2021, Frank Augstein/Associated Press
ΥΓΕΙΑ

Η μετάλλαξη Όμικρον φέρνει τα πρώτα νέα μέτρα στην Ευρώπη

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει μπει ήδη στη ζωή μας και οι χώρες της Ευρώπης παίρνουν τα πρώτα μέτρα ενόψει ενός νέου πανδημικού κύματος.

«Βλέπουμε άλλη μια θύελλα να έρχεται. Μέσα σε μερικές εβδομάδες η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει σε περισσότερες χώρες της περιοχής ωθώντας τα ήδη πιεσμένα συστήματα υγείας στο χείλος του γκρεμού» ανακοίνωνε πριν λίγες μέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μέσα από τα πιο επίσημα χείλη. Πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν αρχίσει ήδη να παίρνουν τα μέτρα τους.

Η αλήθεια είναι ότι πολλά μένουν ακόμα να φανούν ως προς το τι είναι και πώς θα μας επηρεάσει η περίφημη πια μετάλλαξη Όμικρον. Υπάρχουν όμως δύο δεδομένα: α) Είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη Δέλτα και β) τα εμβόλια δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά ως προς την αντιμετώπισή της σε σχέση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις.

Οι χώρες της Ευρώπης άρχισαν, λοιπόν, να επιβάλλουν τα πρώτα νέα μέτρα είτε θέλοντας να ελέγξουν τη νέα συνθήκη είτε προσπαθώντας να την προλάβουν.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μετάλλαξη Όμικρον

Γιατί η Ευρώπη επιστρέφει στις σκοτεινές μέρες της Covid-19; © 2021 / Michael Probst / Associated Press

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι από τις 28 Δεκεμβρίου δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων σε σπίτια και φυσικά κλείνουν τα νυχτερινά κέντρα. Τα ποδοσφαιρικά ματς θα γίνονται επίσης κεκλεισμένων των θυρών. Η Γαλλία που είδε ήδη να ανεβαίνουν τα κρούσματά της άρχισε να εμβολιάζει παιδιά μεταξύ 5 ως 11 ετών.

Στη Σουηδία, τα bars, τα καφέ και τα εστιατόρια επιτρέπεται να σερβίρουν μόνο καθήμενους από τις 22 Δεκεμβρίου ενώ προωθείται και η τηλεργασία. Στη Φιλανδία από την άλλη η εστίαση θα κλείσει από τις 22:00 την Παραμονή των Χριστουγέννων. Για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 18:00 και θα πρέπει να υπηρετούν συγκεκριμένο αριθμό πελατών. Παρόμοια μέτρα πάρθηκαν και στη Νορβηγία.

Η κυβέρνηση στην Πορτογαλία αποφάσισε τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα να κλείνουν από τις 26 Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα έκανε την τηλεργασία υποχρεωτική μέχρι τουλάχιστον τις 9 Ιανουαρίου. Στα σπίτια επιτρέπονται μαζώξεις μέχρι 10 ατόμων. Στη γειτονική Ισπανία έχουμε ένα ρεκόρ 49.000 νέων κρουσμάτων με τον Πρωθυπουργό Pedro Sánchez να αρχίζει τα meetings με τις εκεί αρχές προκειμένου να επιβληθούν νέα μέτρα. Ήδη στην Καταλονία έχουμε απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τη 1:00 και κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων.

Η Ολλανδία ήταν από τις πρώτες που επέβαλαν τα πλέον αυστηρά μέτρα ενόψει της μετάλλαξης Όμικρον επιβάλλοντας ένα καθολικό lockdown. Για πολλούς ειδικούς αυτός ο δρόμος μοιάζει πιθανό ότι θα ακολουθηθεί και από πολλές ακόμη χώρες της Ευρώπης. Προς το παρόν όμως οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών προσπαθούν -όσο είναι δυνατόν- να λάβουν τα σκληρότερα μέτρα μετά την εορταστική περίοδο.

Aπό την άλλη, το Ισραήλ, που παραδοσιακά είναι η χώρα που βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τις υπόλοιπες ως προς την αντιμετώπιση του κορονοϊού θα επιτρέψει τον εμβολιασμό με 4η δόση σε όσους είναι άνω των 60 ετών αλλά και στους ανοσοκατασταλμένους. Το θετικό εξάλλου είναι ότι πλέον υπάρχει η τεχνολογία για μία γρήγορη παραγωγή εμβολίων που θα αφορούν και την Όμικρον.