2021/AP Photo/Michael Sohn
ΥΓΕΙΑ

Μετά από πόσο καιρό εκδηλώνεις συμπτώματα με την μετάλλαξη Όμικρον

Ο χρόνος επώασης της μετάλλαξης Όμικρον δείχνει να είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με όσα μέχρι τώρα γνωρίζαμε και αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς.

Οι περισσότεροι θυμόμαστε την πρώτη μετάλλαξη με την οποία μας συστήθηκε ο κορονοϊός. Πολύ λιγότερο μεταδοτική από την Όμικρον και γενικότερα αρκετά…αργόστροφη. Αφού ερχόταν σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα, ο ιός χρειαζόταν να επωαστεί 5 ή και 6 μέρες μέχρι την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι διάφορες μεταλλάξεις που μεσολάβησαν από τότε μέχρι και σήμερα σταδιακά ανέβαζαν την ταχύτητα. Ο μέσος χρόνος επώασης έπεσε στις 5 μέρες στην Άλφα και στις 4 μέρες ως προς τη Δέλτα. Πλέον φαίνεται ότι με τη μετάλλαξη Όμικρον τα πράγματα θα είναι ακόμα γρηγορότερα φτάνοντας και τις 3 ημέρες.

Το γεγονός της μακράς επώασης μπορεί να μας φαινόταν κακό στα πρώτα στάδια της πανδημίας καθώς δυσκολευόμασταν να γνωρίσουμε ποιος έχει κολλήσει και ποιος όχι. Πλέον όμως, η επιτάχυνση του χρόνου επώασης είναι κάτι αρνητικό. Γιατί; Γιατί όσο μικρότερος είναι ο χρόνος επώασης, τόσο πιο γρήγορα γίνεται κάποιος μεταδοτικός. Επομένως, καθίσταται πολύ πιο δύσκολο να ελέγξεις τον ιό, δηλώνει στον Atlantic η Jennifer Nuzzo που είναι επιδημιολόγος στο Johns Hopkins.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι είμαστε ακόμα πολύ νωρίς ως προς τη μάχη μας με τη μετάλλαξη Όμικρον, οπότε δεν έχουμε αρκετά δεδομένα για να είμαστε σίγουροι ότι πράγματι η περίοδος επώασης είναι τόσο μικρή. Δεν μπορούμε επίσης να γνωρίζουμε αν αυτή αλλάζει ανάλογα με τον οργανισμό του καθενός. Υπάρχουν όμως κάποιες σημαντικές ενδείξεις ότι η Όμικρον είναι πολύ ταχύτερη από όλες τις προηγούμενες μεταλλάξεις.

Από τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στα τέλη του Νοεμβρίου, ξεχώρισε τη μετάλλαξη Όμικρον ως στέλεχος που προκαλεί ανησυχία, ο ιός φαίνεται να ξεπηδάει από παντού. Οι ερευνητές προσπαθούν να ιχνηλατήσουν χώρους υπερμετάδοσης όπως τα σχολεία, τα εστιατόρια, τα clubs, οι γάμοι και τα μπαρ. Υπάρχει μία περίπτωση στη Νορβηγία όπου σε ένα εταιρικό πάρτι που έγινε σε εστιατόριο του Όσλο στη Νορβηγία, τουλάχιστον 80 άνθρωποι κόλλησαν με τη μετάλλαξη Όμικρον.

Τα ανησυχητικά ευρήματα

Σε μία έρευνα που έγινε για την υπερμετάδοση αυτή, οι επιστήμονες υπογράμμισαν, μετά το event, ότι τα συμπτώματα ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα -περίπου στις 3 μέρες. Το πιο τρομακτικό είναι ότι σχεδόν όσοι κόλλησαν τόνισαν ότι είχαν εμβολιαστεί, καθώς και ότι είχαν και αρνητικό τεστ που έκαναν δύο μέρες πριν την εκδήλωση. Αυτό από μόνο του είναι μία ένδειξη ότι μάλλον το μικρόβιο επωάστηκε πολύ γρήγορα μέσα στον οργανισμό όσων κόλλησαν, πολύ πριν το προλάβουν τα τεστ.

Γενικά, μία μικρότερη περίοδος επώασης σημαίνει μικρότερο χρόνο κατά τον οποίο μπορείς να εντοπίσεις έναν ιό πριν αυτός γίνει μεταδοτικός. Επομένως, ενδεχομένως να αλλάξουν οι οδηγίες σχετικά με όσους αποτελούν επαφή κρούσματος και οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν τεστ συντομότερα και πιο συχνά από τη στιγμή που υποπτεύονται ότι κόλλησαν.

Όπως πολύ έξυπνα τόνισε μία ειδική γιατρός, τα τεστ είναι περισσότερο μία αποτύπωση του παρελθόντος και πολύ λιγότερο μία πρόβλεψη του μέλλοντος. Με τη νέα ταχύτητα, μπορεί η μετάλλαξη Όμικρον να είναι μη ανιχνεύσιμη το πρωί και πλήρως ανιχνεύσιμη το απόγευμα.

Τα τεστ και τα εμβόλια συνεχίζουν να είναι ακόμα και έτσι πολύ σημαντικοί σύμμαχοί μας. Ωστόσο, δυστυχώς θα πρέπει για λίγες μέρες να επιστρέψουμε στα πιο παραδοσιακά μέτρα (μάσκες, εξαερισμός, αποστάσεις και, δυστυχώς, απαγόρευση στις συναθροίσεις). Το θετικό όμως φαίνεται πως είναι ότι αυτό το νέο πισωγύρισμα πιθανότατα θα κρατήσει λιγότερο από το αντίστοιχο περσινό.