2021, Michel Euler/ Associated Press
ΥΓΕΙΑ

Γιατί η μετάλλαξη Όμικρον είναι λόγος για ανησυχία αλλά όχι για πανικό

Η μετάλλαξη Όμικρον έρχεται και φέρνει μία νέα συνθήκη ως προς τη διαχείριση του κορονοϊού. Τι πρέπει να περιμένουμε;

Η μετάλλαξη Όμικρον της οποίας η ύπαρξη έγινε γνωστή λίγες εβδομάδες νωρίτερα άρχισε πλέον να κάνει αισθητή την παρουσία της σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Η αντιμετώπιση του νέου κύματος αντιμετωπίζεται είτε με πλήρη αδιαφορία είτε με πανικό. Η αλήθεια όμως βρίσκεται κάπου στη μέση.

Προφανώς και οι δύο στάσεις απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον είναι κατανοητές. Από τη μία, η υπάρξη μίας πολύ πιο μεταδοτικής μετάλλαξης λογικό είναι να προκαλέσει νέα ανησυχία. Από την άλλη, η ψυχολογική κούραση οδηγεί σε μία στάση αδιαφορίας στην προσπάθεια να νιώσουμε επιτέλους ότι γυρίζουμε σε μία κανονικότητα.

Δυστυχώς, καμία από τις δύο αυτές στάσεις δεν είναι επωφελής.

Μετάλλαξη Όμικρον, αυτός ο άγνωστος

H μετάλλαξη Όμικρον στη Γαλλία. 2021, Αlbert Pizzello/ Associated Press

Πολλά παραμένουν άγνωστα όσον αφορά τη δυναμική της Όμικρον και νέα στοιχεία προκύπτουν με τεράστια ταχύτητα την ώρα που η μετάλλαξη διασπείρεται. Υπάρχουν όμως μερικά βασικά στοιχεία που γνωρίζουμε για αυτήν και αφορά την πρωτόγνωρη για τα μέχρι τώρα δεδομένα μεταδοτικότητά της. Έχοντας μόνο αυτό ως δεδομένο μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για νέα διασπορά, ίσως μεγαλύτερη από κάθε άλλη που έχει προηγηθεί.

Το θετικό σενάριο είναι ότι την εκτόξευση των κρουσμάτων θα ακολουθήσει μία εξίσου δραματική μείωσή τους μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου. Όλα δείχνουν ότι η διαχείριση του προβλήματος θα αφορά 6 με 8 εβδομάδες.

Η Ολλανδία προχώρησε νωρίς-νωρίς στην επιβολή ενός σκληρού lockdown. Θα είναι όμως αυτή μία αποδοτική στρατηγική; Είναι προφανές ότι πλέον οι πολίτες -ιδίως όσοι έχουν εμβολιαστεί- θα είναι πολύ δύσκολο να πειστούν να κλειστούν στο σπίτι τους. Το μεγάλο μας όπλο πάντως συνεχίζουν να είναι οι εμβολιασμοί. Αυτή τη στιγμή, φαίνεται δεδομένο ότι η προστασία απέναντι στη Δέλτα και στην Όμικρον απαιτεί και την τρίτη δόση του εμβολίου. Δεν είναι καινούργιο αυτό. Πολλά εμβόλια απαιτούν και τρίτη και τέταρτη δόση, ενώ άλλα επανάληψη κάθε χρόνο.

Σίγουρα, τα φετινά Χριστούγεννα δεν είναι και δε θα είναι όπως τα ονειρευόμασταν λίγο καιρό πριν. Η συνθήκη όμως έχει αλλάξει και ο φόβος με την απομόνωση του προηγούμενου χειμώνα είναι ως έναν βαθμό τουλάχιστον παρελθόν. Προφανώς, η διασπορά της Όμικρον θα φέρει ένα νέο κύμα πανδημίας, ιδίως όταν αυτή κυριαρχήσει σε σχέση με τη Δέλτα. Όσοι έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις (ιδανικά με mRNA) θα τα πάνε καλά. Οι μερικώς εμβολιασμένοι θα κολλάνε σε μεγάλους αριθμούς. Οι ανεμβολίαστοι θα βρίσκονται στον ύψιστο κίνδυνο να κολλήσουν και να περάσουν βαριά τον κορονοϊό (ιδίως αν έχουν ιστορικό άλλων νοσημάτων).

Αν, λοιπόν, τα lockdowns αποτελέσουν μία μάλλον αναποτελεσματική πρακτική, η χρήση μάσκας, τα πολλά τεστ και φυσικά ο όσο δυνατόν ταχύτερος εμβολιασμός θα είναι τα όπλα που έχουμε προκειμένου να ξεπεράσουμε με όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνο τρόπο τη νέα πρόκληση που θέτει μπροστά μας η πανδημία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να προσέχουμε μεν, χωρίς όμως να πανικοβαλλόμαστε για τη νέα συνθήκη που μας περιμένει.