκε μέ τήν Ἐπανάσταση τοῦ 1821; Ἀπο τίς τρεῖς δυνάμεις πού ἔκαναν ἐφι κτή τήν ἐπιτυχία της, τήν Ἐκκλησία, τούς στρατιωτικούς καί τούς πολιτικούς/προύχοντες, ποιές ἔχασαν ἔδαφος ἐπί Ὄθωνος; Γιατί; Καί μέ τί συνέπειες; Τό ὅραμα τοῦ Βαυαροῦ βασιλιᾶ Λουδοβίκου Α´ ποιό ἦταν; Ὑλοποιήθηκε; Τό ἐνστερνίσθηκε ὁ Ἕλληνας; Ὁ καθολικισμός τοῦ Ὄθωνος καί ἡ ἀτεκνία τοῦ βα σιλικοῦ ζεύγους κατά πόσον συνέβαλαν στήν ἀστάθεια τοῦ πολιτεύματος; Χρηματοδότηση — τά ἐξωτερικά δάνεια καί ἡ χρησιμοποίησή τους ὡς ἐργαλεῖα πιέσεων. Γραφειοκρατία – οἱ ἀπαρχές καί οἱ στρεβλώσεις της.
Συνοπτικό καί εὔληπτο, τό Ἀλφαβητάρι φιλοδοξεῖ ἐπίσης νά ἀποτελέσει βοήθημα πρός τούς φιλολόγους καθηγητές στήν ἀπαιτητική καί σύνθετη διδασκαλία τῆς Ἱστορίας.