2021, Eric Risberg/AP Photo
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

18 χρόνια μετά, το Facebook βιώνει μία πρωτόγνωρη καταστροφή

Η μετοχή της Meta Platforms κατέγραψε ιστορική πτώση, ο Mark Zuckerberg βγήκε για πρώτη φορά εκτός της χρυσής δεκάδας των πλουσιότερων του πλανήτη και οι αντιδράσεις είναι αλυσιδωτές: η Silicon Valley κατακρημνίζεται.

Σοκ και δέος. Αυτές οι δύο λέξεις θα μπορούσαν να είναι ο τίτλος του πιο μαύρου κεφαλαίου στην ιστορία του Facebook, που γράφεται τις τελευταίες ημέρες. Η μία κακή είδηση διαδέχεται την άλλη για τον τεχνολογικό κολοσσό, τη στιγμή που συμπληρώνει 18 χρόνια ζωής (ιδρύθηκε επίσημα στις 4 Φεβρουαρίου 2004), και σε μία εποχή που όλα έδειχναν να δουλεύουν ρολόι καθώς ο Mark Zuckerberg επιχειρεί τη μεγάλη στροφή προς την εικονική πραγματικότητα.

Κάποιοι μιλούν για την αρχή του τέλους. Άλλοι για μία πολύ δύσκολη περιπέτεια μέσα από την οποία -προφανώς- και η πλατφόρμα θα ανακάμψει. Οι ρίζες της άλλωστε έχουν απλωθεί για τα καλά στο διαδίκτυο.    

Η τελευταία εφιαλτική εξέλιξη για τη βιωσιμότητα του Facebook, νυν Meta, είναι η απίστευτη χασούρα του ιδρυτή και CEO του. Ο Zuckerberg, που κατέχει το 12,8% των μετοχών της εταιρείας, έχασε 29 δισ. δολάρια σε μία μόλις ημέρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να μειωθεί η προσωπική του περιουσία στα 84,3 δισ. δολάρια και να βγει για πρώτη φορά, από το 2015, εκτός της χρυσής δεκάδας των πλουσιότερων του πλανήτη. 

Αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση ατομικής περιουσίας που έχει καταγραφεί σε μία μόνο ημέρα μετά την κατά 35% μείωση της περιουσίας του Elon Musk τον περασμένο Νοέμβριο.

Ιστορική πτώση στο χρηματιστήριο

Την Τετάρτη (2 Φεβρουαρίου), η Meta Platforms, μητρική του Facebook, ανακοίνωσε μειωμένα κέρδη κατά το τέταρτο τρίμηνο και προοπτική επιβραδυμένης ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του έτους. Παράλληλα, είδε τους ενεργούς, ημερήσιους χρήστες της να μειώνονται για πρώτη φορά από την ίδρυσή της (1,929 δισ. το δ’ τρίμηνο του 2021 από 1,93 δισ. το γ’ τρίμηνο του 2021), όταν άλλες πλατφόρμες όπως το TikTok και το YouTube κερδίζουν έδαφος με τους νεότερους χρήστες.

Η βουτιά της στο χρηματιστήριο ήταν ιστορική. Οι μετοχές της Meta κατακρημνίστηκαν κατά 25% χθες, Πέμπτη, στη Wall Street, προκαλώντας τεράστιες απώλειες. Υπολογίζεται ότι 237 δισ. δολάρια εξαφανίστηκαν από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας. Ο συγκεκριμένος αριθμός, μάλιστα, αποτελεί αρνητικό ιστορικό ρεκόρ. Είναι το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο ποσό, το οποίο χάνει μία εταιρεία ημερησίως. 

Πρόκειται επίσης για τη μεγαλύτερη πτώση της μετοχής της Meta στην ιστορία της. Η προηγούμενη ήταν στις 26 Ιουλίου του 2018, όταν είχαν χαθεί 120 δισ. δολάρια.

Η Silicon Valley νιώθει τους κραδασμούς

Όλο αυτό το καταστροφικό ντόμινο εξελίξεων έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις, επιδρώντας αρνητικά και στις υπόλοιπες εταιρείες social media αλλά και στους μεγαλύτερους τεχνολογικούς κολοσσούς. 

Η μετοχή της Snap σημείωσε απώλειες 23,60%. Το Twitter υποχώρησε κατά 5,56%, το Spotify κατά 16,76%, το Pinterest κατά 10,32%, η Amazon κατά 7,81%. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Microsoft μειώθηκε κατά 3,90%, της Alphabet κατά 3,32% και της Honeywell κατά 7,62%.

Φυσικό και επόμενο, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq να οδηγηθεί σε αρνητικό έδαφος (-1,92%), παρομοίως και ο S&P (-2,44%) και ο Dow Jones (-1,46%).

Πού αποδίδεται η κατρακύλα του Facebook

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι εφιαλτικές ημέρες που ζει ο Mark Zuckerberg οφείλονται στους εξής τρεις πυλώνες: 

  • στον ανταγωνισμό του Instagram με το TikTok που είναι αδυσώπητος. Η εφαρμογή που υποστηρίζεται από την Κίνα έχει αυξήσει σε περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο τους χρήστες της, την ώρα που ο Zuckerberg προσπαθεί μάταια να την ανταγωνιστεί με τη λειτουργία Reels που δε φέρνει έσοδα. 
  • τη μείωση των διαφημιστικών εσόδων, κυρίως εξαιτίας των πρόσφατων αλλαγών απορρήτου από την Apple. Οι αλλαγές αυτές καθιστούν πλέον εξαιρετικά δύσκολο για τη Meta να παρακολουθεί τους χρήστες για διαφημιστικούς σκοπούς. Από αυτή την ιστορία έγινε πρόσφατα γνωστό ότι η εταιρεία έχασε 10 δισ. δολάρια.
  • τα υπέρογκα ποσά που ξοδεύονται για το Metaverse. Μόνο πέρυσι οι δαπάνες ξεπέρασαν τα 10 δισ. δολάρια με τον Zuckerberg να αναμένεται να ξοδέψει ακόμα περισσότερα στο άμεσο μέλλον. 

Το όραμά του θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία. Το πιο καταστροφικό σενάριο όμως είναι ότι μπορεί να μην πραγματοποιηθεί τελικά ποτέ.